Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου στη ΔΕΥΑ Σητείας

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου με τον βουλευτή Μανόλη Θραψανιώτη, την υποψήφια  βουλεύτρια Πελαγία Πετράκη, τον υποψήφιο βουλευτή Μανώλη Καλαϊτζάκη και μέλη των οργανώσεων μελών επισκέφθηκαν την ΔΕΥΑ Σητείας και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο κ. Συλλιγαδράκη, τον γενικό διευθυντή κ. Ψωμαδάκη, τον προϊστάμενο οικονομικής υπηρεσίας κ. Ρεμουντάκη και εργαζόμενους της επιχείρησης.

Κατά την συνάντηση το πρώτο θέμα ήταν το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση για την υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στην νέα ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ).

Με απόφαση του προέδρου της ΔΕΥΑΣ στηρίζονται οι θέσεις του θεσμικού της εκπροσώπου της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το αμέσως βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση είναι το υπέρογκο κόστος στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ σε σχέση με άλλες χρονιές πριν τις αυξήσεις και ότι οι χρεώσεις των τιμολογίων του ρεύματος ανήκουν στην κατηγορία “οικιακό” που είναι ακριβότερο σε σχέση με το βιομηχανικό ή αγροτικό ρεύμα.

Από την πλευρά μας τονίστηκε ότι ο βασικότερος λόγος της υπεραύξησης του ρεύματος οφείλεται κύρια στην πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες και έτσι η ίδια, η ιδιωτική πλέον ΔΕΗ σέρνει το χορό της αισχροκέρδειας.

Οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΣ μας ενημέρωσαν ότι κάνουν τα πάντα για να μην χρωστά η εταιρεία ούτε ένα ευρώ σε οικονομικές υποχρεώσεις παρόλο που υπάρχει υποχρηματοδότηση και πολλές εργασίες γίνονται με ιδίους πόρους μέσω των τιμολογίων των καταναλωτών, που δεν αυξήθηκαν με την κρίση

Έχουν διατεθεί πόροι για να γίνουν τα απαραίτητα έργα όπως η αποπεράτωση και η αναβάθμιση βιολογικών καθαρισμών για χρήση αρδευτικού νερού, η αποπεράτωση του δικτύου ύδρευσης μέσω των προγραμμάτων του “Φιλόδημου” και του “ Αντώνη Τρίτση” και έκτακτο επίδομα για τις επισκευές των αντλιοστασίων των λυμάτων που υπέστησαν ζημιές στην πρόσφατη πλημμύρα.

Επίσης υπάρχει μελέτη προϋπολογισμού 3.800.000 ευρώ για την οριστική λύση της τροφοδότησης της περιοχής σε πόσιμο νερό που ίσως χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης.

Γίνονται επίσης προσπάθειες να συσταθεί ενεργειακή κονότητα με ΑΠΕ για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΣ σε φθηνή και καθαρή ενέργεια.

Όσον αφορά το αναγκαίο προσωπικό, ειδικά των εργατοτεχνιτών και τεχνολόγων που επισκευάζουν τις βλάβες των δικτύων και εγκαθιστούν νέες εγκαταστάσεις, δεν επαρκεί. Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί η λύση των εργολάβων για την διεκπαιρέωση αυτών των εργασιών και η οικονομική αφαίμαξη της επιχείρησης.

Από την πλευρά μας τονίστηκε η εκτίμηση μας ότι όσον αφορά το ταμείο ανάκαμψης ο προσανατολισμός είναι να δοθούν τα χρήματα σε ιδιώτες και να γίνουν τα έργα μέ σύμπραξη του Δημοσίου και των ιδιωτών μεγαλοεργολάβων, ανεβάζοντας έτσι το κόστος κατασκευής, συντήρησης και τιμής του τελικού προϊόντος ( νερού). 

Όσο δε αφορά την περίπτωση των ενεργειακών κοινοτήτων με το νέο νομοσχέδιο του κ. Σκρέκα αποδυναμώνονται οι μικρομεσαίες ενεργειακές κοινότητες και δίνεται γη και ύδωρ σε μεγαλοεπενδυτές.

Όπως τονίστηκε κατά την συνάντηση από όλες τις πλευρές,  οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης – αποχέτευσης και της Σητείας, αποτελούν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με ανεκτίμητη προσφορά στην κοινωνία και στο περιβάλλον και αποτελούν  το δημόσιο μονοπώλιο στην διάθεση του ανθρώπινου δικαιώματος του νερού. Ως εκ τούτου χρειάζονται την γενναία αρωγή από το κεντρικό κράτος.

ΥΣ. Μετά την συνάντηση στην ΔΕΥΑΣ είχε προγραμματιστεί συνάντηση στις 11.30 με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Σητείας – Πισκοκεφάλου κ. Ζουριδάκη Γεώργιο. Για άγνωστους λόγους και με ευθύνη του προέδρου η ενημερωτική συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε. Ως εκ τούτου περιμένουμε μια ενημέρωση για την ακύρωσή της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί