Περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Βιάννο

Την Παρασκευή 22-9-2023, κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Άνω Βιάννου τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και έκανε περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Βιάννου.
Στο Δημοτικό Σχολείο έγινε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου όπου αναδείχθηκαν ζητήματα που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στην καθημερινότητα τους. Συγκεκριμένα τονίστηκε το ζήτημα της υποστελέχωσης των σχολείων, ιδιαίτερα φέτος, λόγω των μειωμένων προσλήψεων που έγιναν από το Υπουργείο. Ιδιαίτερα τα σχολεία της επαρχίας γίνονται πολύ συχνά θύματα αυτής της πολιτικής με κουτσουρεμένες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, με ανεπαρκείς προσλήψεις ειδικοτήτων, που τόσο έχουν ανάγκη, αλλά και εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, ένα ζήτημα που απασχολεί φέτος όλα τα σχολεία πανελλαδικά, μιας και το ποσοστό κάλυψης των προσλήψεων παράλληλης στήριξης σε σχέση με τις απαιτούμενες προσλήψεις βάσει των διαγνώσεων είναι μόλις 43%, ενώ συγκεκριμένα για το νομό Ηρακλείου μόνο 333 προσλήψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης έχουν πραγματοποιηθεί σε σύνολο 630.
Ακόμη αναδείχθηκε η υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, από τις σχολικές επιτροπές, γεγονός που οδηγεί συχνά εκπαιδευτικούς και γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ή ακόμη να αδυνατούν να συντηρηθούν οι υποδομές του σχολείου με τρόπο που να ανταποκρίνονται στην ασφάλεια και στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών. Σε αυτό το σημείο εκφράστηκε έντονα η ανησυχία των εκπαιδευτικών σε σχέση με την επικείμενη εξέλιξης της κατάργησης των σχολικών επιτροπών που φαίνεται ότι θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Ένα ακόμη ζήτημα που αναδείχθηκε είναι η ανάγκη για επαρκές προσωπικό καθαριότητας, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο αυτήν την εποχή λόγω και της έξαρσης διάφορων ιώσεων. Οι εκπαιδευτικοί σημείωσαν ότι χρειάζεται να υπάρχει περισσότερη συνεργασία μεταξύ του Δήμου και των σχολείων, ώστε οι πρώτοι να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των σχολείων, αναδεικνύοντας ζητήματα που προκύπτουν και διεκδικώντας τα απαιτούμενα για την ασφάλεια και την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών τον 21ο αιώνα.
Τέλος εξέφρασαν την ανησυχία τους για την διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στα σχολεία με αφορμή την επέτειο του ολοκαυτώματος της Βιάννου, όπου την ημέρα της επετείου τα σχολεία λειτουργούν ανεξάρτητα από τους τοπικούς φορείς, χωρίς να εντάσσονται στους εορτασμούς μνήμης του ολοκαυτώματος, με αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές να μην έρχονται σε επαφή με την πρόσφατη ιστορία, το ρόλο του φασισμού στην ιστορία και τα εγκλήματα που αυτός συνεπάγεται.
Στη συνέχεια επισκέφτηκε τις διοικητικές υπηρεσίες και την τεχνική υπηρεσία του δήμου Βιάννου και από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους προέκυψαν τα προβλήματα που πηγάζουν από την υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, που υπολειτουργούν και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των δημοτών.
Διαπιστώθηκε ότι για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου χρειάζονται 7 μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι και 15 τεχνικοί δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα θα αποχωρήσουν και άλλοι υπάλληλοι.
Κατά τη περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Βιάννου διαπιστώθηκε ότι τρεις γιατροί έχουν αποχωρήσει και δεν έχει καλυφθεί καμία θέση
Δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο. Το αίμα στέλνετε στο Βενιζέλειο δύο φορές τα βδομάδα.
Στο τέλος της περιοδείας ο υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Μωυσάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

⦁ Δεν συμβιβαστήκαμε με τη μεταφορά της ευθύνης της σχολικής στέγης στους δήμους και μάλιστα χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση. Στηρίζουμε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών των γονιών και μαθητών για σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη, την ανάγκη για άμεσο έλεγχο στατικότητας των σχολείων, τα αιτήματα για άμεση ανέγερση σύγχρονων σχολικών μονάδων.
⦁ Στηρίζουμε τα αιτήματα των Δημοτικών Υπαλλήλων για πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου.
⦁ Την στελέχωση του Κέντρου Υγείας Βιάννου με επαρκές προσωπικό και υγειονομική περίθαλψη, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Βιαννιτών. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των υγειονομικών να συνοδεύονται από αξιοπρεπείς όρους εργασίας.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί