Κυβέρνηση: Χωρίς το δήμο Ηρακλείου ο σχεδιασμός για το αεροδρόμιο “Καζαντζάκης”!- Αντίδραση Καλοκαιρινού

Χωρίς το δήμο Ηρακλείου θα γίνει ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”! Αυτή την απόφαση πήρε η κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος τον Ιανουάριο του 2023 είχε πει από το Ηράκλειο ότι η αξιοποίηση του νυν αεροδρομίου, όταν αυτό πάψει να λειτουργεί, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς η τοπική κοινωνία να έχει βασικό λόγο. Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση ο σχεδιασμός θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, που ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας, σε συνεργασία με τον Δικαιούχο Φορέα που θα είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς να εμπλέκεται καν η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμος Ηρακλείου, που, εκτός των άλλων, είναι και ιδιοκτήτης τμήματος της έκτασης του αεροδρομίου, αντέδρασε με δήλωση του δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού ο οποίος σημείωσε ότι ο δήμος δεν πρόκειται να αποδεχτεί να μείνει εκτός. “Πρέπει να είναι σαφές ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα διασφαλίσει όλα τα δικαιώματα τα οποία έχει σε αυτό το πολύ νευραλγικό κομμάτι της πόλης”.

Δεν αφήνουμε να δημιουργηθεί αποκομμένα μια ξεχωριστή πόλη η οποία κατά κάποιο τρόπο συνορεύει με το Ηράκλειο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να μπουν σύνορα μέσα στο Δήμο Ηρακλείου“, είπε ο κ. Καλοκαιρινός.

Ενώ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για συγκρότηση τεκμηρίωσης, βάσει της οποίας θα ασκηθεί αγωγή αποζημίωσης χρήσης για την έκταση του αεροδρομίου, συναντήσεις στην Αθήνα, ευρεία σύσκεψη φορέων στο Ηράκλειο

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, τις αμέσως επόμενες μέρες πρόκειται να συναντηθεί στην Αθήνα με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και μαζί με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και με τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα. Παράλληλα, θα προγραμματίσει και ευρεία σύσκεψη φορέων με σκοπό να γίνει τοπική διαβούλευση για το θέμα. 

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε: «Όπως γνωρίζουμε, από χθες το βράδυ ανακινείται το θέμα της αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου του Ηρακλείου και ανατίθεται επίσημα από την Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο ΤΑΙΠΕΔ, η μελέτη ωρίμανσης για την αξιοποίηση του. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη την οποία περιμέναμε και προετοιμαζόμαστε. Αυτό το οποίο πρέπει να είναι σαφές, είναι ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα διασφαλίσει όλα τα δικαιώματα τα οποία έχει σε αυτό το πολύ νευραλγικό κομμάτι της πόλης. Συνεπώς, βρισκόμαστε σε επικοινωνία ήδη από χθες με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ με την οποία θα συναντηθούμε πολύ σύντομα. Στην προσπάθεια αυτή είμαστε από την πρώτη στιγμή σε απόλυτο συντονισμό με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και η πρόθεση μας είναι να επισκεφθούμε τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών τον κ. Σταϊκούρα από κοινού.

Φυσικά υπάρχει και το ζήτημα της διαβούλευσης εδώ τοπικά, έτσι ώστε αυτό το οποίο διεκδικούμε να είναι αυτό το οποίο αποτελεί τη συνισταμένη των απόψεων όλων των ενδιαφερομένων στην πόλη. Ενδιαφερόμενοι είναι όλοι οι Δημότες, αντιλαμβανόμαστε ωστόσο ότι και τα Επιμελητήρια έχουν λόγο, και οι επαγγελματικοί φορείς θα πρέπει να εκφράσουν άποψη. Η δική μας άποψη έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Σε αυτές πρόκειται να βαδίσουμε και στον διάλογο και στην διεκδίκηση και βεβαίως η προοπτική της συζήτησης αυτής θα εμπλέξει από τη μεριά μας και την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου και ήδη υπάρχει σχετική συνεννόηση η οποία φυσικά βρίσκεται σε πρόοδο με τους μελετητές του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. 

Η στρατηγική μας λοιπόν περιλαμβάνει την ένταξη της πρότασης αυτής στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και όχι την αποκοπή της έκτασης από τους υπόλοιπους σχεδιασμούς διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είναι οργανικά ενταγμένη στην πόλη αυτή η μεγάλη περιοχή που ξεπερνάει τα 3.500 στρέμματα. 

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για ένα θέμα ζωτικής σημασίας. Συνεπώς εργαζόμαστε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα του δήμου τα οποία τίθενται από δύο πλευρές. Το ένα είναι το αυτονόητο της αρμοδιότητας που έχει ο Δήμος και της γενικής του υποχρέωσης σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας. Και το δεύτερο βεβαίως είναι το ιδιοκτησιακό. Διότι ο Δήμος είναι συνιδιοκτήτης της έκτασης αυτής. Για αυτό το θέμα θέλω να σας πω ότι ο Δήμος θα ασκήσει όλα τα έννομα δικαιώματα του και για το λόγο αυτό έχω δώσει σχετική εντολή στη Νομική Υπηρεσία και στις Υπηρεσίες της Δημοτικής Περιουσίας έτσι ώστε η διεκδικήσεις του Δήμου να θεμελιώνονται σε απόλυτα σταθερό έδαφος.».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, επεσήμανε ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεν πρόκειται να δεχθεί συζήτηση για το Ηράκλειο, χωρίς το Ηράκλειο, ούτε και εξελίξεις οι οποίες θα είναι εις βάρος της πόλης, αναφέροντας: «Εμείς πρώτοι θέλουμε και την αξιοποίηση και την ποιότητα ζωής και τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών και την συνολική αναβάθμιση του τόπου. Αλλά ακριβώς για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε με καλή διάθεση, με καλή προαίρεση και αν μπορέσουμε σύντομα να καταλήξουμε, βεβαίως αυτό θα έχει και την επίπτωση στο χρόνο του έργου.».

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση της έκτασης, τόνισε: «Είναι ένα ζήτημα αντίληψης για το αν θα δημιουργήσουμε μια πόλη δίπλα στην πόλη ή αν αυτό θα είναι ένα οργανικά ενταγμένο κομμάτι του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος το οποίο βεβαίως θα αποδώσει αμεσότερα οφέλη στη Νέα Αλικαρνασσό όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι. Το οποίο είναι θα έλεγα και δίκαιο και φυσικό ταυτόχρονα, φυσικό ακόμα και με την χωρική, τη γεωγραφική έννοια και η δική μας η αντίληψη είναι ακριβώς η δεύτερη: Δεν αφήνουμε να δημιουργηθεί αποκομμένα μια ξεχωριστή πόλη η οποία κατά κάποιο τρόπο συνορεύει με το Ηράκλειο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να μπουν σύνορα μέσα στο Δήμο Ηρακλείου.».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί