Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Περού εν μέσω κοινωνικής ανάφλεξης για την ακρίβεια

Ασφυκτική απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλλε στην πρωτεύουσα και το λιμάνι της στο Περού ο πρόεδρος, Πέδρο Καδστίγιο, ως απάντηση στην εξεγερσιακή κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Οι δυναμικές διαδηλώσεις που μαίνονται το τελευταίο διάστημα στο Περού οφείλονται στις επιπτώσεις του παγκόσμιου πληθωριστικού κύματος των τελευταίων μηνών, που έχει φέρει αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης. Ορισμένες κινητοποιήσεις λαμβάνουν χαρακτήρα συγκρούσεων με την αστυνομία, με οδοφράγματα, καταστροφές, τραυματισμούς ακόμη και νεκρούς.

AP PHOTO

Σε αυτό το πλαίσιο, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν, για όλη τη μέρα σήμερα, κλεισμένοι στα σπίτια τους όλη, αρχής γενομένης της 2 π.μ., με την αιτιολογία της αποτροπής των σκηνών βίας. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, ενώ έχουν καεί σταθμοί διοδίων και λεηλασίες μικρής κλίμακας.

Ο ίδιος, είπε ότι η βία και οι αποκλεισμοί των αυτοκινητοδρόμων προκάλεσαν «ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων, των μητέρων και του πληθυσμού γενικά» και επέβαλε την απαγόρευση κυκλοφορίας με στόχο να «αποκαταστήσει την ειρήνη και τη δημόσια τάξη».

Παρέτεινε επίσης την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της οποίας περιορίζονται ορισμένα δικαιώματα συνάντησης και κίνησης, καθώς και οι μη εξουσιοδοτημένες έρευνες.

AP PHOTO

Από το διάταγμα εξαιρούνται βασικοί τομείς όπως οι αγορές τροφίμων, τα φαρμακεία, οι κλινικές και η συλλογή σκουπιδιών. Τα μέτρα προσιδίαζαν στα αυστηρότερα lockdown που είχαν επιβληθεί παλιότερα για την πανδημία.

Οι φορτηγατζήδες και άλλοι εργαζόμενοι στις μεταφορές διαμαρτύρονται και απεργούν για τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, αποκλείοντας ορισμένους βασικούς αυτοκινητόδρομους. Υπό την πίεση του λαϊκού παράγοντα, η κυβέρνηση την Κυριακή κατέργησε προσωρινά έναν φόρο ύψους 28 έως 30% στις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ.

Αυτό υποτίθεται ότι μείωσε την τιμή του ντίζελ στα 47 σεντς το λίτρο – περίπου 1,78 δολάρια το γαλόνι. Αλλά πολλοί από τους διαδηλωτές είπαν ότι οι σταθμοί είχαν υιοθετήσει τις χαμηλότερες τιμές.

Ο Καστίγιο υποστήριξε ότι η κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα τις τελευταίες βδομάδες ότι η χώρα οφείλεται στην πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί