Εκκένωση σχολείων και Δημοτικών κτηρίων στο Ηράκλειο στο πλαίσιο της άσκησης «Μίνωας 2024»

Εκκένωση σχολείων και Δημοτικών κτηρίων στο Ηράκλειο στο πλαίσιο της άσκησης «Μίνωας 2024»

Εκκενώθηκαν 241 σχολεία και 21 βρεφονηπιακοί σταθμοί με περίπου 31.000 παιδιά, καθώς και τρία δημοτικά – Στο Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός

Διαδικασία εκκένωσης των σχολείων (νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων) και των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και τριών Δημοτικών κτηρίων του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχειρησιακής άσκησης αντιμετώπισης σεισμού και συνοδών φαινομένων «Μίνωας 2024».

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, το μεσημέρι της Τρίτης 22/04, εκδηλώθηκε σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου, ο οποίος έγινε εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη, προκαλώντας πολλές καταστροφές και τσουνάμι. Στο Ηράκλειο, με τον συντονισμό των εκπαιδευτικών και ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, εκκενώθηκαν χωρίς προβλήματα και σε άμεσο χρόνο 241 σχολεία και 21 βρεφονηπιακοί σταθμοί με περίπου 31.000 παιδιά, καθώς και τα δημοτικά κτήρια της οδού Ανδρόγεω, της πλ. Δασκαλογιάννη και της λ. Σοφοκλή Βενιζέλου από προσωπικό και πολίτες.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, αμέσως μετά την εκκένωση του κτηρίου της οδού Ανδρόγεω βρέθηκε στο επιχειρησιακό κέντρο στο ΠΣΚΗ όπου και συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι από αυτές τις ασκήσεις βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα, αναδεικνύονται κενά και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις βελτίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στην διήμερη άσκηση «Μίνωας 2024» περιλάμβανε και τη διάθεση της Κινητής Μονάδας Επικοινωνιών & Δικτύων, ενός βαν του Δήμου Ηρακλείου ειδικά διαμορφωμένου για να λειτουργεί ως κόμβος τηλεπικοινωνιών και να συμβάλλει στην μετάδοση των πληροφοριών μεταξύ των τμημάτων που επιχειρούν και των κέντρων ελέγχου. Συμμετείχε επίσης δημιουργώντας το δίκτυο των τηλεπικοινωνιών για όλο το νησί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών, έχοντας σε ετοιμότητα μηχανήματα έργου και προσωπικό σε επιφυλακή, καθώς και με την παραχώρηση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου στο οποίο και στήθηκε το επιχειρησιακό κέντρο για όλη την Κρήτη.

Στην άσκηση συμμετείχαν με ιδιαίτερο ρόλο οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καραντινός, Παιδείας Αντώνης Περισυνάκης, Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκος Γιαλιτάκης, Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης, Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας & Δημοτικής Περιουσίας Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη και Δημοτικής Αστυνομίας, Αποκέντρωσης & Ανάπτυξης της Υπαίθρου Μανόλης Χαιρέτης, καθώς και η Γενική Γραμματέας Μαρία Σκραφνάκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί