Την ένταξη της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Με επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού

Επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού απέστειλε το ΤΕΕ/ΤΑΚ, μέσω της οποίας ζητά την ένταξη της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στην επιστολή αναφέρεται:

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο ότι το ICOMOS, εισηγείται αρνητικά για την αποδοχή της πρότασης και την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το θέμα αυτό μας απασχολεί  ως ΤΕΕ/ΤΑΚ. καθώς η προσπάθεια της σύνταξης φακέλου ένταξη της Σπιναλόγκα στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μπήκε σε επιστημονική βάση με πρωτοβουλία του ΤΕΕ-ΤΑΚ, σε συνεργασία με την τότε Νομαρχία Λασιθίου το 2010 και συνεχίστηκε με τη διάδοχο κατάσταση της Περιφέρειας Κρήτης. 

Η Α΄ φάση της μελέτης ολοκληρώθηκε το 2012, παραδόθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης και στάλθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και προώθησε το θέμα προς την UNESCO.Τον Ιανουάριο του 2014, η Σπιναλόγκα εντάχθηκε στον προκαταρκτικό κατάλογο της UNESCO. Οι φήμες της απόρριψης έχουν προκαλέσει ανησυχία και απογοήτευση στους μηχανικούς της Ανατολικής Κρήτης, αλλά και σε όλη την κοινωνία της Κρήτης. 

Η ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι πάρα πολύ σημαντική όχι μόνο για την περιοχή του Αγίου Νικολάου και του Λασιθίου αλλά και για την Κρήτη και την Ελλάδα. Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε σε αυτήν. 

Στη φάση αυτή , θα  εκτιμούσαμε ιδιαίτερα μια ενημέρωση για τους λόγους απόρριψης και θα παρακαλούσαμε να είχαμε μια τηλεδιάσκεψη μαζί σας. 

Ως Τμήμα επαναλαμβάνουμε τη διαχρονική διάθεσή μας να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην προσπάθειά σας για ένταξη της Σπιναλόγκα στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί