Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης – Αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία

Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε από το μεσημέρι της Πέμπτης, με τη μεγαλύτερη αναζωπύρωση να σημειώνεται στην Αγία Σωτήρα της Μάνδρας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, υπάρχει αναζωπύρωση της φωτιάς που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 17/7 στα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική. Την τελευταία ώρα οι διάσπαρτες εστίες που υπήρχαν στην περιοχή και συγκεκριμένα από την πλευρά της Μάνδρας και ευρύτερα προς Αγία Σωτήρα έχουν λάβει μεγαλύτερη ένταση με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση στο σημείο.

Διακοπή κυκλοφορίας στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών

Η Αστυνομία προχώρησε γύρω στις 16:30 την Πέμπτη στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών απο το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Ήδη υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια, καθώς το μέτωπο πέρασε από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112 προς:

  •  στους κατοίκους των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι να εκκενώσουν τώρα προς Οινόη
  •  στους κατοίκους της περιοχής Άγιος Ιωάννης Κορακάς για να εκκενώσουν τον οικισμό τους και να κατευθυνθούν προς Μάνδρα
  • στους κατοίκους της περιοχής Κιάφα να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Μάνδρα – Ελευσίνα
  • στους κατοίκους της περιοχής ‘Αγιος Παντελεήμων προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό τους και να κατευθυνθούν προς Ερυθρές

Αναζωπύρωση νωρίτερα και στη Λακωνία

Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη στη Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατοολικοί άνεμοι, ενώ επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Καίει δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, ενώ άμεσα ξεκίνησε να επιχειρεί ένα ελικόπτερο. Δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή αλλά οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής προβληματίζονται ιδιαίτερα, καθώς στο σημείο της αναζωπύρωσης δεν μπορούν να προσεγγίσουν επίγειες δυνάμεις.

Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά παρουσίαζε σημαντική βελτίωση καθώς δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

Συνεχίζεται η μάχη σε όλα τα μέτωπα της Ρόδου

Συνεχίζεται το απόγευμα της Πέμπτης η μάχη σε όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τρίτη στο νησί της Ρόδου.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος, ενώ οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς. Το έργο των ανθρώπων που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται όμως δυσκολότερο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Καυτός αέρας δημιουργεί με κάφτρες από τα καμένα νέες εστίες, ενώ υπάρχουν και αναζωπυρώσεις εκτός από τα μέτωπα της φωτιάς που συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια Βοιωτίας, ‘Εμπωνα Ρόδου και Λευκόχωμα Σπάρτης.

Συνολικά, έξι αεροσκάφη CL-215, πέντε αεροσκάφη CL-415, 16 αεροσκάφη PZL και 6 ελικόπτερα Chinook επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί