Στη βουλή η υποστελέχωση της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζελείου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω, σχετικά με την υποστελέχωση της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζελείου, η οποία κινδύνευσε να μείνει χωρίς εφημερεύοντα γιατρό.

Δείτε: Χωρίς εφημερεύοντα γιατρό η Ουρολογική Κλινική του Βενιζέλειου λόγω υποστελέχωσης

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Χωρίς εφημερεύοντα γιατρό κινδύνευσε να μείνει η Ουρολογική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου για μία εβδομάδα τον Αύγουστο λόγω υποστελέχωσης. Με συνέπεια να μείνει όλος ο νομός Ηρακλείου χωρίς εφημερεύοντα ουρολόγο για 3-4 μέρες το μήνα. 

Ο Διευθυντής του τμήματος ζητά εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο την προκήρυξη της κενής μόνιμης θέσης ουρολόγου, ενώ από τον Ιούνιο προειδοποιούσαν τόσο ο ίδιος όσο και η Ιατρική Υπηρεσία για το πρόβλημα ασφαλούς εφημέρευσης μετά την αποχώρηση 2 ειδικευομένων. Παρόλα αυτά η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και ο Διοικητής του Βενιζελείου δεν προχώρησαν σε πρόσληψη μόνιμων γιατρών. Μετά την απόφαση του διευθυντή να μην εφημερεύει ουρολόγος την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου, ο διοικητής του νοσοκομείου έδωσε εντολή να καλυφθεί το πρόγραμμα όλου του μήνα με υπέρβαση του πλαφόν των γιατρών, με τη δέσμευση ότι το Σεπτέμβριο θα ενισχυθεί το τμήμα με πιθανή μετακίνηση ουρολόγου και γενικού γιατρού από το ΠΑΓΝΗ. 

Στην Ουρολογική Κλινική του Βενιζελείου υπηρετούν στην παρούσα φάση ο διευθυντής και 2 μόνιμοι επιμελητές Α. Υπηρετούν επίσης 2 επικουρικοί γιατροί, ενώ δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι ουρολόγοι, παρά μόνο μια ειδικευόμενη γενική ιατρός με απόσπαση. Όταν λήξουν οι συμβάσεις των επικουρικών και της ειδικευόμενης θα οξυνθεί το πρόβλημα, αν ούτε μέχρι τότε δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις. Λόγω της υποστελέχωσης, οι γιατροί υπερβαίνουν συστηματικά τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους χωρίς να παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς, ενώ την ίδια στιγμή οι αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στις λίστες χειρουργείου είναι πολύμηνες.

Δεν αποτελεί λύση μέρος των κενών να «μπαλώνεται» προσωρινά με επικουρικούς ή με μετακινήσεις προσωπικού, μπαλώματα που θα ξανά φέρουν στην επιφάνεια τα προβλήματα της υποστελέχωσης με το που λήξουν οι αντίστοιχες συμβάσεις. Λύση δεν αποτελούν ούτε οι αυξημένες, το τελευταίο διάστημα, μετακινήσεις γενικών γιατρών από τα ΚΥ στα νοσοκομεία -αποδυναμώνοντας την ήδη υποβαθμισμένη ΠΦΥ-, γιατροί όλου του παθολογικού τομέα νοσοκομείων καλύπτουν εφημερίες στα τμήματα COVID, ενώ πρόσφατα δόθηκε εντολή από την 7η ΥΠΕ για μετακίνηση αναισθησιολόγων από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι. 

Οι ελλείψεις γιατρών ΕΣΥ, οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 6.000 πανελλαδικά, η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και οι μετακινήσεις προσωπικού αποδεικνύουν στην πράξη τις συνέπειες της διαχρονικά εφαρμοζόμενης βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής της, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις. Με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν όχι μόνο στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, αλλά και στις βασικές ανάγκες περίθαλψης σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, κατάσταση που οξύνεται ολοένα και περισσότερο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για την άμεση δημιουργία μόνιμης θέσης ειδικευμένου ουρολόγου στο Βενιζέλειο και για την ολοκλήρωση της πρόσληψης με ταχύτατες διαδικασίες, αλλά και για τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί