Οικογένεια Μητσοτάκη: Σιτίζεται από το δημόσιο από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη!

Οικογένεια Μητσοτάκη! Η οικογένεια που έχει έναν ακόμα υποψήφιο πρωθυπουργό, μια πρώην υπουργό και έναν μέχρι τώρα περιφερειάρχη και δήμαρχο Αθηναίων, όπως η μητέρα του, αλλά και διάφορους άλλους αξιωματούχους σε οργανισμούς!

Αποτελεί, προφανώς το συνώνυμο της έννοια της οικογενειοκρατίας στη δημόσια ζωή της χώρας. Και σίγουρα ξεκίνησε ως το πολιτικό κατεστημένο της Κρήτης από τον 19ο αιώνα!

Έχουμε και λέμε, λοιπόν!

Ο προπάππους του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωστής Μητσοτάκης (1845-1898) , γαμπρός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ήταν στο πολιτικό κατεστημένο του νησιού από τα τέλη του 19ου αιώνα, ως ιδρυτής και αρχηγός του κρητικού κόμματος των Ξυπόλητων, από το οποίο ο Ελ. Βενιζέλος δημιούργησε το Κόμμα των Φιλελευθέρων όταν το παρέλαβε.

Αφήνουμε όλους του άλλους, τον παππού Κυριάκο, πατέρα του Κων. Μητσοτάκη, που ήταν βουλευτής, τον θείο Αριστομένη, τον προπάππο Χαράλαμπο Πλουμιδάκη, τον ίδιο τον Κων. Μητσοτάκη, τα τέκνα και τα εγγόνια του! Και εξαιρούμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αδελφό της προγιαγιάς του Κυριάκου!

Για να δούμε λοιπόν τους πολιτικούς της οικογένεια Μητσοτάκη (δεν καταγράφουμε την πλευρά της οικογένειας Βενιζέλου, με την οποία η οικογένεια Μητσοτάκη έγινε μία, με το γάμο του γενάρχη, Κωνσταντίνου, με την Κατίγκω, αδελφή του Ελευθερίου Βενιζέλου):

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παππούς του πρώην πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη. Βουλευτής της κρητικής συνέλευσης, ιδρυτής και πρώτος αρχηγός του κόμματος των «Ξυπόλητων», το οποίο αργότερα μετεξέλιξε σε Κόμμα Φιλελευθέρων ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Κων. Μητσοτάκης παντρεύτηκε την αδελφή του Ελ. Βενιζέλου κι έτσι οι δυο οικογένειες και έγιναν μια και μεγάλη!

Κυριάκος και Αριστομένης, γιοι του Κωνσταντίνου, βουλευτές Χανίων αλλά και υπουργοί και τα δυο αδέλφια! Ο Αριστομένης υπήρξε και αντιπρόεδρος της βουλής.

-Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρώην πρωθυπουργός, εγγονός του πολιτικού Κων. Μητσοτάκη, δευτερανιψιός του Ελ. Βενιζέλου, γιός του βουλευτή και υπουργού, Κυριάκου, ανιψιός του βουλευτή και υπουργού Αριστομένη Μητσοτάκη. Πρώτος εξάδελφος (γιοι δυο αδελφών) του πρώην υπουργού, Κων. Στεφανάκη.

Κωνσταντίνος Στεφανάκης, γιος της Μαρίας, κόρης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανιψιός των βουλευτών και υπουργών Κυριάκου και Αριστομένη, πρώτος εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη. Βουλευτής του προδικτατορικού Κέντρου, υπουργός στις λεγόμενες «κυβερνήσεις αποστατών» και βουλευτής της ΝΔ.

Κυριάκος Βιρβιδάκης, βουλευτής και δήμαρχος Χανίων, ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού, Κων. Μητσοτάκη, γιος της Αικατερίνης Βιρβιδάκη, αδελφής του Κων. Μητσοτάκη και διευθύντριας για χρόνια του πολιτικού του γραφείου. Δισέγγονος του γενάρχη Κων. Μητσοτάκη, εγγονός του βουλευτή και υπουργού Κυριάκου, ανιψιός του επίσης υπουργού και βουλευτή, Αριστομένη κλπ.

Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής, υπουργός, δήμαρχος Αθηναίων, κόρη του πρώην πρωθυπουργού, εγγονή, δισέγγονη, εξαδέλφη και ανιψιά βουλευτών, υπουργών κλπ, σύζυγος του Παύλου Μπακογιάννη, τον οποίο δολοφόνησε η 17 Νοέμβρη, και ο οποίος υπήρξε επίσης βουλευτής του Κων. Μητσοτάκη. Αδελφή του νέου προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, μητέρα του Κώστα Μπακογιάννη, δημάρχου Καρπενησίου και περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός της ΝΔ, βουλευτής και υπουργός, γιος του πρώην πρωθυπουργού, αδελφός της πρώην υπουργού Ντόρας, εγγονός, δισέγγονος, εξάδελφος και ανιψιός βουλευτών, υπουργών κλπ. Θείος του μέχρι τώρα περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και εκλεγμένου δημάρχου Αθηναίων, όπως η μητέρα του.

-Αντιγόνη Λυμπεράκη, βουλευτής, εγγονή του Αριστομένη Μητσοτάκη, δηλαδή, κόρη της Αρτεμισίας, κόρης του Αριστομένη.  Ανιψιά του πρώην πρωθυπουργού, Κων. Μητσοτάκη, ανιψιά άλλων βουλευτών και υπουργών της οικογένειας Μητσοτάκη, εξαδέλφη του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Ντόρας Μπακογιάννη.

Επί πρωθυπουργίας του ή προεδρίας του στη ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε βουλευτές του, την κόρη του, Ντόρα, τον γαμβρό του, Παύλο, τον ανιψιό του Κυριάκο Βιρβιδάκη, . Η Ντόρα υπήρξε και υπουργός με πρωθυπουργό τον Κων. Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος ήταν ακόμα μικρός, μόλις 22 χρονών όταν ο πατέρας του έγινε πρωθυπουργός.

Βουλευτής υπήρξε και ο Στέλιος Νικηφοράκης, τον οποίο ο Κων. Μητσοτάκης είχε τοποθετήσει ως διευθυντή και εκδότη στην εφημερίδα που έβγαζε στα Χανιά, τον «Κήρυκα».

Οικογενειοκρατία δυο αιώνων, δηλαδή! Ίσως η πιο χαρακτηριστική στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Σχετικά Άρθρα

7 Thoughts to “Οικογένεια Μητσοτάκη: Σιτίζεται από το δημόσιο από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη!”

 1. Αργυρώ Δρικάκη

  Χαχαχα!!!!! Να γιατί όλοι ήταν εναντία της βασιλικής οικογένειας και μετά της χούντας… τόσα παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα και ανιψιά πως θα τα φρόντιζαν οι Κιφηνες!!!!! ΕΛΕΟΣ!!!! ΕΛΕΟΣ!!!! ΑΣ ΞΥΠΝΥΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!
  κάποιος πιο πάνω ισχυρίστηκε ότι είναι προεκλογική προπαγάνδα……ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΝΔ οικογενειοκράτες ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΣΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!! ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΙ ΚΛΠ!!!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΒΛΗΜΑΤΑ!!

 2. Κεφαλάς Γεώργιος

  Θα συμφωνήσω με σχόλιο παραπάνω. Εκτιμώ ότι όλοι ψηφίστηκαν από τους πολίτες στις εκάστοτε περιοχές. Το έργο του καθενός ας κριθεί στον τόπο και στο χρόνο του. Και φυσικά αν εκλέχθηκαν και έταιρη φορά.
  Επιπλέον υπάρχουν κι άλλες οικογένειες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Παπανδρέου. Βενιζέλος. Πάγκαλος.Κωνσταντόπουλος.
  Εκτιμώ ότι το άρθρο εξυπηρετεί προεκλογικά συμφέροντα.

 3. Κορόζη Δήμητρα

  Δεν με ενοχλεί οι οικογενειοκρατία ,Με αφορά αν έβλαψαν η αν ωφέλησαν την πατρίδα μας !!!

 4. Αrgy

  Είναι κατάντημα για μια χώρα να θρέφει τόσους χαραμοφαιδες.
  Δεν έχουν προσφέρει το παραμικρό στον τόπο μονο δεινά με αποκορύφωμα την χούντα. Και σήμερα ένας πλούσιος ανεπαγγελτος θέλει να έλθει σαν οδοστρωτήρας!!!! Να μας σώσει;;;;; και ο αμνημονων λαός τον χειροκροτει.

 5. Δημήτρης Χουστουλάκης

  να ρωτήσω κάτι?….αυτά τα αξιώματα τα πήραν με στρατιωτικό νόμο?…δικτατορία?….η με εκλογές?…γιατί από όσο γνωρίζω ΟΛΟΙ ΤΟΥς εκλέγηκαν ….

 6. Anti-logos

  Και να χαν προσφέρει και το ελάχιστο, εκτός από το …. κακό παράδειγμα, να πεις “..άντε βρε, να το φάμε..” Ούτε στα Χανιά δεν το πιάνουν το “μέτρο”…..

 7. Eleni

  Παλια μου τεχνη κοσκινο… ή προεκλογικα τα λετε… ή αφου εχουν ληξει τα σκανδαλα!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί