Έκτακτη σύσκεψη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας για την λειψυδρία

Έκτακτη σύσκεψη για την λειψυδρία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 στα γραφεία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Σε ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται:

Η έντονη λειψυδρία σε πολλές περιοχές της Κρήτης έχει προβληματίσει ιδιαίτερα όλες τις τοπικές κοινωνίες. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 στα γραφεία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και στην οποία παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης ν. Λασιθίου κ Ανδρουλάκης Γιάννης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ Φραγκούλης Μανώλης και ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Παπαδάκης Μανώλης.
Αφού αναλύθηκε η υπάρχουσα κατάσταση στον ταμιευτήρα Μπραμιανών, στην συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις για τα δύο μεγάλα έργα ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Συγκεκριμένα, για την Προσαγωγό Διώρυγα του φράγματος Μπραμιανών, υπενθυμίζουμε ότι το έργο ξεκίνησε το 2023, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση λόγω πανδημίας. Δυστυχώς, έχει σταματήσει εδώ και πολλούς μήνες λόγω αδυναμίας παραλαβής στο δεύτερο φορτίο σωλήνων ενώ σύμφωνα με τον εργολάβο, το έργο δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από το τα τέλη 2025.

Το δεύτερο μεγάλο έργο για την περιοχή είναι τα Συμπληρωματικά Έργα του φράγματος Μπραμιανών για το οποίο θυμίζουμε ότι με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης το έργο απεντάχθηκε εν μια νυκτί τον Αύγουστο 2023 από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ βρισκόταν ήδη στο στάδιο αναδόχου εργολάβου. Για αυτό το έργο, στην σύσκεψη αποφασίστηκε να ενταθεί η πίεση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και με στόχο στην άμεση δημοσίευση ΦΕΚ των ζωνών απαλλοτρίωσης του έργου, με χρονικό περιθώριο τις Ευρωεκλογές 2024.

Άλλο ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στην συνάντηση, είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των υδάτων, με πρώτο στάδιο την κατάργηση των ΟΕΒ και ΤΟΕΒ και την μετέπειτα ίδρυση έναν ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων. Η μεθόδευση αυτή έχει ξεκινήσει ήδη στην περιοχή της Θεσσαλίας και θεωρείται δεδομένο – αν το επιτρέψουμε – ό,τι θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδος.
Στο νομό Λασιθίου, οι ΤΟΕΒ του νομού απέστειλαν ήδη την έντονη αντίδραση τους, εγγράφως προς τα συναρμόδια υπουργεί.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε την τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας να βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση καθώς ανά πάσα στιγμή όλοι θα κληθούμε να διεκδικήσουμε αλλά και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην πρόσβαση σε αυτό το ύψιστο αγαθό, το νερό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί