Ας θυμηθούμε τον… “αγρότη” Μητσοτάκη! – Οι 30.000 € επιδοτήσεις και η αποζημίωση που ζήτησε ως … “πλημμυροπαθής παραγωγός” των Χανίων!

Όταν κάποιοι λένε ότι το Μητσοτακέικο ζει επί δεκάδες χρόνια από το δημόσιο, δεν υπάρχει ούτε ψήγμα υπερβολής.

Οικογένεια Μητσοτάκη: Σιτίζεται από το δημόσιο από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη!

Οικογένεια Μητσοτάκη: Από την… Τουρκοκρατία τρώγει τα κρατικά ταμεία! – Δείτε την παρασιτική φάρα

Οικογένεια Μητσοτάκη: Όλο το κράτος στα πόδια της! – Τα μέλη της που κατέχουν… επιτελικές θέσεις! (φωτο)

Εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός της χώρας και παράλληλα εισπράττει επιδοτήσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ ως… ¨αγρότης”, ενώ δεν ντράπηκε να ζητήσει αποζημίωσε επειδή στα Χανιά είχε ένα λιόφυτο με 50 ελιές και πλημμύρισε η περιοχή!

Οι υποθέσεις δεν είναι καινούργιες, έχουν αναφερθεί ξανά από το Candiadoc και μερικά ελάχιστα, άλλα μέσα που δεν κάνουν πλάτες στο Μητσοτακέικο. Όμως είναι και πάλι επίκαιρες καθώς δείχνουν τη νοοτροπία του ανθρώπου που δείχνει το δάχτυλο στους αγρότες επειδή κινητοποιούνται και τους λέει στην ουσία “απατεώνες” ή “τζαμπατζήδες” καθώς θέλουν τζάμπα χρήμα…

Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη στους αγρότες: Είναι «μπλόκα» στην αλήθεια – «Τζάμπα χρήμα δεν μοιράζω»

Μητσοτάκης: Αυτοθαυμάζεται και επιτίθενται στους πληγέντες σε Έβρο – Θεσσαλία- «Δεν θα υπάρχει πάντα το κράτος πατερούλης»

Ο αυταρχισμός της δεξιάς δια του εκπροσώπου της: Απειλούν αγρότες και φοιτητές (βίντεο)

Αυγενάκης: Οι αγρότες δεν έχουν λόγους να κάνουν κινητοποιήσεις όπως οι Γερμανοί, έλυσε τα προβλήματα ο Μητσοτάκης!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν,φαίνεται να έχει εισπράξει από το 2014 μέχρι το 2021 συνολικά 29.849,03 ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στην Ελλάδα». Παράλληλα, σύμφωνα με αποκάλυψη του Κώστα Βαξεβάνη στο Documentonews.gr, ζήτησε αποζημίωση για τις πλημμύρες σε αγροτικές περιοχές των Χανίων!

Ας θυμηθούμε:

Κι από τη μύγα ξύγκι! – Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε αποζημίωση… ως πλημμυροπαθής των Χανίων για 50 ελιές!

Του Κώστα Βαξεβάνη- Documentonews.gr

Την εποχή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε µπει στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση της εξουσίας και της θέσης του πρωθυπουργού, µε πολιτικό αφήγηµα που παρέπεµπε στην επιχειρηµατικότητα, στο χτύπηµα του δηµόσιου τοµέα και στη θεοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προσπαθούσε να αποµυζήσει από το δηµόσιο έως και το τελευταίο ευρώ.

Είναι ο ίδιος που στις αρχές του 2018 µε τοποθέτησή του στη Βουλή κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα επειδή η υπουργός του κ. Αντωνοπούλου εισέπραττε νόµιµα επίδοµα ενοικίου αν και είχε την οικονοµική δυνατότητα να µην το κάνει. Εναν χρόνο µετά έκανε αίτηση για να του δοθεί αποζηµίωση από τον ΕΛΓΑ γιατί µερικά ελαιόδεντρα, από τα χιλιάδες που έχει, υποτίθεται ότι έπαθαν ζηµιά από τις πληµµύρες στην Κρήτη. 

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να διεκδικεί ακόµη και τις πενταροδεκάρες από το δηµόσιο που τόσο εχθρεύεται. Παρά την τεράστια περιουσία του και χωρίς ο δρόµος του προς την εξουσία να του δηµιουργεί κάποιον ηθικό φραγµό ότι µπορεί µε την πρακτική του να χαρακτηριστεί ως ο πολιτικός και του τελευταίου ευρώ. Το θέµα δεν είναι κάποια παρανοµία του Μητσοτάκη αλλά η διάθεσή του να βγάλει και από τη µύγα του δηµοσίου… λάδι, πράγµα που δηλώνει και το ηθικό του ανάστηµα. Μπορεί ο Μητσοτάκης να πρόσεχε την εικόνα του στα κανάλια, αλλά εµφανίζεται να την ανταλλάσσει για µερικά ευρώ «αποζηµίωσης».

Τον Φεβρουάριο του 2019 κύµα κακοκαιρίας έπληξε µεγάλο τµήµα της Κρήτης. Καλλιέργειες καταστράφηκαν από τις πληµµύρες και κτηνοτρόφοι έχασαν ζώα. Από τις 25 Φεβρουαρίου οι πληγέντες µπορούσαν να κάνουν αίτηση στον Οργανισµό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ζητώντας να αποζηµιωθούν. Ανάµεσά τους και ο «γεωργός» Κυριάκος Μητσοτάκης. Ναι, ο νυν πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης καταθέτει αίτηµα για αποζηµίωση.

Η αίτησή του κατατίθεται στα Χανιά και διαβιβάζεται στο Ηράκλειο. Από το έγγραφο φαίνεται πως ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητά από τον ΕΛΓΑ να εκτιµήσει τη φθορά στο κτήµα του στον ∆ήµο Πλατανιά, στην περιοχή Φουρνές, γιατί η πληµµύρα στις 24 Φεβρουαρίου προκάλεσε ζηµιά σε 50 ελιές έπειτα από κατολισθήσεις στα διαζώµατα. Ο παθών Μητσοτάκης ζητά να κριθεί δικαιούχος της αποζηµίωσης για τις ζηµιές µαζί µε χιλιάδες άλλους Κρητικούς, αρκετοί από τους οποίους έχασαν τη µοναδική τους περιουσία.

∆εν υπάρχει καµιά αµφιβολία ότι το αίτηµα έγινε από τον Κυρ. Μητσοτάκη, αφού ταιριάζει όχι µόνο το πατρώνυµο αλλά και ο αριθµός φορολογικού µητρώου. Είναι πραγµατικά εντυπωσιακό πως στην αίτηση υπάρχει υπογραφή που παραπέµπει στον ίδιο τον Μητσοτάκη ως υπογράφοντα και όχι σε κάποιον εκπρόσωπο.

Αν έχει υποβάλει ο ίδιος την αίτηση όπως φαίνεται από την υπογραφή, τότε κάτι τρέχει µε τα ελληνικά του πρωθυπουργού αφού γράφει την πληµµύρα ως «ΠΛΥΜΗΡΑ». Είναι η δεύτερη φορά που έγγραφο που κατατίθεται και φέρει ως υπογράφοντα τον Κυρ. Μητσοτάκη θέτει σοβαρά θέµατα ορθογραφικής επάρκειας. Στο διαδίκτυο έχει γίνει στο παρελθόν δηµοφιλές θέµα η κατάθεση της δήλωσης πόθεν έσχες του Κυρ. Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός, όπου εµφανίζεται να γράφει το αξίωµά του του υπουργού ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης ως «ΥΠΟΥΡΓΟΣ ∆ΙΟΙΚΙΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΙΘΜΗΣΗΣ».

Αν το έγγραφο προς τον ΕΛΓΑ έχει καταθέσει τρίτο πρόσωπο εξ ονόµατός του, το ερώτηµα είναι γιατί υπογράφει ως Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά αυτό είναι µάλλον το µικρότερο πρόβληµα…

Το καθ’ όλα νόµιµο αίτηµα του Κυρ. Μητσοτάκη συνοδεύεται από εντυπωσιακά αριθµητικά περιουσιακά δεδοµένα και φυσικά µπορεί να συνοδευτεί από πολλά σχόλια. Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι από τις πιο πλούσιες στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Κυριάκος, πέρα από την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του, εµφανίζεται να έχει ελαιοκτήµατα 157 στρεµµάτων µε συνολικά 2.052 ελιές. Παρ’ όλα αυτά υποβάλλει αίτηµα να αποζηµιωθεί για 50 λιόδεντρα µαζί µε χιλιάδες άλλους φτωχούς και πιθανόν κατεστραµµένους οικονοµικά Κρητικούς.

Το αίτηµα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι για µια χούφτα ευρώ από το δηµόσιο, που έτσι και αλλιώς θρέφει τον ίδιο και µέλη της οικογένειάς του επί δεκαετίες. Ή, για να είµαστε σχετικοί µε το αντικείµενο, κάνει αίτηση για έναν τενεκέ λάδι ο πλούσιος γόνος της πλούσιας οικογένειας. Ούτε στην Κατοχή να ήµασταν.

Αν θέλουµε να είµαστε και ακριβείς µε βάση τις προβλέψεις αποζηµιώσεων του ΕΛΓΑ, ο Μητσοτάκης κάνει αίτηµα για να πάρει περίπου 3.000 ευρώ. Με δεδοµένο ότι ο ΕΛΓΑ αποζηµιώνει κάθε ελαιόδεντρο µε 65 ευρώ σε περίπτωση ολικής καταστροφής, αν ικανοποιήσει πλήρως το αίτηµα Μητσοτάκη, στην καλύτερη γι’ αυτόν περίπτωση θα πάρει 65 ευρώ επί 50 δέντρα = 3.250 ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι πως η οικονοµική κατάσταση του πρωθυπουργού και το σύνολο της περιουσίας του µάλλον οδηγούν σε απόρριψη του αιτήµατος από τον ΕΛΓΑ, αλλά παρ’ όλα αυτά το αίτηµα γίνεται προς την υπηρεσία µήπως τυχόν και υπάρχει έστω και µια µικρή πιθανότητα να εγκριθεί.

Ο «κατεστραµµένος» Κυρ. Μητσοτάκης στις 25 Φεβρουαρίου µε µια ανάρτησή του στο Τwitter δήλωσε αλληλέγγυος στους συντοπίτες του µετά τις καταστροφές: «Η Κρήτη και η ιδιαίτερη πατρίδα µου τα Χανιά δοκιµάζονται πρωτόγνωρα από την ισχυρή κακοκαιρία. Ενηµερώθηκα πριν λίγο από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη για τις εκτεταµένες καταστροφές. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι µου για να αντιµετωπιστούν το συντοµότερο».

Αυτό που σίγουρα έκανε την ίδια µέρα ήταν αίτηση στον ΕΛΓΑ για προσωπική του αποζηµίωση.

Αλλά µιλούσε για το ηθικό πλεονέκτηµα

Ακριβώς έναν χρόνο και τρεις µέρες πριν ο Μητσοτάκης ζητήσει τα λεφτά του δηµοσίου, το οποίο κατά τα άλλα αντιπαθεί, είχε ξεσπάσει η υπόθεση µε την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύφθηκε πως η Ράνια Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της, επίσης υπουργός, εισέπρατταν νόµιµα 1.000 ευρώ τον µήνα ως επίδοµα ενοικίου. Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση της κ. Αντωνοπούλου, η οποία όντως παραιτήθηκε και ακολούθησε ο σύζυγός της. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρά την κίνηση Τσίπρα, θεώρησε ανεπίτρεπτη τη χρήση του νόµιµου δικαιώµατος για επίδοµα από τη Ρ. Αντωνοπούλου, αποδίδοντας ευθύνες στον ίδιο τον Τσίπρα. Μπορεί η κ. Αντωνοπούλου να ήταν νόµιµη αλλά δεν ήταν καθόλου ηθική κατά τον Μητσοτάκη, όπως και το σύνολο της Αριστεράς. Στις 26 Φεβρουαρίου 2018 µάλιστα είπε από το βήµα της Βουλής:

«Επρεπε να περάσουν τρεις ολόκληρες ηµέρες έντονης αντίδρασης για να δηλώσει ο κ. Τσίπρας αρχικά ενοχληµένος και στη συνέχεια να αποµακρύνει την κ. Αντωνοπούλου. Η αλήθεια όµως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ψήφισε τον νόµο που επέτρεψε στην κ. Αντωνοπούλου και στον σύζυγό της να παίρνουν επίδοµα. Αυτή µάλιστα δεν ήταν µια αυτόµατη διαδικασία. Η κ. Αντωνοπούλου έκανε αίτηση κάθε µήνα. Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε το 2015. Η χώρα χανόταν και η κ. Αντωνοπούλου έπαιρνε επίδοµα. ∆εν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτηµα της Αριστεράς».

Σύµφωνα µε τη λογική του κ. Μητσοτάκη, την ώρα που η Κρήτη χανόταν από τις πληµµύρες ο ίδιος έκανε αίτηµα στο ελληνικό κράτος για να πάρει µερικά ευρώ αποζηµίωση, τα οποία σίγουρα δεν του λείπουν, απ’ ό,τι φαίνεται από τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνει. Πρωθυπουργός της… ελαι-ηµοσύνης.

Και «αγρότης» ο Κ. Μητσοτάκης: Έβγαλε 30.000 ευρώ από αγροτικές επιδοτήσεις

Τη ροή των χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής την περίοδο 2014-2021, αναδεικνύει μεγάλη έρευνα από 11 δημοσιογραφικούς οργανισμούς, με τη συμμετοχή των Reporters United. Στην έρευνα γίνεται ειδική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έχει λάβει περίπου 30.000 ευρώ από το 2014.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύουν στην Ελλάδα οι Reporters United συνολικά, την περίοδο 2014 – 2021 έχουν δοθεί στη χώρα 21,3 δισ. ευρώ περίπου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι 8 στους 10 δικαιούχους που εισέπραξαν τα περισσότερα χρήματα ανά συνολικό ποσό επιδότησης «είναι ως επί το πλείστον κρατικοί οργανισμοί και περιφερειακές εταιρείες του Δημοσίου, ενώ και στις επόμενες θέσεις συναντά κανείς αγροτικούς συνεταιρισμούς, μεγάλες αγροτικές ή κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά σπάνια αγρότες».

Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι μόνο δύο δικαιούχοι στους δέκα είναι φυσικά πρόσωπα και όπως σημειώνουν οι RU, ενδεχομένως να πρόκειται και για το ίδιο πρόσωπο και να υπάρχει έτερη εγγραφή με καταχώρηση παρόμοιων στοιχείων. Με λίγα λόγια τα περισσότερα χρήματα από την ΕΕ, δεν φτάνουν στους άμεσα εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα.

Αναφορικά με την πρώτη περίπτωση, ανάμεσα στους επιδοτούμενους που εισέπραξαν τα μεγαλύτερα ποσά βρίσκεται η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ), η οποία βρίσκεται υπό την επίβλεψη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην ίδια λίστα καταγράφονται επίσης κρατικοί φορείς όπως η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων / ΟΣΥΕ, που το 2014 εισέπραξε 52 εκατ. ευρώ για την παροχή κυρίως υπηρεσιών σε αγρότες.

«Γενικά, κάθε χρονιά από το 2014 μέχρι το 2020, οι 10 πιο ευεργετημένοι δικαιούχοι των επιδοτήσεων είναι στη συντριπτική πλειοψηφία, συνεταιρισμοίεταιρείες και κρατικοί φορείς» σημειώνουν οι Reporters United προσθέτοντας ότι τα ποσά των αγροτικών ενισχύσεων προς την Ελλάδα δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη αύξηση από χρονιά σε χρονιά στο διάστημα που εξετάζεται, με τον μέσο όρο της ενίσχυσης κατά έτος να αγγίζει τα 2,67 δισ. ευρώ.

Οι επιδοτήσεις που έλαβε μέχρι το 2021 ο πρωθυπουργός

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται και στις αγροτικές επιδοτήσεις που εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι το 2021, σημειώνοντας ότι δεν κάνει κάτι παράνομο και προφανώς κάνει χρήση των δικαιωμάτων που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Σύμφωνα με την ανάλυση της βάσης δεδομένων και των στοιχείων που προέρχονται από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει εισπράξει από το 2014 μέχρι το 2021 συνολικά 29.849,03 ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στην Ελλάδα» τονίζουν οι Reporters United εξηγώντας ότι πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Ειδικότερα, από τα στοιχεία προκύπτει πως μέσω των καθεστώτων ενίσχυσης της ΚΓΠ, ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει:

  • 2014: 4.108,50 ευρώ
  • 2015: 3.840,61 ευρώ
  • 2016: 3.154,79  ευρώ
  • 2017: 3.464,50 ευρώ
  • 2018: 3.327,78  ευρώ
  • 2019: 3.388,32 ευρώ
  • 2020: 4.301,22 ευρώ
  • 2021: 4.263,31 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση με τις αγροτικές επιδοτήσεις του πρωθυπουργού είχε αποκαλύψει το περασμένο καλοκαίρι το Documento, σύμφωνα με το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης είχε λάβει για το 2020 και το 2021 περίπου 8.500 ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις, κάτι που επιβεβαιώνει και η εν λόγω έρευνα.

Σημειώνεται δε ότι στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, εντοπίζονται καλλιέργειες, αγροτεμάχια, βοσκοτόπια, αγροκτήματα και δενδροκαλλιέργειες στην Κρήτη και σε άλλα νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Reporters United επικοινωνία με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σχετικά με την εν λόγω έρευνα, αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Τσιόδρας επανέλαβε όσα είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί ιστορικού δικαιώματος του πρωθυπουργού. Ωστόσο στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο και ότι «δεν στερεί την επιδότηση από κάποιον άλλον αγρότη».

Η ίδια δημοσιογραφική ομάδα σημειώνει ότι η απάντηση που δίνεται δια του εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου αφήνει εκτός κάδρου το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα μη χρήσης του δικαιώματος ενίσχυσης, και μάλιστα παραχώρησης του δικαιώματος προς το εθνικό απόθεμα, το οποίο σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ «χρησιμοποιείται κατά προτεραιότητα, για να στηρίξει τη συμμετοχή γεωργών νεαρής ηλικίας και γεωργών που αρχίζουν τη γεωργική δραστηριότητά τους στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης».

Στοιχεία για τα κράτη-μέλη

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια έρευνα η ανάλυση των δεδομένων, γενικά για τη ροή των χρημάτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, «έφερε στο φως ανακολουθίεςανακρίβειες και προφανή λάθη στα συλλεχθέντα δεδομένα».

Η ΕΕ ξοδεύει ετησίως 59 δισ. ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις και η συνολική ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι στα κράτη-μέλη όπου επικεντρώθηκε η έρευνα λίγοι αποδέκτες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των ενισχύσεων.

Εταιρείες της αγροτοβιομηχανίας, μεγάλες γεωργικές ή κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και κρατικοί φορείς κερδίζουν από τις επιδοτήσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, το κορυφαίο 1% των αγροκτημάτων στην Ευρώπη έλαβε περισσότερο από το 1/3 του συνόλου των γεωργικών επιδοτήσεων τα τελευταία οκτώ χρόνια – περίπου 150 δισ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί