Μέτρα στήριξης ύψους 1.1 δις ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης με φόντο την κοινωνική κατακραυγή

«Aύριο το πρωί, οι Υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσουν ένα τρίμηνο πρόγραμμα σημαντικών πρόσθετων ενισχύσεων. Πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη. Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο». Αυτό ανακοίνωσε στο μήνυμα του απόψε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα».

Επισήμανε ότι όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. «Γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί. Και η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα», συμπλήρωσε.

Νιώθω τις δυσκολίες γύρω μας” δήλωσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε: “Προχωράμε σε μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ, που θα ανακουφίσουν 3,2 εκ. ευάλωτους πολίτες.” Τα μέτρα αυτά θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο. Ανακοίνωσε δε μεταξύ άλλων τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η υπόσχεσή του να βρίσκεται πάντα δίπλα στον πολίτη ισχύει όσο ποτέ και σημείωσε: “Πρόκειται για μέτρα, που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη.”

Δήλωσε επίσης ότι: “Είναι ώρα η Πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές:

α) Είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων
β) είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση.
“Ο δρόμος είναι ανηφορικός. Αλλά έχουμε τη σωστή πυξίδα για να φτάσουμε στον προορισμό μας”, δήλωσε και τόνισε:

“Οι εποχές που έρχονται είναι αχαρτογράφητες, δεν πρόκειται, για να φανώ προσωρινά ευχάριστος, να υπονομεύσω την αναπτυξιακή πορεία του τόπου”.

Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε μάλιστα: “Ακούω από τώρα τις κραυγές της αντιπολίτευσης για «ψίχουλα» και «κοινωνική αναλγησία». Πρώτος εγώ θα αποφάσιζα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης αν ήμουν σίγουρος ότι δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.”

Οι πληροφορίες για τα μέτρα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει τη συνέχιση των ενεργειακών επιδοτήσεων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει (ΑΝΤ1) ότι «θα έχουμε τη συνέχιση της ενίσχυσης σε ό,τι αφορά το ρεύμα και το φυσικό αέριο» και ότι «γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και πιο ενισχυμένο, ανάλογα και με τις δυνατότητες που έχουμε».

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά το «επίδομα ακρίβειας» για τους πιο ευάλωτους. Για αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία, για να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η περίμετρος. Θα είναι χρήματα που, προφανώς, θα είναι αφορολόγητα, και δεν συμψηφίζονται με καμία οφειλή».

Και η τρίτη κατεύθυνση θα αφορά μια παρέμβαση στα καύσιμα που θα γίνεται και πάλι με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία στην κυβέρνηση λένε ότι θα είναι πιο διευρυμένα από την προηγούμενη κατηγορία, αλλά το μέτρο δεν θα είναι για όλους. Περιγράφοντας την παρέμβαση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία», αλλά χωρίς να διευκρινίζει ούτε πόσους θα περιλαμβάνει, αλλά ούτε και με ποιον τρόπο το μέτρο τελικά θα εφαρμοστεί. Οι πληροφορίες λένε ότι ο τρόπος εφαρμογής του παρέμενε και χθες ανοιχτός και στο κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθούσαν να αναζητούν μια λύση που να θεωρείται εφαρμόσιμη και λειτουργική.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί