Καθ. Ζερεφός: Πιθανόν ο κορονοϊός να προέρχεται από λιώσιμο πάγων της Σιβηρίας

Για το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται παγκοσμίως με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Καναδά, όπου το θερμόμετρο πλησίασε τους 50 βαθμούς Κελσίου, μίλησε ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.

Σε συνέντευξή του στον Σκάι, ο κ. Ζερεφός ανέφερε μεταξύ άλλων πως την τελευταία 20ετία έχουμε δει σημαντικό αριθμό καυσώνων, φαινόμενο που εντάσσεται στην γενικότερη αποσταθεροποίηση του κλίματος.

«Οι καύσωνες στην χώρα μας χαρακτηριστικά έγιναν πολύ γνωστοί μετά το επεισόδιο που είχαμε το 1987 και όταν επανήλθε μετά από 10 χρόνια ο επόμενος καύσωνας ενώ μετά από 10 χρόνια που μπήκαμε στον νέο αιώνα είχαμε απανωτούς 4 καύσωνες από τους οποίους ο πιο ενδιαφέρον ήταν αυτός του 2007 και τώρα είναι ο φετινός» είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε μάλιστα αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η αποσταθεροποίηση δεν αφορά μόνο την Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στο γεγονός πως σε Σιβηρία και Καναδά καταγράφηκαν θερμοκρασίας πάνω από τους 40 βαθμούς, είπε πως οι διαφορές στις θερμοκρασίες είναι τεράστιες, τερατώδης και μοναδικές στην ιστορία των παρατηρήσεων των μετεωρολογικών. «Έχουμε δει να λιώνουν οι πάγοι στην Νότια Σιβηρία με ρυθμούς καταπληκτικούς. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και ο κορονοϊός να προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή της Νότιας Σιβηρίας» επεσήμανε, αναφέροντας πως αυτό είναι το ενδιαφέρον στην ιστορία της Σιβηρίας.

Όπως δήλωσε υπάρχει σχετική εργασία δημοσιευμένη σε έγκυρο περιοδικό καθώς και σχετικό συνέδριο που έγινε στην Γερμανία και τη Νέα Υόρκη. «Επομένως είμαστε για τα καλά μέσα στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή» είπε ενδεικτικά.

Ερωτηθείς για τον λόγο που υπάρχει αυτή η έξαρση που καταγράφεται τώρα ο ίδιος σχολίασε πως ήταν αναμενόμενο και πως έχουν ξεπεραστεί οι στόχοι που είχαν τεθεί στην διάσκεψη των Παρισίων, δηλαδή το 1,2 βαθμούς Κελσίου παγκοσμίως και ο στόχος είναι να μην ξεπεράσουμε το 1,5 μέχρι το 2030.

Όπως ανέφερε αυτοί οι στόχοι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν και ιδίως στις χώρες της Μεσογείου, όπου ήδη, τουλάχιστον τα καλοκαίρια, έχουμε ξεπεράσει τους 2 και 2,5 βαθμούς Κελσίου. «Το κόστος των ακραίων φαινομένων αυξάνει. Έχει εκατονταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και το χειρότερο είναι ότι οι δασικές πυρκαγιές σε αριθμό και ένταση αυξάνουν» σημείωσε.

Ο Χρήστος Ζερεφός είχε αναφερθεί στον κίνδυνο απελευθέρωσης επικίνδυνων ιών από το λιώσιμο των πάγων και σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Mega…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί