Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη λειτουργία μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων αρμοδιότητας της περιφέρειας Κρήτης

Επερώτηση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για τη λειτουργία μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων αρμοδιότητας της περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να συζητηθεί στο προγραμματισμένο περιφερειακό συμβούλιο στις 18-5-2021.

Στην επερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Οι δραματικές  εξελίξεις στην ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) – γηροκομείο «Αγία Σκέπη» των Χανίων, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά δυστυχώς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. 

Τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ανήμπορων, το κράτος (κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμοι) χρόνια τώρα, την αφήνει στα χέρια των επιχειρηματιών και των «φιλάνθρωπων», ενώ δημιουργεί ελάχιστες ή καθόλου δημόσιες δομές. Αυτό το κενό εκμεταλλεύονται χρόνια τώρα αρκετοί ιδιοκτήτες ΜΦΗ, που εξακολουθούν να λειτουργούν με σοβαρές παραβάσεις.

Η περιφερειακή αρχή στηρίζει αυτή την κυβερνητική πολιτική με λόγια και έργα, ακόμη και μέσα στην πανδημία. Δεν υιοθέτησε τις αναλυτικές προτάσεις που έβαλε η Λαϊκή Συσπείρωση είτε με αφορμή ζητήματα προστασίας του λαού μέσα στην πανδημία είτε με αφορμή την απόφαση διακοπής της λειτουργίας του Γηροκομείου Ιεράπετρας.  Δε διεκδίκησε την ενίσχυση των υπηρεσιών της για την ένταση των ελέγχων σε γηροκομεία και μεγάλους χώρους εργασίας, ενώ συνέβαλε και συμβάλλει διαχρονικά στη στρεβλή εικόνα ότι δήθεν δεν υπάρχουν προβλήματα στην υγεία και στην πρόνοια.

Ειδικά για την ιδιωτική ΜΦΗ στα Χανιά προκαλεί εντύπωση ότι οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες (Χανίων και Υγείας) σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ τόνισαν πως «στους περιοδικούς ελέγχους στο γηροκομείο δεν βρέθηκαν σημαντικές παραβάσεις της νομοθεσίας». Τα αποτελέσματα στα Χανιά, δείχνουν ότι η έλλειψη ελέγχων θεριεύει την ιδιωτική αυθαιρεσία.  

Επερωτάται ο περιφερειάρχης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης:

Να καταθέσουν τα συγκεκριμένα στοιχεία όλων των ελέγχων στην ΜΦΗ «Αγία Σκέπη» στα Χανιά και ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει από την περιφέρεια. 

Να καταθέσουν τα συγκεκριμένα στοιχεία όλων των ελέγχων των ΜΦΗ στην Κρήτη.

Η περιφερειακή αρχή  οφείλει να πάρει μέτρα ώστε:

Να διασφαλισθεί η ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας Κρήτης με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο του δημόσιου ελέγχου των ΜΦΗ και να εφαρμόζεται πλήρως, συνεχώς και αποτελεσματικά.

Να επιταχθούν ξενοδοχεία και να δημιουργηθούν κατάλληλοι χώροι για να λειτουργήσουν ως κρατικές Δομές Φιλοξενίας, προκειμένου να μεταφερθούν και να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι που αυτή τη στιγμή είτε είναι σε δομές που πρέπει να κλείσουν, είτε είναι σε «ακατάλληλα» ιδρύματα, είτε μένουν μόνοι τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή να εξυπηρετηθούν από τις οικογένειές τους.

Να διασφαλιστεί η στελέχωση όλων των δομών με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και η επάρκεια υποδομών και μέσων για τη λειτουργία τους με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους.

Να ιδρυθούν σύγχρονες κρατικές επαρκείς δομές φροντίδας ηλικιωμένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί