Συναντήσεις του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού στην Αθήνα με υπουργούς

Ρύθμιση οφειλών, τακτοποίηση αυθαιρέτων, χρηματοδοτήσεις και αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», μεταξύ άλλων, στις ατζέντες των συναντήσεων

Σημαντικές συναντήσεις εργασίας με τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο πραγματοποίησε την Τρίτη 11/6 στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.

Στην ατζέντα των συναντήσεων τέθηκαν από τον Δήμαρχο Ηρακλείου όλα τα θέματα του Δήμου που άπτονται των αρμοδιοτήτων των Υπουργών και κατατέθηκαν αντίστοιχα υπομνήματα, με αναλυτικά στοιχεία και πλήρη τεκμηρίωση. Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, με επιχειρηματολογία δομημένη με νομικά, κοινωνικά, τεχνοκρατικά αλλά και πολιτικά κριτήρια, έθεσε επί τάπητος:

 • Την αναγκαιότητα ρυθμίσεων κάθε είδους οφειλής πολιτών και επιχειρήσεων προς τον Δήμο Ηρακλείου (προστίμων ΚΟΚ, πολεοδομικών, κ.α.)
 • Την ανάγκη τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων με το εκ νέου άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας
 • Την συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στην αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης»
 • Τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ακινήτων της Νέας Αλικαρνασσού
 • Η διευθέτηση της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμένα στο Δήμο
 • Η παραχώρηση στον Δήμο του κτηρίου του πρώην Ειρηνοδικείου
 • Τη χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών

Στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη, ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Σπύρος Δοκιανάκης, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων.

Οι συναντήσεις συνοπτικά

Το μπαράζ των Υπουργικών επαφών ξεκίνησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, στον οποίο ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός παρουσίασε τα δεδομένα του Δήμου αναφορικά με τις οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι ο ισχύον νόμος της 5ετούς προθεσμίας είσπραξης δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες σε πολίτες και Ο.Τ.Α.. Γι’ αυτό και ζήτησε την στήριξη του αιτήματος του Δήμου για θεσμοθέτηση ρύθμισης με πολλές δόσεις και διαγραφή προσαυξήσεων, ό,τι δηλαδή ισχύει και για οφειλές προς το Δημόσιο. Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας Υπουργείου Εσωτερικών – Δήμου Ηρακλείου, συζητήθηκαν επίσης οι ανάγκες χρηματοδότησης για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης παιδικών χαρών και κτηρίων, καθώς και της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών, ζητήματα που βρίσκουν την κατανόηση του Υπουργού, με την προσπάθεια αναζήτησης λύσεων να συνεχίζεται από τις δυο πλευρές.

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Ηρακλείου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, με το ζήτημα των οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων προς τον Δήμο, για το οποίο ο Αλέξης Καλοκαιρινός είχε στείλει σχετική επιστολή τον Απρίλιο, να κυριαρχεί. Ο Δήμαρχος, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για τον Δήμο, ανέδειξε τις αδυναμίες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που απασχολούν διαχρονικά όλους τους Δήμους της χώρας και με την κατάλληλη επιχειρηματολογία ζήτησε:

 • Την επαναφορά των 100 δόσεων
 • Τη δυνατότητα διαγραφής του συνόλου των προσαυξήσεων στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης
 • Την προοδευτική διαγραφή ποσοστού των προσαυξήσεων, ανάλογα με τον τελικό αριθμό των δόσεων
 • Τον περιορισμό του ύψους των προσαυξήσεων, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το 100% της αξίας του αρχικού κεφαλαίου

Οι παραπάνω προτάσεις, όπως επανάλαβε ο Αλέξης Καλοκαιρινός, κατατίθενται στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, με γνώμονα τη ρεαλιστική αντιμετώπιση του ζητήματος με κοινωνική ευαισθησία ως προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους μικροοφειλέτες. Συζητήθηκε επίσης η αναγκαιότητα διευθέτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ακινήτων της Νέας Αλικαρνασσού, όπως ισχύει και στο Δημόσιο, η διευθέτηση της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στο Δήμο, η παραχώρηση του κτηρίου του πρώην Ειρηνοδικείου στο Δήμο, καθώς και η αξιοποίηση της έκτασης του Αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Ηρώ Χατζηγεωργίου.

Ακολούθησε η συνάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου ήταν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, με βασικό θέμα της συζήτησης τις δυνατότητες τακτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων. Ένα ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά τον Δήμο Ηρακλείου, με τον Αλέξη Καλοκαιρινό να καταθέτει την πρόταση να δοθεί μία νέα ευκαιρία ένταξη αυθαιρέτων Κατηγορίας 5 στον Ν. 4495/2017, να μειωθεί το Ειδικό Πρόστιμο για τις τακτοποιούμενες κατασκευές και να γίνει απόδοση ποσοστού του στους Ο.Τ.Α., προκειμένου να το διαχειριστούν για έργα περιβαλλοντολογικής αναβάθμισης των πυκνοδομημένων περιοχών αυθαιρέτων με ευέλικτες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού έχει παγώσει από τον Μάρτιο του ’24 η κοινοποίηση προστίμων σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων, ενώ είχε αποσταλεί και σχετική επιστολή στον Υπουργό, ζητώντας την σχετική νομοθετική παρέμβαση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί