Οι εκδηλώσεις του 1ου Πιλοτικού Θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία» (φωτο)

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις του 1ου Πιλοτικού Θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία», που πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Επισκοπής  Δήμου Χερσονήσου. 

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 27 Αυγούστου με χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου, καθώς και τοποθετήσεις του προέδρου της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ Χάρη Ροδιτάκη για το περιεχόμενο και τους στόχους του θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία» και του αν. καθηγητή του πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Νικολακάκη με θέμα «Κρητικός διατροφικός πολιτισμός. Με ονειροπόλο βλέμμα».

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η υπογραφή συνεργασιών μεταξύ της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ και φορέων της Ιταλίας, την «Ένωση των πιο Όμορφων Χωριών της Τοσκάνης» και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Καλαβρίας.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Γιώργος Πιτσούλης,  δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου Γιώργος Μπαγουράκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης και ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης. 

Εξάλλου, το πρωί στον οικισμό των Σταμνιών εξελίχθηκε μια ουσιαστική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση που είχε γενικό θέμα «Τόπος, Τοπίο, Ταυτότητα», στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε μια καλή πρακτική οργάνωσης οικισμών της Ιταλίας από την πρόεδρο της «Ένωσης των πιο Όμορφων Χωριών της Τοσκάνης» Elisabetta Giudrinetti και τη Δήμαρχο του Montescudaio (Pisa) Simona Fedeli. Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το τοπίο και ο Σχεδιασμός ενοτήτων τοπίου στην Κρήτη μίλησε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης Νίκος Σκουτέλης, ενώ το θέμα «Τοποκεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και οι προκλήσεις της διακυβέρνησης τους» ανέπτυξε η ομότιμη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Ελένη Μπριασούλη. Επίσης, ο δημοσιογράφος Στέλιος Ελληνιάδης ανέπτυξε το θέμα «Να σκεφτούμε το μέλλον διαφορετικά».

Το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Μηνά Επισκοπής, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας της Χειροτεχνίας τοποθετήθηκαν η Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Επιχειρηματιών Γυναικών Κρήτης Εβελίνα Μπάκιντα με θέμα «Χειροτεχνία, ταυτότητα κι επιχειρηματικότητα» και η Καθηγήτρια της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Reggio Calabria και πρόεδρος της εταιρείας  Med&Cult Marina Lebro και ο  Καθηγητής και Διευθυντής της Ακαδημίας Pietro Sacchetti με θέμα «Παλιά καλλιτεχνικά και χειροτεχνικά επαγγέλματα. Η επικαιρότητα της παράδοσης. Σύγχρονες προοπτικές απασχόλησης». 

Ταυτόχρονα εξελίσσονταν εκδηλώσεις για τα παιδιά και συγκεκριμένα παιδικό εργαστήρι από την Ελένη Μπετεινάκη, που είχε θέμα «Η ελιά η ασημένια μας αφηγείται παραμύθια και θρύλους για τον πολύτιμο καρπό της» και παράσταση του Θεάτρου Σκιών Κρήτης- Άθως Δανέλλης με το έργο «Ο Καραγκιόζης διατροφολόγος». Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ έκλεισε με κρητική βραδιά από την ομάδα DAULUTE. 

Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με σκοπό τη δημιουργία ενός Παγκρήτιου Θεσμού, ο οποίος έχει στόχο αφ’ ενός μεν την επαναπροσέγγιση και τον επαναπροσδιορισμό του θέματος της κρητικής διατροφής μέσα από μια σύγχρονη οπτική, αφ’ ετέρου δε να δώσει την ευκαιρία ενεργοποίησης και δικτύωσης των τοπικών συστημάτων, «φωτίζοντας» παράλληλα κάθε χρόνο και μια διαφορετική περιοχή της Κρήτης, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τις δυναμικές της. 

Ο 1ος_πιλοτικός Θεσμός_2022 διοργανώνεται από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο ανάδειξης – στήριξης του συστήματος: “ΚρητικήΔιατροφή”», που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης 

Τo 3ημερο εκδηλώσεων στηρίζουν ο Δήμος Χερσονήσου και Συλλογικοί Φορείς της περιοχής.

Το πρόγραμμα της Κυριακής όπως διαμορφώθηκε μετά από τις τελευταίες αλλαγές  έχει ως εξής: 

Οικισμός Επισκοπής

09:30 Προαύλιο Εκκλησίας Αγίου Μηνά. Θρησκευτική τελετή ευλογίας των άρτων 

Οικισμός Καινούργιου Χωριού

11:30 Γευσιγνωσία

Συνάντηση ειδικών του κρασιού με τους αγρότες – τοπικούς παραγωγούς κρασιού (στον χώρο των μεσαιωνικών πατητηριών). Γεύσεις από τοπικά πιάτα-μαγειρέματα

Επίσκεψη στο μουσείο Κρασιού 

Οικισμός Επισκοπής 

Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής

18:00 Θεματική ενότητα: Τουρισμός εμπειριών (πλατεία Αγίου Αντωνίου)

Ας μιλήσουμε για τον τουρισμό του μέλλοντος 

Ομιλητής: Νίκος Φραντζεσκάκης, πρόεδρος της «Αγροξενίας» κι εκπρόσωπος της εταιρείας «VamosFabricaHouses»

«Αγροξενία»: Μια πανελλήνια συλλογική πρωτοβουλία για τον αγροτικό τουρισμό, 

και μια καλή πρακτική από την Κρήτη («VamosFabricaHouses»)

Κτίζοντας τη «Γαστρονομική Διαδρομή» της ευρύτερης περιοχής της Επισκοπής.

Μια σύντομη αναφορά: Χάρης Ροδιτακης. Πρόεδρος Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ

18:45 Θεματική ενότητα: Η κοινωνική συμβολή του πρωτογενή τομέα 

α )Το αναπτυξιακό μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Ομιλητής: Κώστας Παπαδάκης, Πρόεδρος Δ.Σ., Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) – ”CretanSCENT” και  Πρ. της Κοιν.Σ.Επ. AgroID

β ) Κοινωνική Γεωργία. Είναι ώρα για τη νομοθέτηση της 

Ομιλητής: Χάρης Ροδιτάκης, Πρόεδρος Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ

19:15 Θεματική ενότητα: Οικοτεχνία- Υγεία (χώρος Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής)

Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης: νέο μοντέλο, νέα αρχή με κανόνες και σήματα 

Ομιλητές: 

  • Γιώργος Ζερβός, γενικός διευθυντής της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ

Παρουσίαση νέου δοκιμασμένου μοντέλου παραγωγής οικοτεχνικών προϊόντων 

στην Κρήτη

  • Γιώργος Φραγκιαδάκης, αναπλ. Καθηγητής Τμήματος  Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου 

Ποιότητα και προοπτικές της Οικοτεχνίας τροφίμων στην Κρήτη

  • Χάρης  Λαγουμτζής – πρόεδρος Δικτύου Οικοτεχνών Κρήτης

Ο ρόλος της συλλογικότητας στο μοντέλο παραγωγής οικοτεχνικών προϊόντων 

ΑΠΟΝΟΜΗ  ΣΗΜΑΤΩΝ  ΣΕ  ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΚΑ  ΠΡΟΪΟΝΤΑ

20:00 – Διατροφή και υγεία. Προς αναζήτηση ενός άλλου μοντέλου διατροφής 

Ομιλήτρια:  Κορνηλία Μακρή, Γενική οικογενειακή ιατρός- Περιφερειακό ιατρείο Επισκοπής

20:15 Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για το Κρητικό Ελαιόλαδο 

Ομιλήτρια: Ειρήνη Χουδετσανάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης  

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ 

22:00 Πάρκο Παναγιωτάκη – Επισκοπή 

Λαϊκή – Ρεμπέτικη βραδιά με το συγκρότημα του Γιάννη Παξιμαδάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί