Με αρνητικό self-test το Πάσχα στο χωριό;

Επιφυλάξεις από τους ειδικούς

Το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού αλλά και για τους υπόλοιπους πολίτες, με αρνητικό self-test, εξετάζει η κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, οι πολίτες θα μπορούσαν να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν σε περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» την προσεχή εβδομάδα και μετά την εισήγηση των ειδικών, με τις σχετικές ανακοινώσεις πιθανόν να γίνονται εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

https://www.youtube.com/watch?v=Bu_qB9jOETA

Με το επικοινωνιακό υπερόπλο των self tests ανά χείρας οι ένοικοι του Μαξίμου τάζουν «Πάσχα στο χωριό» και «επιστροφή στην κανονικότητα» υπό το κράτος του πανικού για τα μηνύματα κοινωνικής δυσφορίας λόγω της αναποτελεσματικότητας του lockdown. Ρωγμές εντούτοις εμφανίζει το αφήγημα της κυβέρνησης για την επίτευξη του «πρώτου τείχους ανοσίας» μέχρι το τέλος Μαΐου μετά το «φρένο» στις παραδόσεις των εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ευρώπη.

Το αισιόδοξο γαλάζιο αφήγημα, στη σκιά της ασφυκτικής κατάστασης των νοσοκομείων, θεμελιώνεται στη φράση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι «είμαστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία» μαζί με τη διθυραμβική προαναγγελία ότι από αύριο «θα διατεθούν 900.000 self tests σε κατηγορίες εργαζομένων και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως είναι το λιανεμπόριο, η Δικαιοσύνη, η ανοιχτή εστίαση, οι τραπεζικές συναλλαγές». Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έστειλε μάλιστα και μήνυμα στους ειδικούς για την απελευθέρωση των μετακινήσεων ενόψει του Πάσχα λέγοντας ότι «εμείς είμαστε απολύτως έτοιμοι ως Πολιτεία για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε ό,τι χρειαστεί για να διευκολυνθεί η ελεγχόμενη κίνηση κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών»…

Στα χνάρια των σχολείων

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν «πρόωρη» τη συζήτηση για το Πάσχα, ωστόσο από τις τάξεις της Ν.Δ. διακινείται το σενάριο ότι τα αρνητικά τεστ αυτοελέγχου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «διαβατήρια» για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Η πρόταση που συζητείται κινείται στα χνάρια του μοντέλου που εφαρμόστηκε στο άνοιγμα των Λυκείων. Τουτέστιν, οι πολίτες – ταξιδιώτες θα προμηθεύονται με το ΑΜΚΑ τους το δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, θα το κάνουν στο σπίτι, θα καταχωρούν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr κι από κει θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα δείχνουν σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας ή της Τροχαίας!

Νεύμα στην Ιεραρχία

Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε και ο  Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «η διαδικασία των self tests ανεβάζει τις πιθανότητες να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή». Η κυβέρνηση μάλιστα κάνει νεύμα και προς την Ιεραρχία προετοιμάζοντας το έδαφος για λειτουργία των εκκλησιών -με μέτρα ατομικής προστασίας- καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Το σχέδιο προϋποθέτει τη διενέργεια self tests δύο φορές την εβδομάδα στους ιερείς.

Άνοιγμα εμπορικών κέντρων με εισήγηση Γεωργιάδη

Επιπλέον, τα τεστ αυτοελέγχου μετατρέπονται σε «κλειδιά» και για το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας στον απόηχο των επιφυλάξεων που διατυπώνει η επιστημονική κοινότητα για την εγκυρότητα του μέτρου. Υπό αυτό το πρίσμα, κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, των κέντρων αισθητικής και των φροντιστηρίων για τους μαθητές Λυκείου χωρίς να αναμένουν τα πλήρη επιδημιολογικά στοιχεία που επεξεργάζεται η επιτροπή κάθε Παρασκευή! Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης είχε δηλώσει προχθές ότι θα εισηγηθεί ο ίδιος το άνοιγμα των συγκεκριμένων κλάδων, αντιστρέφοντας ξανά τους ρόλους με τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές με το αυτοκίνητο για σωματική άσκηση (κωδικός 6).

24 Απριλίου και 10 Μαΐου

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης προβλέπει επίσης το Σάββατο 24 Απριλίου να επιτραπεί η φυσική πρόσβαση στα καταστήματα χωρίς click in shop ή click away.

Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί και η 10η Μαΐου για το άνοιγμα των Δημοτικών και Γυμνασίων, της εστίασης, των παιδότοπων και των κτημάτων για γάμους. Τέλος, στις 14 Μαΐου αναμένεται η επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ανάσχεση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Ανησυχία για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ταυτόχρονα, εντούτοις, συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις σοβαρές επιπτώσεις στο πρόγραμμα «Ελευθερία» λόγω των εξελίξεων που αφορούν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Επισημαίνουν δε ότι «αναμένουμε τις εξελίξεις» και ενώ σήμερα θα έφταναν στη χώρα μας οι πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου. Πριν ξεσπάσει η χθεσινή καταιγίδα με το εμβόλιο -στο οποίο έχει επενδύσει τις προσδοκίες της η Ευρώπη- η Αριστετελία Πελώνη εκτιμούσε πως «τον Ιούνιο θα έχει ανοίξει η διαδικασία και για τους 40άρηδες», συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ρυθμό 55.000, ίσως και παραπάνω, εμβολιασμών ημερησίως και, ανάλογα με τις ροές, μπορεί να αυξάνεται».

Επιφυλάξεις από τους ειδικούς

Πάντως, παρά το αφήγημα της κυβέρνησης για Πάσχα στο χωριό οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης χαρακτήρισε μεγάλο ρίσκο το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα.  Μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ εκτίμησε πως το άνοιγμα των μετακινήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις επόμενες ημέρες ανέφερε χαρακτηριστικά «μη με ξαναρωτήσετε για το Πάσχα θα είμαι ο κακός της παρέας». Ο ερευνητής ανέφερε πως βάσει των στοιχείων και των αριθμών που βλέπει η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί εντούτοις το πρόβλημα είναι ότι ένα άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να το ξαναφουντώνει.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του ΕυαγγελισμούΓιώργος Μπουλμπασάκος μιλώντας το πρωί στο Οpen και περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση των νοσοκομείων ανέφερε: «Με ξεπερνά με τέτοιο επιδημιολογικό φορτίο να συζητάμε για Πάσχα στο χωριό. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά, βοηθήστε κι εσείς λίγο παραπάνω. Παίζουμε με τη φωτιά, το self test δεν είναι υπερόπλο». 

«Φοβάμαι ότι θα δοκιμάσουμε τις αντοχές υγείας στα χωριά. Το σύστημα Υγείας στην Περιφέρεια, δεν θα αντέξει την πίεση που σηκώνει το σύστημα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη» και πρόσθεσε πως: «Δεν θα έπρεπε να συζητάμε ούτε για τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα» πρόσθεσε.

Αλλά και ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για Πάσχα στα χωριά την ώρα που πιέζεται τόσο το σύστημα Υγείας . «Το self test δεν είναι πανάκεια, αλλά έχει πολλά θετικά» είπε χαρακτηριστικά και μετέθεσε την όποια συζήτηση για να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί