Φονική πυρκαγιά σε εργοστάσιο που φιλοξενούσε πρόσφυγες στην Καταλονία

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά τη νύχτα σε εργοστασιακό χώρο όπου ζούσε αδιευκρίνιστος αριθμός προσφύγων στην Μπανταλόνα της Καταλονίας. Οι πυροσβέστες ανακοίνωσαν ότι δουλεύουν «στα τυφλά» και πως δεν γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί μέσα στο φλεγόμενο κτίριο.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι πολλές. Δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που ζούσαν εκεί και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταρρεύσει το κτίριο πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν το έργο της κατάσβεσης και της διάσωσης πιθανών αγνοουμένων. Επίσης, είναι πολύ νωρίς να προσδιορίσουν τα αίτια της φωτιάς.

Σύμφωνα με τους γείτονες, εκεί ζούσαν έως και 200 άνθρωποι, οι εκτιμήσεις του δήμου τους φέρνουν σε περίπου 60, ενώ βοήθεια από τις υπηρεσίες αρωγής του δήμου είχαν ζητήσει μόνο 15.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της αυτόνομης περιφέρειας, Μικέλ Σάμπερ, «κάθε αριθμός που αναφέρουμε είναι μόνο υπόθεση. Δεν υπάρχει συνεργασία ούτε από τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί, καθώς δεν γνωρίζουμε της γλώσσα τους, αλλά δεν μας έχουν δώσει ούτε στοιχεία για το πόσες οικογένειες στεγάζονταν στο κτίριο».

Αν και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί επισήμως δύο νεκροί και 17 τραυματίες, οι πυροσβέστες προειδοποιούν ότι τα θύματα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα. Αν και έχουν προσπαθήσει τέσσερις φορές να εισέλθουν στο κτίριο, και τις τέσσερις κατέρρευσαν τμήματά του. Την πέμπτη φορά μπήκαν, χωρίς να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Το βιομηχανικό αυτό κτίριο ήταν κενό όταν πριν από περίπου οκτώ χρόνια έκαναν κατάληψη στον χώρο πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μπανταλόνα, Χαβιέρ Γκαρθία Αλμπιόλ, τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, υπήρχαν συγκρούσεις με τους γείτονες και πολλές αντιπαραθέσεις, με καταγγελίες για λόγους ασφαλείας και διάφορα αδικήματα.

https://twitter.com/Dewidh/status/1336837146011983872?ref_src=twsrc%5Etfw

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί