Στενάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης – Οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στενάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που περιγράφει την κατάσταση και καταθέτει τις προτάσεις του κόμματος:

Οι τρομακτικές αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και στα αναγκαία εφόδια, έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού και του Νομού μας, σε δυσθεώρητα ύψη και τους οδηγούν σε οικονομική κατάρρευση. 

Η πολιτική της ΝΔ, στον ευαίσθητο αυτό χώρο, αποσπασματική κι αναποτελεσματική,  που καθιστά σε πολλές περιπτώσεις ασύμφορη την παραγωγή και την παραμονή των αγροτών και κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο. Οι όποιες ευκαιρίες και δυνατότητες απαιτούν επενδύσεις και αναδιαρθρώσεις, σκοντάφτουν όμως στην απουσία χρηματοδοτικής υποστήριξης, κυρίως για τις μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Οι ενισχύσεις σε κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές δεν επαρκούν  να καλύψουν την αύξηση κατά 100% του κόστους παραγωγής. Η ακίνητη περιουσία αγροτών και συνεταιρισμών κινδυνεύουν από τον πτωχευτικό νόμο Μητσοτάκη. 

Στην Κρήτη παρά το γεγονός ότι η ελαιοκομική περίοδος προχωράει με τους καλύτερους οιωνούς και με υψηλές τιμές πώλησης του ελαιολάδου, το κόστος των λιπασμάτων, των εργατικών, σε συνδυασμό με τις αλλοπρόσαλλες πληρωμές και  τις μειωμένες επιδοτήσεις, δημιουργούν μια οριακή κατάσταση. Οι αγρότες ξεκινούν κινητοποιήσεις μην αντέχοντας τις παλινωδίες και τα μεγάλα λόγια της Κυβέρνησης. Σε τούτο τον αγώνα τους είμαστε συμπαραστάτες. 

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης και του νομού μας, συνειδητοποιούν καθημερινά, ότι τα προβλήματά τους δεν θα τα λύσει η αλλοπρόσαλλη και ταξική πολιτική της ΝΔ, που  οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην φτωχοποίηση του συνόλου των παραγωγών. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, στον πρωτογενή τομέα από μια νέα προοδευτική Κυβέρνηση που θα πάρει αποφάσεις αναγκαίες: 

 1. Για την  αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης: 
 • Με μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
 • Μειώνοντας τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, στο 6%.
 1. Για την  ενίσχυση του εισοδήματος:
 • Αυξάνοντας το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
 • Θεσπίζοντας  αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
 • Καταργώντας  το Τέλος Επιτηδεύματος.
 • Αντικαθιστώντας  τον πτωχευτικό κώδικα, με  έναν νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

3.Για την παραγωγική Ανασυγκρότηση:

 • Ανακατευθύνοντας μέρος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ, με το λεγόμενο μοντέλο prosumer
 • Θεσπίζοντας  ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, όπως τ’ ονομάζουμε, 《Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις》
 • Ενισχύοντας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας τις μικροπιστώσεις χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για αυτoαπασχολούμενους, αγρότες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί