Μηνύματα για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης

Μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής  Αντίστασης κατά του ναζισμού:

«Ιστορική ημέρα η σημερινή,  κατά την οποία τιμούμε τον μεγαλειώδη αγώνα των λαών ενάντια στον ναζισμό. Στις 9 Μαΐου του 1945 υπεγράφη η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας και έληξε επίσημα ο  Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η λήξη του πολέμου και η απελευθέρωση της χώρας μας, σηματοδότησε από τη μία το τέλος της βίας και του Ναζισμού και από την άλλη, ανέδειξε τη συμβολή της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα. Η Εθνική Αντίσταση με τον ενωτικό της χαρακτήρα, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. 

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε πίσω του 50 εκ. νεκρούς και ισοπεδωμένες χώρες. Η Γερμανία  έπρεπε να διευθετήσει τις εκκρεμότητες του Πολέμου, ανάμεσά τους και η απόδοση των γερμανικών κατοχικών οφειλών. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα 2016-2019, έκανε μεγάλο  αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Στις 27.7.2016 η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών εξέδωσε, με συντριπτική πλειοψηφία, το πόρισμα-έκθεσή της προτείνοντας έναν ολοκληρωμένο «οδικό χάρτη» πολιτικών, διπλωματικών και νομικών ενεργειών για τη διεκδίκηση των ελληνικών αξιώσεων επανόρθωσης, με αποκορύφωμα την ρηματική διακοίνωση που απεύθηνε η Ελληνική Κυβέρνηση προς τη γερμανική (4/6/2019), εγείροντας τις αξιώσεις της για τις διακρατικές επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο, τους λεηλατημένους πολιτιστικούς θησαυρούς και τις επανορθωτικές αξιώσεις των αμάχων Ελλήνων πολιτών που είχαν πέσει θύματα των θηριωδιών του Γ’ Ράιχ.

Δυστυχώς, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας  αρνείται να εκπληρώσει τις θεμελιωμένες στο Διεθνές Δίκαιο υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας.

Στις 17/4/2019 έγινε η ιστορικής σημασίας συνεδρίαση της βουλής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων. Εκεί παρουσιάστηκε η έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με εισηγητή της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ο οποίος παρουσίασε στην Ολομέλεια το πόρισμα της Επιτροπής.

Στην τοποθέτησή μου και στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας, από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανα ότι το βαρύ χρέος της υπόσχεσης για αγώνα μνήμης, διεκδίκησης και δικαίωσης, των προγόνων μας, δεν αποτελεί μόνο μια δέσμευση που έδωσε ως Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αποτελεί ταυτόχρονα μια υπόσχεση για όσους γεννήθηκαν στα χαροκαμένα χωριά των ελληνικών ολοκαυτωμάτων και μεγάλωσαν με ανθρώπους που ένιωσαν στο πετσί και την ψυχή τους, τη θηριωδία του ναζισμού.

Αυτός ο κύκλος της κυνικής άρνησης της Γερμανίας για τις επανορθώσεις και τα οφειλόμενα προς τη χώρα μας, πρέπει να κλείσει όχι μόνο σαν οφειλή στο παρελθόν αλλά και ως νέα αφετηρία για το μέλλον.

Σε αυτόν τον αγώνα για δικαίωση δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να νικήσει η μνήμη απέναντι στις προσπάθειες για λήθη.

Διότι, έχουν επικίνδυνα αναδειχθεί αναθεωρητικοί της ιστορίας, όσοι θέλουν να αναθεωρήσουν τα εγκλήματα, το Ολοκαύτωμα και τις ναζιστικές θηριωδίες.

Ναζιστικές θηριωδίες, που ο τόπος μας, η Κρήτη γνώρισε πολύ καλά.

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί έως την τελική δικαίωση του λαού μας.

Δόξα και τιμή στους προγόνους μας, που αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση στη βαρβαρότητα.

Είθε η θυσία αυτών των ανθρώπων να είναι πάντα οδηγός μας, ένα δυνατό φως απέναντι στα σκοτάδια κάθε μορφής φασισμού, ρατσισμού και μίσους.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Ηγουμενίδης για την 77η επέτειο της 9ης Μαΐου: Να διδαχθούμε από τους αγώνες και από το μήνυμα που στέλνει παγκοσμίως μια τέτοια μέρα

Στην επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά για την Επέτειο της Εθνικής Αντίστασης κατά του Φασισμού και του Ναζισμού έδωσε το παρών σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης, ο οποίος στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μαζί με συναδέλφους του βουλευτές. Με την αφορμή του εορτασμού της Επετείου, ο Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα τιμούμε την αντιφασιστική νίκη των λαών και τους χιλιάδες αγωνιστές και τις χιλιάδες αγωνίστριες που έδωσαν ανιδιοτελώς  τη ζωή τους για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη. Στη χώρα μας είμαστε περήφανοι για ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις της κατοχής και του φασισμού.

Δεν σταματάμε να υπογραμμίζουμε πως στο τραπέζι παραμένουν ενεργές και απαράγραπτες οι γερμανικές οφειλές για τις οποίες η σημερινή Κυβέρνηση έχει ιστορικό χρέος να διεκδικήσει ακολουθώντας τη νομική πλέον οδό που ορίζει το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής.

Σήμερα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα δεινά που επιφέρει ένας παράλογος και άδικος πόλεμος στην ευρύτερη γειτονιά μας. Καταδικάζουμε την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στηρίζουμε το τέλος στην αιματοχυσία και κάθε πρωτοβουλία για ειρήνη έξω από τα συμφέροντα των ισχυρών της γης. Η σημερινή ημέρα είναι μέρα νίκης των λαών. Μια μέρα ενάντια στη βαρβαρότητα του φασισμού και του ναζισμού που στιγμάτισαν την πορεία της ανθρωπότητας Οφείλουμε να διδαχθούμε από τους αγώνες και από το μήνυμα που στέλνει παγκοσμίως μια τέτοια ημέρα».

Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη για την Επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού και την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ημέρα τιμής και μνήμης για τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού η 9η Μαΐου. Αλλά και ημέρα περισυλλογής για όλα όσα βιώνουμε, για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, όπου τα φαντάσματα της ακροδεξιάς πληθαίνουν, καλλιεργώντας απροκάλυπτα το μίσος, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν λησμονούμε την ιστορία μας. Τα εγκλήματα, τις θηριωδίες, τις καταστροφές, τα ολοκαυτώματα, τις εκατόμβες των νεκρών. Τις θυσίες και τον φόρο αίματος που πλήρωσαν οι πρόγονοί μας. Δεν ξεχνάμε την υποχρέωση της διεκδίκησης μέχρι τέλους των Γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων. Ούτε και αποποιούμαστε την υποχρέωσή να αγωνιστούμε και να σταθούμε αντάξιοι της κληρονομιάς που μας παράδωσαν.

Ποτέ πια πόλεμος. Ποτέ ξανά φασισμός. Το σύνθημα – ευχή και υπόσχεση μαζί, που καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ στις μέρες μας, ας είναι ο οδηγός μας.».

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Στην δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρει:

«Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, έχει καθιερωθεί ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ειρήνη, καθώς σηματοδοτεί την ημέρα που έληξε ο πόλεμος που αιματοκύλησε την Ευρώπη και τον κόσμο. Η σημερινή επέτειος αφιερώνεται σε όλους τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πάλεψαν γενναία απέναντι στο ναζισμό και το φασισμό.

Σε μια συγκυρία δύσκολη για τον πλανήτη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκλονίζει την παγκόσμια κοινότητα, γίνεται αντιληπτό ότι η διασφάλιση της ειρήνης, της συνύπαρξης των λαών αποτελεί το μεγαλύτερο ζητούμενο της σημερινής εποχής.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε σήμερα τα εκατομμύρια των Ηρώων που αγωνίστηκαν για το ιδανικό της Ελευθερίας και θυσιάστηκαν για έναν κόσμο ελεύθερο.»

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού και την Ημέρα της Ευρώπης

Η 9η Μαΐου του 1945, σηματοδότησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως επέτειος Μνήμης των Αγώνων της Ελλάδας και των άλλων δημοκρατικών χωρών εναντίον των φασιστικών δυνάμεων, σηματοδοτεί και τις δικές μας ευθύνες εμπρός στους κινδύνους και στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Η μνήμη της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνισμού αλλά και των άλλων λαών κατά του φασισμού και της βαρβαρότητας των στρατευμάτων του Άξονα, αντίσταση με εκατομμύρια θύματα, παραμένει πάντα ζωντανή. Οι χώρες που επλήγησαν, χρειάστηκαν χρόνια για να επουλώσουν τις πληγές και τις καταστροφικές συνέπειες των ναζιστικών επιθέσεων. Εντούτοις, η Ευρώπη, μεταπολεμικά, διαμόρφωσε μια νέα ιστορική διαδρομή, εδραιώνοντας την ειρηνική συνύπαρξη και συμπόρευση των κρατών της. Και η δεύτερη σημερινή επέτειος, ο Εορτασμός της «Ημέρας της Ευρώπης», υπενθυμίζει το μεγάλο αυτό επίτευγμα των χωρών της, προς ένα μέλλον ευοίωνο, με ευημερία και ειρήνη.

Αυτό το μέλλον δυστυχώς τίθεται εκ νέου εν αμφιβόλω. Οι ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής μας, η περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιουργούν ζοφερές προοπτικές, στις οποίες οφείλουμε να αντιταχθούμε. 

Γιατί η προάσπιση της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας αποτελεί ύψιστο Χρέος και διαρκές ορόσημο στην πορεία των λαών.  

Δήλωση του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης
Γιάννη Κουράκη για τον εορτασμό της Επετείου των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του
ναζισμού και του φασισμού –
Λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Δικαιολογημένα οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι που με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας, συμβάλαμε αποφασιστικά στη νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού.
Ο Ελληνικός λαός, αλλά και οι Κρητικοί, συμμετείχαν αυθόρμητα και ενεργά στην αντίσταση κατά των κατακτητών.
Οι Κρήτες που αντιτάχθηκαν στο φασισμό και το ναζισμό, απέδειξαν με πράξεις την πίστη τους, στην Ελευθερία και τη Δημοκρατία, αγωνιζόμενοι με σθένος κατά των δυνάμεων του Άξονα.
Από τη μια ως την άλλη άκρη του νησιού μας, αγωνίζονταν και έδωσαν ακόμη και την ζωή τους χωρίς να λυγίσουν, ορθώνοντας ηρωικά το ανάστημά τους απέναντι στους κατακτητές.
Η Κρήτη και οι Κρητικοί πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα για την ενεργό συμμετοχή, στους αγώνες για την Ελευθερία.
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους αγωνιστές και τα θύματα των αιματηρών αυτών αγώνων.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν, όπως είναι η Ελευθερία, η Τιμή, η Αξιοπρέπεια και η Υπερηφάνεια.
Αξίες που πρέπει διαχρονικά να πορευόμαστε.
Λέμε ΠΟΤΕ πια Φασισμός.
Λέμε ΠΟΤΕ πια Πόλεμος.
Λέμε ΝΑΙ στην Ελευθερία και την Δημοκρατία.
Λέμε ΝΑΙ στην Ειρήνη, στην Φιλία, και την Αλληλεγγύη των λαών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για τα 77 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

“Αυτοί που είναι αντίπαλοι του φασισμού χωρίς να ‘ναι αντίπαλοι του καπιταλισμού, αυτοί που παραπονιούνται για τη βαρβαρότητα που αιτία τάχα έχει τη βαρβαρότητα την ίδια, μοιάζουν μ’ ανθρώπους που θέλουν το μερτικό τους απ’ τ’ αρνί χωρίς όμως να σφαχτεί το αρνί. Θέλουν να φάνε το κρέας, να μη δουν όμως τα αίματα. Αυτοί θα ικανοποιηθούν αν ο χασάπης πλύνει τα χέρια του προτού φέρει το κρέας στο τραπέζι.

Δεν είναι κατά των σχέσεων ιδιοκτησίας, που προκαλούν τη βαρβαρότητα, παρά μονάχα κατά της βαρβαρότητας, υψώνουν τη φωνή εναντίον της, κι αυτό το κάνουν από χώρες όπου κυριαρχούν οι ίδιες σχέσεις ιδιοκτησίας, όπου όμως οι χασάπηδες πλένουν ακόμα τα χέρια τους προτού φέρουν το κρέας στο τραπέζι.”

Μπέρτολτ Μπρεχτ

* * *

Στις 9 Μάη 1945, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογούσε κάτω από τα χτυπήματα του ηρωικού Κόκκινου Στρατού, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυμάτιζε πάνω από το βομβαρδισμένο Ράιχσταγκ.

Οι εργατικές – λαϊκές δυνάμεις θα θυμούνται πάντα με θαυμασμό και σεβασμό τα 20.000.000 θύματα του σοβιετικού στρατού και λαού, τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των αντιστασιακών κινημάτων που συγκροτήθηκαν υπό την καθοδήγηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, τους κομμουνιστές και τους άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές που αντιστέκονταν στην καρδιά του φασιστικού τέρατος, στη Γερμανία, στην Ιταλία και την Αυστρία, όλους αυτούς που σφράγισαν με τη θυσία τους την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Οσο μελάνι και να χυθεί από τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, η προσφορά τους έχει γραφτεί ανεξίτηλα με το αίμα τους στη συνείδηση των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο που αποτέλεσε τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Σε όλο το διάστημα της τριπλής Κατοχής, έδωσε τον ανθό του στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό – φασισμό. Τα χιλιάδες μέλη του, με την ηρωική τους δράση και θυσία στο πλευρό των μαζικά οργανωμένων εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, έγραψαν ορισμένες από τις σημαντικότερες σελίδες της Ιστορίας του, συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α’, ήταν απόρροια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, που οξύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Επιβεβαίωσε ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με εύθραυστους συμβιβασμούς, στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής «ειρήνης», λύνονται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που τον πληρώνουν οι εργατικές – λαϊκές δυνάμεις.

Οι εκατομμύρια νεκροί στα πεδία των ιμπεριαλιστικών σφαγών, οι νεκροί από την πείνα και τις μαζικές εκτελέσεις, οι νεκροί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα κρεματόρια είναι το άλλο πρόσωπο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης τον καιρό της ιμπεριαλιστικής ειρήνης και βεβαιώνουν το πραγματικά φρικιαστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής εξουσίας.

Ο πόλεμος ήταν δίκαιος μόνο από την πλευρά της ΕΣΣΔ που αγωνιζόταν για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής εξουσίας και από την πλευρά των αντιστασιακών κινημάτων που μάχονταν κατά της φασιστικής Κατοχής, για την επιβίωση και την προκοπή του λαού τους. Ήταν άδικος τόσο από την πλευρά του φασιστικού Αξονα όσο και από την πλευρά των Αγγλοαμερικανών Συμμάχων, που παρά τις διαφορές τους ανταγωνίζονταν εξίσου για την κατοχύρωση των κερδών και των γεωπολιτικών τους συμφερόντων.

Η κοινή ταξική προέλευση του φασιστικού Άξονα και των Αγγλοαμερικανών Συμμάχων φανερώθηκε την επόμενη μέρα του πολέμου, όταν τα καπιταλιστικά κράτη που νίκησαν στον πόλεμο και τα ηττημένα σε αυτόν στράφηκαν από κοινού ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και το εργατικό – λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα σε όλες τις χώρες, όταν πρώην φασίστες και ναζιστές ενσωματώθηκαν στους μηχανισμούς των καπιταλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Και στην Ελλάδα, από κοινού οι αστοί σύμμαχοι της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ ξεπέρασαν τις παλιές τους διαφωνίες με τους επίσης αστούς συμμάχους του φασιστικού Αξονα που στελέχωσαν τις δοσιλογικές κυβερνήσεις και επιδόθηκαν στην καταστολή και την τρομοκρατία των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι στα χρόνια της τριπλής φασιστικής Κατοχής, που θέλησαν με την πάλη και το αίμα τους να βγουν στο προσκήνιο της Ιστορίας και να γίνουν κύριοι της τύχης τους και του πλούτου που παράγουν. Οι εικόνες των Βρετανών στρατιωτών και των κυβερνητικών στρατευμάτων της Μέσης Ανατολής να μάχονται δίπλα στα Τάγματα Ασφαλείας και ενάντια στον ΕΛΑΣ τον Δεκέμβρη του 1944 αποτελούν την καλύτερη απόδειξη της κοινής ταξικής μήτρας των δημοκρατικών και φασιστικών αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Η Ιστορία του Β’ Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και όλη η κατοπινή Ιστορία αποδεικνύει ότι ο φασισμός αποτελεί μία από τις μορφές της καπιταλιστικής εξουσίας και επομένως η αντιφασιστική πάλη παραμένει λειψή, όταν δεν στοχεύει στην πάλη για την ανατροπή της. Ετσι κι αλλιώς, η απροκάλυπτη βία ενάντια στο εργατικό – λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα, απέναντι σε κάθε εχθρό του κάθε αστικού κράτους και των σχεδιασμών του δεν αποτελεί προνόμιο του φασισμού, αλλά συστατικό στοιχείο της καπιταλιστικής εξουσίας, της ιστορικά ξεπερασμένης προσπάθειας να καρπωθούν μια χούφτα εκμεταλλευτές τα αποτελέσματα της όλο και πιο κοινωνικοποιημένης παραγωγής.

Γι’ αυτό και είναι ανιστόρητη και αντιδραστική η «θεωρία των δύο άκρων», δηλαδή η εξίσωση του ναζιστικού τέρατος με τον κομμουνισμό, η οποία αποτελεί την επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, που πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας. Στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, που απελευθερώθηκαν από τον ναζισμό με την ηρωική δράση των ΚΚ και της Σοβιετικής Ενωσης, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, σήμερα με τη στήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διώκεται η κομμουνιστική ιδεολογία, τίθενται εκτός νόμου τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, τιμώνται οι συνεργάτες των Ες Ες και γκρεμίζονται ιστορικά μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης που θύμιζαν στους λαούς πώς, ποιοι και με τι θυσίες τσάκισαν τον φασισμό. Στην Ουκρανία αποθεώνονται οι φασίστες του Μπαντέρα που κατέσφαξαν τον ουκρανικό λαό και ξεπλένεται το ναζιστικό τάγμα Αζόφ.

Εξίσου ανιστόρητη και απαράδεκτη είναι η προσπάθεια της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας να εμφανιστεί ως συνεχιστής της αντιφασιστικής πάλης της ΕΣΣΔ, να οικειοποιηθεί τα σύμβολα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Η νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού και τελικά η συντριβή του ναζισμού έγιναν δυνατές χάρη στην ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, χάρη στα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Χάρη σ’ αυτά τα πλεονεκτήματα, που σήμερα λοιδορούνται από τους ηγέτες της καπιταλιστικής Ρωσίας, μπόρεσε η ΕΣΣΔ να γίνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο Κόκκινο Στρατό, να εμπνεύσει την πάλη όλων των εθνοτήτων που συναπάρτιζαν τον σοβιετικό λαό και να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την ενεργή υποστήριξη κάθε κομμουνιστή, κάθε πρωτοπόρου εργάτη, αγρότη και νεολαίου, κάθε προοδευτικού ανθρώπου όπου Γης. Όπως έγραψε ο Αμερικανός συγγραφέας Ερνεστ Χεμινγουέι, «κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό, που δεν θα μπορούσε ποτέ να τα ξεπληρώσει».

Οι σημερινές εξελίξεις με επίκεντρο τον ρωσοΝΑΤΟϊκό πόλεμο στα εδάφη της Ουκρανίας και τους ανταγωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία κάνουν πιο επίκαιρα τα διδάγματα και συμπεράσματα από τον Β’ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα συγκρούονται με «μήλον της Έριδος» τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας. Σήμερα, που η χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει ενισχυθεί ως πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, προωθώντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία και την Κίνα, οι αμερικάνικες βάσεις και γενικότερα η πολύπλευρη, αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια καθιστούν τον λαό μας «στόχο». «Στόχο» τον καθιστά και η όξυνση του ανταγωνισμού της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης και οι προσπάθειες των ευρωενωσιακών, αμερικανικών και ΝΑΤΟικών επιτελείων να τραβήξουν την καπιταλιστική Τουρκία σε στενότερη συμμαχία εναντίον της Ρωσίας.

Απέναντι στη ζοφερή πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων που μπορούν να εξαπλωθούν ή και να οδηγήσουν σε έναν πιο γενικευμένο πόλεμο, ακόμα και στον πυρηνικό όλεθρο, απέναντι στις συνθήκες της επερχόμενης νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας, μοναδική ελπίδα παραμένει η πάλη των λαών στην κατεύθυνση της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στην κατεύθυνση της επαναστατικής κατάκτησης της σοσιαλιστικής εξουσίας.

Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δική τους δύναμη. Το ελπιδοφόρο αύριο ξεκινάει από το σήμερα της οργανωμένης δράσης και πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών, στην ισχυροποίηση της πάλης σε κάθε χώρα ενάντια στην ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, με επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Ο σημερινός αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι «πιστός και άγρυπνος φρουρός» της ιστορικής αλήθειας, κόντρα στην προσβλητική προσπάθεια να εξισωθεί ο ναζισμός με αυτόν που τον συνέτριψε: Τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Κόντρα στην προσπάθεια να αποσυνδεθεί ο φασισμός από τον καπιταλισμό που τον γεννά και τον θρέφει.

Σήμερα το δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργατικές – λαϊκές δυνάμεις δεν αφορά με ποια ιμπεριαλιστική συμμαχία ή με ποια μερίδα της αστικής τους τάξης θα πρέπει να συνταχθούν, αλλά το αν θα προσφέρουν θυσίες στο βωμό των συμφερόντων της καπιταλιστικής εξουσίας ή στην πάλη για την ανατροπή της, στην πάλη για τον σοσιαλισμό, για το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, για τα συμφέροντα της συντριπτικής της πλειοψηφίας.

Το ΚΚΕ καλεί κάθε εργάτη, κάθε βιοπαλαιστή αγρότη, κάθε αυτοαπασχολούμενο, κάθε νέο και γυναίκα που προέρχεται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να ενισχύσει τις μαζικές οργανώσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος, να δυναμώσει τις γραμμές του ΚΚΕ για να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Το ΚΚΕ είναι βέβαιο πως στο τέλος και πάλι οι λαοί θα νικήσουν και σε αυτόν τον αγώνα είναι αποφασισμένο να προσφέρει όλες του τις δυνάμεις.

ΚΚΕ (μ-λ): Η 9 Μάη ανήκει στους λαούς και όχι στους ιμπεριαλιστές Δύσης και Ανατολής!

Τα ξημερώματα της 9 Μάη του 1945, ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία υπέγραψαν με την  ναζιστική Γερμανία την άνευ όρων συνθηκολόγησή της. Το τέρας του ναζισμού είχε ηττηθεί, οι λαοί είχαν νικήσει. Πριν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών τους, οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές έψαχναν να βρουν τους τρόπους να στρέψουν τα όπλα τους κατά της ΕΣΣΔ, που είχε γίνει το σύμβολο του αγώνα όλων των λαών ενάντια στο πιο φριχτό και δολοφονικό τέρας που είχε γεννήσει μέχρι τότε το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα και που δεν στάθηκε ούτε αυτό ικανό να νικήσει τον μεγάλο τους εχθρό: το κομμουνιστικό κίνημα. Κι έτσι, η ίδια μέρα που για τους λαούς έγινε σύμβολο αγώνα, νίκης και αισιοδοξίας, έγινε για τους ιμπεριαλιστές εφιαλτική, έγινε η επέτειος που έπρεπε να σβηστεί από τις μνήμες των λαών, για να σταματήσουν να ονειρεύονται πως μπορούν να ανατρέψουν την εξουσία τους και να οικοδομήσουν τον δικό τους κόσμο.

Ακόμα και ο όρος «αντιφασιστική νίκη των λαών» έπρεπε -και πρέπει- να εκλείψει. Δεν είναι τυχαίο ότι η μέρα αυτή αναφέρεται ως Ημέρα της Νίκης, ως εθνική γιορτή της Ρωσίας. Ούτε είναι τυχαίο ότι ορίστηκε ως Ημέρα της Ευρώπης, λόγω της διακήρυξης Σουμάν του 1950, η οποία θεωρείται προπομπός της ΕΟΚ και της ΕΕ. Δεν ξεχνάμε επίσης το κατάπτυστο «αντικομμουνιστικό μνημόνιο», την  «καταδίκη των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων», που ψήφισαν οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ, με ανάλογη λογική, μπροστά στο φόβο τους για την εργατική τάξη και τους λαούς. Αλλά και η ιμπεριαλιστική Ρωσία, αφού έριξε το ανάθεμα στο κομμουνιστικό της παρελθόν, και παρότι φρόντισε να ξεφορτωθεί οτιδήποτε μπορεί να το θύμιζε, δεν μπόρεσε να ξεφορτωθεί την 9 Μάη. Η ακτινοβολία της είναι τέτοια που επιχειρεί να την οικειοποιηθεί και τολμά να ανεμίζει την κόκκινη Σημαία της Νίκης με το σφυροδρέπανο και το αστέρι στην καθιερωμένη παρέλαση σε μια πλατεία που ακόμα λέγεται Κόκκινη…

Φέτος, με την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, η καπηλεία της μέρας αυτής γίνεται ακόμα πιο χυδαία. Από τη μια μεριά, ο Πούτιν θέλει να χρησιμοποιήσει την παρέλαση για να επιδείξει τη ρωσική στρατιωτική ισχύ, απαντώντας, έτσι, στη Δύση που δε χάνει ευκαιρία να τονίζει τις όποιες δυσκολίες (πραγματικές ή όχι) αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία. Πολύ περισσότερο, ήδη συνδέει την ιμπεριαλιστική επιδρομή με τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, ήδη εξισώνει τη σφαγή του ουκρανικού λαού, στο όνομα μιας υποτιθέμενης αποναζιστικοποίησης, με τον τιτάνιο αγώνα των σοβιετικών λαών ενάντια στη χιτλερική Γερμανία. Από την άλλη, το ανδρείκελο του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων Ζελένσκι δηλώνει πως «το κακό επέστρεψε», αναζητώντας κι αυτός ένα κομμάτι από την αίγλη και το κύρος του μεγάλου εκείνου αγώνα.

Η 9η Μάη 1945 σήμανε το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Η 9η Μάη 2022 δυστυχώς δεν πρόκειται να σημάνει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Αντίθετα, και λόγω της απουσίας του παράγοντα, εργατικό επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα, μπορεί να σημάνει την αρχή ενός νέου γενικευμένου μακελειού. Η 9 Μάη ανήκει στους λαούς κι όχι στους ιμπεριαλιστές. Γιατί ήταν οι λαοί που νίκησαν το φασισμό, περπατώντας πάνω στο δρόμο που άνοιξε η Οκτωβριανή Επανάσταση. Οι σοβιετικοί λαοί έδωσαν έναν αγώνα όχι μόνο για την πατρίδα τους, αλλά και για τον σοσιαλισμό, που ήξεραν ότι ήταν ο πραγματικός στόχος και των Ναζί και των Δυτικών συμμάχων. Μαζί τους πάλεψαν οι λαοί όλης της Ευρώπης και του κόσμου, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Από αυτή τη μεγάλη νίκη, όμως, το εκμεταλλευτικό σύστημα που γέννησε το ναζισμό παίρνει τη ρεβάνς εδώ και τρεις δεκαετίες. Κι όμως, ακόμα τη φοβάται! Ακόμα το στοιχειώνει, σε Δύση και Ανατολή, η εικόνα της κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ.

Γιατί ξέρει πως, μέσα στις ανυπέρβλητες αντιφάσεις του και την αξεπέραστη κρίση του, δημιουργεί το ίδιο τις συνθήκες εκείνες που θα φέρουν τους λαούς ξανά στο προσκήνιο, ξανά στο δρόμο του επαναστατικού αγώνα, στο δρόμο που θα τους οδηγήσει στις καινούριες νίκες και στις ανατροπές της νέας εποχής!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί