«Υπάρχει λόγος που η ΕΥΠ μπήκε υπό τον πρωθυπουργό»: Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη η εισηγήτρια της PEGA του Ευρωκοινοβουλίου

“Υπάρχει λόγος που η ΕΥΠ μπήκε υπό τον πρωθυπουργό. Δεν ξέρω τι γνώριζε αλλά γνωρίζω ότι αν βάλεις την ΕΥΠ υπό την άμεσή επίβλεψή σου τότε είναι δική σου ευθύνη”

«Κόλαφος» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ρόλο του στο σκάνδαλο των υποκλοπών ήταν η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου Σόφι Ιν’τ Βελντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Μεταξύ άλλων ανέδειξε τις ευθύνες του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε στις περίεργες «συμπτώσεις» των παρακολουθήσεων από ΕΥΠ και Predator, ενώ ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Σόφι Ιν’τ Βελντ κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση της PEGA που δείχνει ευθέως σε άτομα που ανήκουν στον κλειστό κύκλο του πρωθυπουργού, ρωτήθηκε αν βλέπει σύνδεση της χρήση του Predator με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι μόλις η κυβέρνησή του ανέλαβε, ο νόμος άλλαξε και η ΕΥΠ πέρασε υπό την άμεση ευθύνη του πρωθυπουργού. Ή ήξερε, τότε έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, ή δεν ήξερε ενώ έπρεπε να γνώριζε, που είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα» σχολίασε και συμπλήρωσε:

«Αρκετές περιπτώσεις που άνθρωποι που στοχεύθηκαν με spyware ήταν συνήθως υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ. Πόσοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν ή να απαιτήσουν για κάποιο να παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ; Πολύ λίγοι, πολύ λίγοι άνθρωποι. Δεν μπορείς απλώς να μπεις στο γραφείο του εισαγγελέα που δίνει τις άδειες για παρακολούθηση και να πεις ότι θέλω η ΕΥΠ να παρακολουθεί συγκεκριμένα άτομα. Υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που το κάνουν αυτό. Υπάρχει λόγος που η ΕΥΠ μπήκε υπό τον πρωθυπουργό. Δεν ξέρω τι γνώριζε αλλά γνωρίζω ότι αν βάλεις την ΕΥΠ υπό την άμεσή επίβλεψή σου τότε είναι δική σου ευθύνη».

Η Σόφι Ιν’τ Βελντ συνέχισε λέγοντας: «Ας πούμε ότι όλα αυτά δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Αναρωτιέμαι τότε γιατί η κυβέρνηση δεν στηρίζει την έρευνα από την ΑΔΑΕ και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα; Γιατί δεν προστατεύει την ΑΔΑΕ, δεν δίνει όλα τα μέσα παρά αλλάζει τον νόμο με αποτέλεσμα να περιορίζει την ΑΔΑΕ; Δεν δείχνουν καλά τα πράγματα. Δεν είναι αρκετό να πεις ότι είναι υποθέσεις και πολιτικά κίνητρα. Υπάρχουν πολλά στοιχεία. Αν ήμουν στη θέση του πρωθυπουργού το πρώτο που θα έκανα θα ήταν να στηρίξω τις έρευνες…» ανέφερε με νόημα ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας μας είπαν άλλα πράγματα απ’ ό,τι η κυβέρνηση».

Η Σόφι Ιν’τ Βελντ είπε παράλληλα ότι «υπάρχουν αποδείξεις ότι το Predator εξήχθη από την Κύπρο με άδεια που εκδόθηκε από την Ελλάδα στο Σουδάν όπου δύο μέρη είναι σε πόλεμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποχρέωση να ερευνήσει και να επιμείνει για να αποκτήσει όλες τις πληροφορίες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί