Στ. Πέτσας: «Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση τα 6 ναυτικά μίλια

Τι απαντά στη Φώφη Γεννηματά για τη δήλωσή της «Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια. Τελεία και παύλα»

Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια και το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι η κυριαρχία «αφορά στα χωρικά ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε, με αφορμή και τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη, που προσδιόρισε ως «κόκκινη γραμμή» τα 6 ναυτικά μίλια, ποια είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι αυτά βρίσκονται ελάχιστα εκτός της Navtex της Τουρκίας.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η “κόκκινη” γραμμή είναι απλή. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το απέδειξε πάρα πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν. Η διαφορά είναι ότι η κυριαρχία αφορά στα χωρικά ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα. Τέλος, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια. Το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο».

Σχολίασε και την ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά, η οποία μετά τη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη, στην τηλεόραση του ALPHA είπε ότι «δηλώσεις υπουργών που προσδιορίζουν κόκκινη γραμμή της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια -ενώ είναι δικαίωμα κυριαρχίας μας η επέκταση στα 12 μίλια όποτε το θελήσουμε- είναι απαράδεκτες. Πρέπει να υπάρξει άμεση, δημόσια διόρθωσή τους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη γι’ αυτό».

«Η γραμμή της ανοχής και του κατευνασμού ανοίγει τις ορέξεις της Τουρκίας -που συνεχίζει με καθημερινές νέες προκλήσεις- και δεν πιέζει τους εταίρους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Απαντώντας, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «όσον αφορά τις αιτιάσεις, είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε του ΚΙΝ.ΑΛΛ., τι μπορεί να πει κανείς; Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αυτή που διάγουμε σήμερα, χρειάζεται σοβαρότητα. Όταν ο κ. Τσίπρας δεν γνώριζε ότι η θάλασσα έχει σύνορα, ξαφνικά φτάνει στο άλλο άκρο και λέει “να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια”, τον κρίνουν οι πολίτες για τη σοβαρότητα αυτών των επιχειρημάτων του ή των αιτιάσεών του. Όσον αφορά την κυρία Γεννηματά, έχει και η ίδια διατελέσει υπουργός προηγούμενων κυβερνήσεων και Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση Σαμαρά και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε αυτά τα θέματα».

Το σχόλιο του Στέλιου Πέτσα προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι «η κυβέρνηση καλά θα κάνει να ασχολείται περισσότερο με τις προκλήσεις της Τουρκίας αντί να σχολιάζει τους πολιτικούς αρχηγούς».

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Στ. Πέτσας: «Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση τα 6 ναυτικά μίλια”

  1. Anti-logos

    Νάτο πάλι……!! Πάει ΚΑΙ ΑΥΤΟ το καλσόν. Δεν σας προλαβαίνουμε εκεί στο Μαξίμου. Περισσότερα καλσόν από μάσκες χρειάζεστε.
    Το …..”μουστάκι του Τσαβούς-ογλού”? εντάξει? Ε! ρε γλέντια……μπατριωτικά……

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί