Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα για πρώτη φορά η βρετανική εφημερίδα Times

Αλλαγή ρότας φαίνεται να έχει υιοθετήσει πλέον στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα η ημερήσια βρετανική εφημερίδα Times, η οποία σε κεντρικό δημοσίευμα αναφέρει ότι «η επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα έχει γίνει επιτακτική», παίρνοντας ανοιχτά θέση υπέρ του επαναπατρισμού τους στη χώρα μας.

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα απεικονίζουν υπέροχα την ανθρώπινη μορφή και την αίσθηση της κίνησης. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα. Αλλά τους τελευταίους δύο αιώνες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Πρόκειται για τα ομορφότερα όλων των αποκτημάτων του», επισημαίνει η εφημερίδα.

Επιπλέον, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως «για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της εφημερίδα Times, αντιστάθηκαν σε αυτή την αξίωση. Οι καιροί όμως και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Και πρέπει τώρα να επιστραφούν».

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Μάρλεν Κοτγούιν, «αυτή η παρέμβαση θα συμβάλει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο του μακροχρόνιου αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα». Ένα αίτημα που «ξαναζωντάνεψε» τον περασμένο Νοέμβριο μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Λονδίνο και τη σχετική πρόταση που κατέθεσε στον ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

Η Times αναφέρει επίσης την πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία για την επιστροφή του μαρμάρινου θραύσματος της θεάς Αρτέμιδος με αντάλλαγμα άλλες ελληνικές αρχαιότητες. Υπό αυτό το πρίσμα η βρετανική εφημερίδα προτείνει κάτι παρόμοιο και για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Δηλαδή, να επιστραφούν στην Αθήνα και η Ελλάδα να στέλνει «εκ περιτροπής εκθέσεις με μερικά από τα καλύτερα κλασικά της αντικείμενα που δεν εκτίθενται μόνιμα».

Όπως μάλιστα σημειώνει η εφημερίδα, η πρόταση αυτή παραλίγο να τελεσφορήσει αλλά τελικά απέτυχε καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Γλυπτών του Παρθενώνα. Από τη μία, η Βρετανία επιμένει ότι τα αγόρασε επί Οθωμανικής κατοχής της Ελλάδας και συνεπώς τής ανήκουν νόμιμα, ενώ απεναντίας η Ελλάδα υποστηρίζει ότι λεηλατήθηκαν την περίοδο εκείνη και ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε το δικαίωμα να τα διαθέσει, σύμφωνα με την Times.

Αυτός ο «γραφειοκρατικός παραλογισμός», μπορεί να τελειώσει άμεσα με το «να πουληθούν τα γλυπτά στην Ελλάδα σε τιμή κόστους», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Στην τιμή δηλαδή που τα αγόρασε το βρετανικό Κοινοβούλιο από τον λόρδο Έλγιν. Προτρέπει δε τη βρετανική Βουλή να το κάνει άμεσα. «Ας εγκρίνει λοιπόν τώρα το Κοινοβούλιο την επιστροφή τους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος ενδιαφέρουσα είναι και η αναφορά που γίνεται στο επιχείρημα πως αν τα σημερινά μουσεία επιστρέψουν αντικείμενα που έχουν στην κατοχή του και ανήκουν σε άλλους πολιτισμούς θα πάψουν να είναι κέντρα παγκόσμιας κουλτούρας και κληρονομιάς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια μοναδική περίπτωση (sui generis) καθώς ο διαχωρισμός τους αποτελεί τον διαχωρισμό ενός καλλιτεχνικού συνόλου. Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι η επιστροφή τους θα ήταν μια γενναιόδωρη χειρονομία σε μια εποχή που η Βρετανία χρειάζεται να αναζωπυρώσει τις ευρωπαϊκές της φιλίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί