ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: Πρόγραμμα για την προοδευτική διακυβέρνηση

Ολοκληρώνεται σήμερα η πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται πλέον σε πλήρη ετοιμότητα να αναλάβει την ευθύνη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επαναφέρει τη δικαιοσύνη παντού, όπως τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του, την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας. Έριξε μάλιστα το γάντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία κάλεσε να φύγει άμεσα. “Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Να νικήσουμε την κυβέρνηση της Δεξιάς του Κ. Μητσοτάκη”, είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι οι κάλπες δεν θα αργήσουν.

Δείτε: Αλ. Τσίπρας: Έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία (βίντεο)

Η πανδημία μπορεί να έβαλε φρένο στις διαδικασίες ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού, ωστόσο δεν τις πάγωσε. Διότι μπορεί το προγραμματισμένο συνέδριο για τον Μάιο του 2020 να ανεστάλη εξαιτίας του λοκντάουν, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο της πανδημίας ώστε να οργανώσει έναν πλατύ διάλογο με επιστήμονες, εργαζόμενους, ανθρώπους του πολιτισμού. Αυτή η αλληλεπίδραση με την κοινωνία και τις ζωντανές της δυνάμεις ήρθε να εμπλουτίσει τις επεξεργασίας της αρμόδιας επιτροπής που λειτούργησε υπό τον Γιώργο Σταθάκη και κατέληξε στο σχέδιο προγράμματος που εγκρίθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Δικαιοσύνη παντού, καταπολέμηση των ανισοτήτων

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί την πιο πλήρη και αναλυτική πρόταση που έχει καταθέσει πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η Προγραμματική Συνδιάσκεψη εκπληρώνει ένα μεγάλο στοίχημα: τη διαδικτυακή διεξαγωγή της, με τη συμμετοχή μάλιστα 2.500 συνέδρων. Ταυτόχρονα, πρόκειται για μια προγραμματική πρόταση που ενσωματώνει τα προοδευτικά και αριστερά αιτήματα της νέας εποχής στην οποία ήδη έχει περάσει ο κόσμος μετά -ή παράλληλα- με την πανδημία. Αλλά και ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στην πλειοψηφία της κοινωνίας, στα ζωντανά και ενεργά κομμάτια της: Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους νέους, τους επιστήμονες, τους ανέργους. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και για τη βάση της προοδευτικής διακυβέρνησης αλλά και για το χτίσιμο μιας προοδευτικής συμμαχίας από τα κάτω.

Δικαιοσύνη στην εργασία, στην οικονομία, στην κοινωνία, στη ζωή, μείωση των ανισοτήτων, πράσινη μετάβαση και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, δημοκρατία, στήριξη των νέων, είναι οι κεντρικοί άξονες. Εμβληματικές είναι οι προτάσεις για το νέο ΕΣΥ, την εργασία, την ανάκαμψη της οικονομίας, την Παιδεία, τον πολιτισμό, το κοινωνικό κράτος, την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

800 ευρώ μισθός, 35 ώρες δουλειά, νέο ΕΣΥ, πράσινη επανάσταση

Ξεχωρίζουν προτάσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση μισθών, αρχικά πιλοτικά με στόχο την επέκταση και καθιέρωσή του, η ολιστική ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος που ήρθε ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η άμεση πρόσληψη 15.000 υγειονομικών στο νέο ΕΣΥ και η μονιμοποίηση του προσωπικού που έδωσε τη μάχη κατά του κορωνοϊού, η κατάργηση του νόμου Κεραμέως στην Παιδεία και η ενίσχυση των ΑΕΙ. Καθώς και η πρόταση που απαντά στην επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, που ο Αλ. Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει “πράσινη επανάσταση”. Ενώ από τους κεντρικούς άξονες και χρηματοδοτικούς πόρους είναι το ταμείο ανάκαμψης, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να προτείνει την αξιοποίησή του δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το κοινωνικό κράτος. Φυσικά, βασικές προτεραιότητες είναι  η μείωση της ανεργίας, η αναστροφή του brain drain και η παροχή κινήτρων στους νέους επιστήμονες ώστε να μείνουν στη χώρα.

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο διασφαλίζει προοδευτική διακυβέρνηση

Αυτό που αναμένεται να επανασφραγιστεί επίσης στη Συνδιάσκεψη είναι η στρατηγική επιλογή το κόμμα να ανοίξει και να διευρύνει τις γραμμές του με τα ζωντανά και δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας. Παράλληλα, δίνεται και μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό του κόμματος: στραμμένο στον αντίπαλο, όχι στον εαυτό του. Ταυτόχρονα όμως, όπως ανέφερε και ο Αλ. Τσίπρας την Παρασκευή, είναι μια νέα αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για μια “νέα πορεία προς τον λαό” με στόχο τη νίκη απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς και του Κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, “έστω και με μία ψήφο”, θα ανοίξει τον δρόμο για τη προοδευτική κυβέρνηση και θα αποτρέψει τις διπλές κάλπες.

Επανέλαβε μάλιστα τη δέσμευση ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές, η χώρα την επόμενη ημέρα θα έχει μια νέα, ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση. “Όχι κόλπα ούτε σενάρια. Λόγια καθαρά, με ανοιχτές προθέσεις και προγραμματικές δεσμεύσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά. “Όχι με ποιους, αλλά από ποιους, για ποιους” είναι το ερώτημα, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, που έδωσε την απάντηση: Από τους εργαζόμενους για τους αδύναμους. Από τους νέους για τους μεγαλύτερους. Από τον καταστηματάρχη για τον μισθωτό. Από τη δικηγόρο για τον αγρότη. Από την καθηγήτρια για τον καλλιτέχνη. Από τον λαό για τον λαό.

Πηγή: Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί