Τραγωδία στα Τέμπη: Ολοκληρώνονται σήμερα οι έρευνες – Οργή των συγγενών

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται την Παρασκευή η προσπάθεια που καταβάλλουν τα συνεργεία της Πυροσβεστικής, άλλων Αρχών αλλά και εθελοντικές ομάδες προκειμένου να ανασύρουν ό,τι μπορέσουν από τα συντρίμμια των δύο συρμών που συγκρούστηκαν το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη.

Η τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι στην ΕΛΑΣ είχαν επισήμως δηλωθεί 56 αγνοούμενοι και ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών είναι 57, δηλαδή τουλάχιστον ένα θύμα της σύγκρουσης δεν έχει αναζητηθεί. Η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι από τους αρχικά 72 τραυματίες παραμένουν για νοσηλεία 48, με τους 6 από αυτούς να βρίσκονται στην εντατική. Σε μία περίπτωση, τραυματισμένη επιβάτης διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

Η διαδικασία ταυτοποίησης όλων των θυμάτων με μέθοδο DNA όπως επιβάλλεται από τα πρωτόκολλα μαζικών καταστροφών που εφαρμόζει η ΕΛΑΣ συνεχίζεται, με πάνω από 30 θύματα να έχουν ταυτοποιηθεί και να ακολουθεί η επίσημη ενημέρωση συγγενών και οικείων. Από την πλευρά των συγγενών έχουν δοθεί τουλάχιστον 52 δείγματα DNA και από τις σορούς έχουν ληφθεί ακόμη 55 δείγματα. Τραγική διαδικασία, η λήψη δειγμάτων από μέλη σορών που έχουν ανασυρθεί από το σημείο της τραγωδίας. Όπως αναφέρει η κρατική τηλεόραση, συνολικά οι διασώστες περισυνέλλεξαν περίπου 18 σακούλες με ανθρώπινα μέλη, από τα οποία οι επιστήμονες έλαβαν 26 δείγματα.

Η χθεσινή ανακοίνωση συγκρότησης επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τον νέο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη, περιελάμβανε την διευκρίνιση ότι δεν θα αποδόσει ευθύνες, κάτι το οποίο επαφίεται στη Δικαιοσύνη. Προς το παρόν, η διαδικασία επικεντρώνεται στον σταθμάρχη της Λάρισας, στον οποίο αποδόθηκαν βαρύτατες κατηγορίες με δίωξη από την εισαγγελία για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που επισύρει ποινές από δέκα χρόνια κάθειρξη μέχρι ισόβια. Παράλληλα του αποδόθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή και εξ αμελείας. Παραμένει κρατούμενος και η απολογία του στον ανακριτή αναμένεται το Σάββατο.

Ωστόσο, η κοινωνία αντιδρά μαζικά κατά της συστηματικής εγκατάλειψης των σιδηροδρόμων και των ολέθριων συνεπειών της. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν νέες δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις, με την μαζικότερη από αυτές στο κέντρο της Αθήνας, την πλατεία Συντάγματος και πορεία προς τον Σταθμό Λαρίσης.

Ταυτόχρονα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς προχωρά και την Παρασκευή σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ μεταξύ άλλων προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου «προκειμένου να ενημερωθεί όλη η Ελληνική Κοινωνία, όλος ο Σιδηροδρομικός κόσμος για όλα αυτά που η Ομοσπονδία τόσα χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια, αλλά ποτέ δεν εισακούστηκε σοβαρά».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί