Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα καρτέλ που κατατρώγουν τη χώρα, οδηγώντας σε (νέα) πτώχευση

Του Γιώργου Δημητρίου

Από την εξέταση του επιδραστικότερου τομέα της οικονομίας, αυτόν της Ενέργειας, θα γίνει  κατανοητό ποιο κόμμα εκπροσωπεί συμφέροντα ποιού και με πόση ένταση. Η ίδια εικόνα  συνοδεύει και όλους τους αλλους μικρότερους τομείς με αποτέλεσμα τη φούσκα ακρίβειας στην ενέργεια που επιδρά στα τρόφιμα και στα ενοίκια. 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΊΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 

Το ακούσαμε και αυτό από το πολιτικό καρτέλ ΝΔ-Πασοκ:  “Φταίνε -λένε- οι πολυεθνικές για  την ακρίβεια των τροφίμων”. Μάλιστα…ξέρετε,πρόκειται για τις πολυεθνικές που  παρακαλάμε να επενδύσουν στην Ελλάδα. 

Η αβάσιμη και ψευδής κατηγορία των ΝΔ-Πασοκ συμβαίνει επειδή δεν μπορούν ούτε κάν  να αναφέρουν τα ονόματα των εφοπλιστών που μεταφέρουν-διυλίζουν το πετρέλαιο ή και  την ενημέρωση… 

Καταγγέλλουν τις πολυεθνικές για την ακρίβεια. Δεν βλέπουν άραγε τίς παράνομες  συγκεντρώσεις στην αγορά ενέργειας που οι ίδιοι δημιούργησαν;  Την ακρίβεια δεν την πατάσεις με αγορανομικά μέτρα στο ράφι παρά μόνο όταν δεν αφήνεις ένα ολιγάρχη να  μεγαλώνει τόσο, όσο να μπορεί να επηρεάζει την προσφορά και τη ζήτηση. 

Λυπάμαι που θα σας πληροφορήσω με σχετική βιβλιογραφία που υποστηρίζει την άποψή  μου ότι οι πολυεθνικές δεν φταίνε. Απλά προεξοφλούν την βουλιμική τάση της νόμιμης  συμπαιγνίας των συμφερόντων της ενέργειας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη Ανδρουλάκη. Σκοπός τα ιδιωτικά υπερκέρδη και οι έμμεσοι φόροι για το κράτος. 

Αυτή είναι η αιτία που είμαστε η πιο φτωχή χώρα, ένα κράτος που με μια μορφή  εκλογών, μια συμπαιγνία των ΜΜΕ και θυγατρικών έχει καταλάβει τη χώρα. Ο Κασσελάκης  μιλά για πλαφόν 5% στα κέρδη των ιδιωτών στην ενέργεια, πολύ καλό αλλά δεν στέκει. 

Αν χαθεί το σημερινό ατού των ιδιωτών να υπερτιμολογούν , τότε δεν θα υπάρχει κέρδος  ευκαιρίας και θα τα παρατήσουν όλα με ελλείμματα όπως έκαναν στις τράπεζες το 2010 . 

Αν συνεχιστεί αυτό με την Νέα Δημοκρατία και το Πασοκ να παριστάνουν τους κινέζους, όπως και τα διάφορα κουκουετζίδικα κόμματα να μην αναφέρουν τη λέξη  κρατικοποίηση, ετοιμαστείτε για ολική φτωχοποίηση. 

Τρεις φούσκες, εντατική χρηματιστικοποίηση της οικονομίας , Φούσκα των ακινήτων και η  πυρηνική βόμβα της ενέργειας.. 

ΓΙΑΤΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ κλπ. 

Στις περιπτώσεις που θα ήθελαν ειδικοί να εξετάσουν την ακριβή επίπτωση του  πληθωρισμού των καυσίμων πάνω στις τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να  έχουν χρησιμοποιήσει “ Διανυσματικά, αυτοπαλινδρομικά μοντέλα”, που θα έδειχναν ότι για κάθε  υπερβάλλουσα αύξηση στις τιμές της ενέργειας θα προκαλείται απότομη αύξηση του  πληθωρισμού τιμών στην Ελλάδα.(Kilian and Zhou 2022a, 2022b) 

Η ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη μιάς χώρας με τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι η  πολιτική Μητσοτάκη με τη σιωπή του πολιτικού γίγαντα Ανδρουλάκη. Μία πανάκριβη  ενέργεια που δεν επιβαρύνει όπως θα νόμιζαν πολλοί τον πυρήνα του 12μηνου  πληθωρισμού, όσο επηρεάζει τίς τιμές των τροφίμων.

Ο πληθωρισμός της ενέργειας στην Ελλάδα προσθέτει σύμφωνα, με τη βιβλιογραφία και  δικούς μου πρόχειρους υπολογισμούς, 3,6 ποσοστιαίες μονάδες τουλάχιστον πάνω στο  12μηνο πληθωρισμό τιμών καταναλωτή. 

Το μερίδιο δαπανών των Ελλήνων καταναλωτών για ενέργεια και καύσιμα κίνησης είναι  σχεδόν το 12%, όπου μαζί με την άλλη real estate φούσκα του φιλελεύθερου πολιτικού  απατεώνα να ανέρχεται στο 28% δημιουργεί ασφυξία. 

Αυτές οι δύο φούσκες είναι ισοδύναμες με το μερίδιο δαπανών των καταναλωτών στα  τρόφιμα. Κάθε αύξηση των βουλιμικών παρόχων κατά 1% ιδίως στην τιμή του πετρελαίου  μεταφράζεται σε μηνιαία αύξηση στα τρόφιμα κατά 1,2% κατά μέσο όρο και με ασταμάτητο  ρυθμό. Μνημονιάρα for ever.. .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΣΠΙΡΑΛ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ…ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ.. 

Μονόδρομος η επανακρατικοποίηση της ενέργειας. Τα πολιτικά αδιέξοδα που προκαλεί ο  τομέας της ενέργειας δείχνουν τίς μικροδιαφορές όλων των κομμάτων στα δομικά  προβλήματα της οικονομίας. 

Αυτό θέλει και η διαπλοκή. Ψηφίστε << Σταθερότητα >>. Σταθερότητα στη φτωχοποίησή  σου, σταθερότητα να ξαναπληρώσεις τα ελλείμματά τους κανονικότατα. Κανένα κράχ δεν μας έβαλε μυαλό… 

Βιβλιογραφικές αναφορές. 

!) Barsky, RB ,and Kilian (2002) We really know that oil caused the Great Stagflaction ? A monetary alternative ,in B.Bernanke and .Rogoff (eds) nber Macroeconimics Annual 2001,  137-183 

2) Blanchard ,OJ (1986) The Wage Price spiral , Quartely Journal of Economics 101 : 543 – 65 

3) Kilian, L , X Zhou (2022a) The impact of rising oil prices on US Inflamation and Inflamation  expectations in 2020 – 23 Energy Economics 113 : 106228 

4) Kilian , I ,and X Zhou (2022c) , Oil inflammation expectations ,Journal of Applied  Economics 37 : 867 – 81 

5) Nelson , E , (2023) How did it happen? The Great inflammation of the 1970s and Lessons  for Today ,Finance and Economics Discussion Series 2022 – (137, Federal Research Board )

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί