8 μαθήτριες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση σε σχολείο της Ξάνθης – Καταγγελίες για απόπειρα συγκάλυψης

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου υποστήριξε ότι το ζήτημα μεγαλοποιήθηκε εξαιτίας των κοινωνικών δικτύων και κατηγόρησε τους δημοσιογράφους που το ανέδειξαν

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Γυμνάσιο της Ξάνθης, όπου έχουν καταγγελθεί περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων σε μαθήτριες.

Η συνέλευση είχε σαν στόχο “να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των γονέων και του σχολείου”, όπως ανέφερε το σχετικό μήνυμα που έλαβαν οι γονείς μετά την αποχή των μαθητών την Παρασκευή και την ανάδειξη του ζητήματος ενώ παραβρέθηκε και η διευθύντρια του σχολείου. 

Εκεί κατέστη σαφές ότι οι μαθήτριες της Α’ τάξης που κατήγγειλαν περιστατικά προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας είναι 8 ενώ τα περιστατικά, αφορούν και δεκάδες συμμαθήτριές τους, σύμφωνα με το tvxs.gr.

Οι γονείς των θυμάτων εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την αντιμετώπιση του  σχολείου και υποστηρίζουν ότι ακόμη και μετά την αποκάλυψη, υπάρχει απόπειρα υποβάθμισης ενός σοβαρού ζητήματος και αποποίησης ευθυνών.

Στην επιφάνεια οι υποθέσεις του παρελθόντος

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του tvxs.gr για τα σοβαρά περιστατικά σοβαρής παρενόχλησης που φέρεται να συγκάλυψε η ίδια Γυμνασιάρχισσα στο παρελθόν και είχαν τραγικά αποτελέσματα για μαθητές του ίδιου σχολείου.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Γυμνασίου υποστήριξε ότι το ζήτημα μεγαλοποιήθηκε εξαιτίας των κοινωνικών δικτύων και κατηγόρησε τους δημοσιογράφους που το ανέδειξαν, σημειώνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Νωρίτερα, την Παρασκευή, οι γονείς έλαβαν μήνυμα από το σχολείο “να ελέγχουν τις αναρτήσεις των μαθητών στα κοινωνικών δίκτυα”.

Αποχή και σε άλλα Γυμνάσια μετά τις αποκαλύψεις

Παράλληλα, καθώς εντείνεται η ενόχληση και των μαθητών -αγοριών και κοριτσιών- για την τροπή της υπόθεσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μαθητές και άλλων σχολείων της πόλης προχωρούν από το πρωί της Δευτέρας σε αποχή από τα μαθήματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας  για όσα συμβαίνουν με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του xanthi2.gr, μια μαθήτρια έπεσε θύμα προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας από συμμαθητή της την Πέμπτη και αφού την είχε κλείσει μέσα στην τάξη. Η μαθήτρια έβαλε τα κλάματα και μια συμμαθήτριά της κατάφερε να ανοίξει την πόρτα ώστε να βγει έξω. Άμεσα το γεγονός καταγγέλθηκε στη διεύθυνση αλλά, όπως υποστηρίζουν οι μαθητές, η απάντηση που πήραν ήταν ότι το θύμα είναι συνυπεύθυνο «επειδή ήταν ντυμένη προκλητικά»!

Παρόμοια επιχειρηματολογία φέρεται να αναπτύχθηκε και στο σύλλογο διδασκόντων, όπου έγινε γνωστό ότι ο μαθητής τιμωρείται  με το «μίνιμουμ» της ημερήσιας αποβολής.

Σφοδρές αντιδράσεις όλων των μαθητών

Το ζήτημα προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στους μαθητές που αποφάσισαν αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του σχολείου, όπως αναφέρεται στην επικοινωνία τους μέσω των κοινωνικών δικτύων. Όπως υποστηρίζουν από την πλευρά τους, η απάντηση αυτή αναπαράγει παρωχημένα πατριαρχικά στερεότυπα που προσβάλλουν τις γυναίκες και συνιστά έμμεση επιβράβευση της σεξουαλικής βίας. 

Δεδομένης και της ευαισθησίας της κοινωνίας σε θέματα σεξουαλικής βίας τον τελευταίο καιρό, η αντίδραση των μαθητών προσλαμβάνει σημαντικές διαστάσεις και, εφόσον τα γεγονότα  επιβεβαιώνονται και από άλλες πλευρές, αναμένεται με ενδιαφέρον η θέση του σχολείου για το ζήτημα. 

Σε επικοινωνία με το σχολείο, δεν υπήρξε κάποια επίσημη τοποθέτηση αλλά επιχειρείται αν υποβαθμιστεί το περιστατικό και σημειώνεται πως η αντίδραση των μαθητών και ο θόρυβος δεν είναι αντίστοιχος με τη σοβαρότητα του περιστατικού. Πάντως, αναφέρεται ότι διερευνάται η πιθανή εμπλοκή και δεύτερου μαθητή. 

«Η γυμνασιάρχισσα υποστηρίζει συστηματικά τους θύτες με τις πλάτες του συστήματος»

Η διεύθυνση του γυμνασίου της Ξάνθης, που πρόσφατα βρέθηκε στο στόχαστρο των μαθητών γιατί αθώωσε μαθητή δράστη σεξουαλικής επίθεσης μέσα στο σχολείο, με το επιχείρημα ότι το θύμα ήταν προκλητικά ντυμένο, έχει κι άλλους σκελετούς στην ντουλάπα.

Μητέρα μαθήτριας που υπέστη ξυλοδαρμό από συμμαθητή της και άγριο μπούλινγκ επί μακρόν, εξομολογείται στο tvxs.gr πως η συγκεκριμένη διευθύντρια, «έκανε πλάτες» στον δράστη που κατ’ εξακολούθηση εκφόβιζε και χτυπούσε μαθητές, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά η ψυχική υγεία της κόρης της, η οποία έως σήμερα βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση και με φαρμακευτική αγωγή. Η ίδια μάλιστα, έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και αποδίδει ευθύνες και στην  πρώην Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης «….που την έστειλε να ελεγχθεί με ΕΔΕ στην προσωπική της φίλη».

«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Ήταν θέμα χρόνου να γίνει κάτι ακόμα που θα αποδείξει καθαρά, ότι η συγκεκριμένη διευθύντρια, είναι ακατάλληλη για τη θέση της και ως εκπαιδευτικός. Όχι ακατάλληλη. Επικίνδυνη».

Xθες το πρωί, έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις ενώ ο Σύλλογος Γονέων επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Ακολουθεί η μαρτυρία της μητέρας.

Η γυμνασιάρχισσα κατέθεσε υπέρ του δράστη

«Έχουμε ματώσει οικογενειακώς, εξαιτίας του χειρισμού της διευθύντριας στην περίπτωση της κόρης μας, που δέχτηκε άγριο μπούλινγκ. Ποια ήταν η απάντηση της κυρίας; Ότι δεν υπάρχει θέμα» λέει στο tvxs.gr η μητέρα της μαθήτριας η οποία σήμερα  είναι μαθήτρια λυκείου. Προσθέτει δε, ότι ο θύτης, έχει εκφοβίσει κι άλλα παιδιά:

«Παραλίγο να πέσει από το μπαλκόνι αγόρι που τον αποκαλούσε «πούστη» και τον εκφόβιζε. Αργότερα μάθαμε, ότι ο γιος της  διευθύντριας, εργαζόταν στην εταιρεία του πάτερα του θύτη!» προσθέτει, δίνοντας την εικόνα μιας επαρχιακής πόλης, που συγκαλύπτει τέτοια περιστατικά λόγω συνεξάρτησης μεταξύ των πολιτών της.

«Η κόρη μου τέλειωσε την 1η γυμνασίου με πολύ καλό βαθμό. Στην 2α γυμνασίου, ένας συμμαθητής της που είχε δεχτεί πολλές καταγγελίες για εκφοβισμό άρχισε να της κάνει σκληρό μπούλινγκ. Την έβριζε, την αποκαλούσε λεσβία, πελεκάνο, ανώμαλη… δεν την άφηνε σε χλωρό κλαρί. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, την είχε ξυλοκοπήσει άγρια με άλλους φίλους του εξωσχολικούς.

Η κόρη μας στην αρχή δεν μας είχε πει τίποτα, γιατί την εκφόβιζε αυτός. Κατάλαβα από τη διάθεσή της κι από τους βαθμούς -έπεσε στο 12 ξαφνικά- ότι κάτι συμβαίνει. Το χαμόγελο χάθηκε, δεν είχε όρεξη για σχολείο. Μένω απέναντι από το σχολείο και όποτε πήγαινε ο άνδρας μου για ψωμί, έβλεπε το παιδί στα κάγκελα μόνο του και μελαγχολικό.

Πήγα στη διεύθυνση και  είπα ότι δεν έχω ξαναδεί έτσι το παιδί μου. Θυμάμαι να λέω στη διευθύντρια ότι όποτε της λέω πήγαινε σχολείο, έχει τάση για εμετό.

Η απάντησή της ήταν: «Είναι όλα καλά, είμαστε το καλύτερο σχολείο δεν έχει πέσει τίποτα στην αντίληψή μας». Το παιδί χειροτέρευε.  Πήγαμε κι άλλες φορές… τα ίδια. Το παιδί το ρωτούσα και μου έλεγε δυσκολεύομαι τίποτα άλλο.

Δεν αντέδρασε ούτε με τα ντοκουμέντα

Το καλοκαίρι βλέπω ξαφνικά στο οικογενειακό fb που έχουμε κάτι μηνύματα. Kαι βλέπω βίντεο του δράστη με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο και στο άλλο να τη βρίζει αισχρά και να παραδέχεται ότι την έχει ξυλοκοπήσει. Την έπιασε αυτός με δύο εξωσχολικούς και τη χτύπησαν αλύπητα στην κοιλιά και στη φύση της. Μεγάλος νταής. Της είχε πει να μην το πει σε κανέναν για να μην μπλέξει.

Πάω στη διευθύντρια με το αποδεικτικό υλικό και της λέω: έρχομαι έναν χρόνο μου λες όλα είναι οκ. Της δείχνω τα βίντεο και μου λέει δεν έχω καμία δουλειά να πέσω σε αυτό το επίπεδο! Αυτή ήταν η απάντηση.

Της είπα, πρόσεξε καλά μην πάθει τίποτα το παιδί μου και τα υπόλοιπα θα τα πούμε στα δικαστήρια.

Αυτό το υλικό το πήγα και στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Όλοι ταράχτηκαν γιατί ήταν άγριος πολύ και απειλητικός, ο δράστης, ο οποίος είχε κακοποιήσει κι άλλους.

Ο πρόεδρος του συλλόγου πήγε στον πάτερα του δράστη. Του είπε η γυναίκα ήρθε με αποδείξεις αυτό και αυτό. Ο πατέρας απάντησε: δεν ασχολούμαι με μία που δεν έχει σώας τας φρένας. Ποτέ δεν με πήρε ένα τηλέφωνο να μάθει τι έγινε. Προφανώς ήξερε ότι ο γιος του τα κάνει αυτά γιατί μάθαμε ότι συνέβαινε καιρό.

Κινήθηκα νομικά, έκανα μήνυση και στην οικογένεια και στην γυμνασιάρχισσα. Γιατί ενώ ήξερε κι άλλα περιστατικά, ήρθε στον εισαγγελέα και κατέθεσε υπέρ του δράστη.

Ψευδομαρτύρησε εν γνώση της, δεν τιμώρησε ποτέ τον δράστη γι’αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε με το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Έσωσα το παιδί μου από σίγουρη αυτοκτονία

Εμείς είμαστε ακόμα με γιατρούς. Το έσωσα το παιδί μου από σίγουρη αυτοκτονία. Είναι ακόμα όμως με φαρμακευτική αγωγή, εξαιτίας της οποίας έχει πάρει πολλά κιλά. Έχει υποχωρήσει η κατάθλιψη, αλλά από την παρατεταμένη κακοποίηση και το σοκ, έχει ακόμα ψυχαναγκασμούς. Σιγά σιγά, ελπίζουμε θα καλυτερεύσει.

Η Ξάνθη είναι μικρή κοινωνία. Ενώ κατ’ ιδίαν καθηγητές μας υποστήριζαν, δίσταζαν να καταθέσουν. Έχω ένορκη κατάθεση  καθηγήτριας που λέει ότι αυτό το παιδί πείραξε κι άλλα παιδιά μετά το παιδί μου.

Στην 5ήμερη, που έγινε μετά τα δικά μας γεγονότα,  έκανε μπούλινγκ σε αγόρι το οποίο  έχω μάρτυρα στο δικαστήριό μου. Εις γνώσιν κι αυτό της διευθύντριας. Όταν την ρώτησαν, το αρνήθηκε. Την ίδια ώρα που συνέχιζε να προστατεύει τον δράστη, ειρωνευόταν το παιδί μου ενώ εκείνο έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή. Όταν της έλεγα δεν είναι καλά  έλεγε «μια χαρά είναι γελάει όλη μέρα». Της απάντησα με τόσα ζάναξ κι εσύ θα γελούσες.

Την έστειλαν για ΕΔΕ στην κολλητή της φίλη

Ο πρώην διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ξάνθης ήταν ενημερωμένος από την πρώτη στιγμή. Μου έλεγε έχετε δίκιο… κάνετε υπομονή.

Δεν έκανε ποτέ τίποτα. Πήγα στον περιφερειάρχη και αρχίζουν  στο δικαστήριό μου να καταθέτουν επώνυμα και  άλλα θύματα. Τότε, διατάζει ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας ΕΔΕ.

Ενώ έχουμε τόσα γυμνάσια στην περιοχή, την έστειλαν να περάσει ΕΔΕ από το γυμνάσιο που υπηρετούσε χρόνια και την δίκασε, η διευθύντρια που ήταν προσωπική της φίλη. Όσα στοιχεία και να πήρα, την έβγαλαν παμψηφεί αθώα Είπαν ότι έκανε το χρέος της.

Καταλαβαίνετε τι ΕΔΕ έγινε. Δεν την έστειλε σε ουδέτερο χώρο, αλλά σε σχολείο που υπηρετούσε πάνω από 10 χρόνια.

Σήμερα η Ξάνθη γνωρίζει πια τι συμβαίνει με τη διευθύντρια. Δικαιώθηκε η κόρη μου και όλοι είμαστε υπέρ του κοριτσιού που δέχτηκε σεξουαλική επίθεση. Στέλνουμε τα παιδιά μας υγιή και μας τα επιστρέφουν άρρωστα και κακοποιημένα. Θέλω να δικαιωθούμε και στο δικαστήριο, μήπως και πάψει πια αυτή η αρρωστημένη κατάσταση. Είναι τραγικό, ότι η πολιτεία δεν μπορεί να μας προστατεύσει από αυτό το έγκλημα»


 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί