Στο Ηράκλειο ο Γ. Φλωρίδης, πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ξεκινά σήμερα Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο το νομικό-επιστημονικό διήμερο συνέδριο με θέμα “Ειδικά ζητήματα ποινικού δικαίου και νομολογιακή αντιμετώπισή τους”. Το συνέδριο, στο οποίο θα δώσει το “παρών”, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, διοργανώνεται από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Επισημαίνεται ότι, εκτός του υπουργού, θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς κι ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην αίθουσα “Plaza” του ξενοδοχείου “Galaxy”.

Σήμερα Παρασκευή, η προσέλευση των συνέδρων θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο εισαγγελέας Εφετών και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ευάγγελος Μπακέλας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Λογοθέτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η εισαγγελέας Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η πρόεδρος Εφετών-διευθύνουσα το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης Θεονύμφη Λυράκη και η εισαγγελέας Εφετών και διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης Μαρία Τιντικάκη.

Α’ μέρος

Στο Α’ μέρος της πρώτης ημέρας του συνεδρίου θα προεδρεύσει η αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Ελένη Φραγκάκη. Στις 5:30 το απόγευμα, ο ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Μυλωνόπουλος θα μιλήσει για το εξής θέμα: «Η ερμηνεία του σκοπού βλάβης ως προϋπόθεση αναβάθμισης του αδικήματος της παραβίασης προσωπικών δεδομένων σε κακούργημα και η ποινική αντιμετώπιση της “εκδικητικής πορνογραφίας” σύμφωνα με τη νέα διάταξη του άρθρου 346 Π.Κ.».

Στις 6 παρά 10 μ.μ., στο βήμα θα ανέβει ο αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Δημήτριος Γκύζης, που θα μιλήσει για “Γενικές και ειδικές προϋποθέσεις έρευνας με τη μορφή της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών (συνδυαστική εφαρμογή των άρθρων 253-254 ΚΠΔ και 6, 7 και 8 Ν. 5002/2022)”.

Στις 6:10 το απόγευμα, η αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου θα μιλήσει για το “Ζήτημα της αξιοποίησης των τυχαίων ευρημάτων ως αποδεικτικών στοιχείων, στο πλαίσιο της ίδιας ή άλλης ποινικής δίκης ή σε βάρος τρίτων αμέτοχων προσώπων στο διερευνώμενο έγκλημα”.

Στις 6:30 το απόγευμα θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα-συζήτηση.

Β’ μέρος

Το Β’ μέρος θα ξεκινήσει στις 7:20 το απόγευμα σήμερα Παρασκευή, υπό την προεδρία του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, διευθυντή Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Κατεύθυνσης Εισαγγελέων, Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, Λεωνίδα Νικολόπουλου.

Πρώτος στο βήμα θα ανέβει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα “Ο νομοθετικός ορισμός της γενετήσιας πράξης του άρθρου 336 παρ. 2 Π.Κ. Η οριοθέτηση των εννοιών της ασελγούς πράξης και της ασελγούς χειρονομίας και η εφαρμογή τους ανάλογα με το είδος του εγκλήματος και του παθόντος”.

Στις 8 παρά 20 μ.μ. είναι η σειρά του δικηγόρου, LLM Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης Γεώργιου Κάββαλου, που θα μιλήσει για την “Έλλειψη συναίνεσης, κατά την έννοια του άρθρου 336, παρ. 4 Π.Κ., η διαφοροποίηση της υπόστασης του άρθρου 343 Π.Κ. και η μεταξύ τους συρροή”.

Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει η εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Ειρήνη Χρυσογιάννη για “Ειδικά ζητήματα εξέτασης ανήλικων μαρτύρων, θυμάτων προσβολής γενετήσιας ελευθερίας (άρθρο 227 ΚΠΔ). Ο κίνδυνος της δευτερογενούς θυματοποίησής τους”. Από τις 8:20 έως τις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα-συζήτηση.

Αύριο Σάββατο, η προσέλευση των συνέδρων για τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ξεκινά στις 9 το πρωί. Όπως έγινε γνωστό, τις εργασίες του συνεδρίου μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) στο Youtube μέσω του επίσημου καναλιού της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι η Οργανωτική Επιτροπή του Επιστημονικού Συνεδρίου απαρτίζεται από την αντεισαγγελέα Εφετών Κυριακή Κλιάμπα, την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σοφία Διπλοΐδου και τον δικηγόρο Νικόλαο Καραγιάννη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί