Repression Watch: Το νέο παρατηρητήριο ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία

H επιδρομή της αστυνομίας στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Κυψέλης αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Repression Watch, στο οποίο οι πολίτες μπορούν να καταθέτουν τη μαρτυρία τους για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, να δημοσιοποιούν καταγγελίες, βίντεο και φωτογραφίες και να ενημερώνονται για την ποινική νομοθεσία.

«Πέρα από μια πλατφόρμα, με τη βοήθεια και την εμπλοκή όλων μας μπορεί να γίνει μια ασπίδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας», τονίζουν οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα, που είναι δεκάδες: νομικοί, κοινωνιολόγοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί επιστήμονες, προγραμματιστές κ.ά. Ουσιαστικά οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση απέναντι στην ομάδα της αστυνομίας «Δράση» (που αντικατέστησε την ομάδα ΔΕΛΤΑ τον Νοέμβριο του 2019) και αντιστρέφουν τους ρόλους. «Δράσαν στο σκοτάδι. Ας τα φέρουμε όλα στο φως», υποστηρίζουν και είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν με κάθε τρόπο απέναντι στο δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης.

Οπως λένε, «το δόγμα αυτό προσδοκά να νομιμοποιήσει ιδεολογικά την επιθετική πολιτική ενάντια στους “από κάτω”. Ταυτόχρονα, εξαπλώνεται κοινωνικά μέσω του συνδυασμού θέσπισης νομικών κανόνων και αστυνομικής καταστολής: η κατάργηση του ασύλου συναντά τις εκκενώσεις των καταλήψεων κάτω από το πέπλο της εγκληματικότητας, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι σε ανοιχτούς-δημόσιους χώρους ποινικοποιείται. Οι επιθέσεις εναντίον συλλογικοτήτων ή μεμονωμένων ατόμων εγγράφονται ιδεολογικά σε έναν αγώνα όπου “το κράτος κυνηγάει τη σκιά της πολιτικής του”».

Το Παρατηρητήριο δεσμεύεται ότι διασφαλίζονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και ότι ελέγχεται η αξιοπιστία των καταγγελιών καθώς η εγκυρότητα είναι βασικό κριτήριο για τη δημοσιοποίησή τους. Διευκρινίζει, επίσης, ότι δεν αντικαθιστά τους αρμόδιους φορείς, αλλά προωθεί τη συνεργασία μεταξύ πρωτοβουλιών, ομάδων, οργανώσεων και ατόμων με στόχο να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των πολλών και να δημιουργήσει μια κοινότητα που θα το διαχειρίζεται και θα το διατηρεί με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες.

Το έγκλημα της Κυψέλης

Τι έγινε τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Κυψέλης; Το Repression Watch συγκέντρωσε όλες τις μαρτυρίες, τις καταγγελίες, τα βίντεο, τις δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδες και μπλογκ και απαντάει με στοιχεία στα ερωτήματα: Πόσοι και πόσες τρομοκρατήθηκαν; Πόσοι έτρεξαν να σωθούν πνιγμένοι από τα χημικά; Πόσοι και πόσες χτυπήθηκαν και εξευτελίστηκαν; Σε ποια και πόσα σημεία της Κυψέλης; Ποια χρονική στιγμή;

Το υπουργείο Προστασίας κάνει λόγο για ενέδρα που έφερε τους αστυνομικούς στην πλατεία, ισχυρισμός που καταρρίπτεται από το εύρος της αστυνομικής επιχείρησης που παρουσιάζει το Παρατηρητήριο: επίθεση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, προσαγωγές και συλλήψεις στην οδό Κυψέλης, ξυλοδαρμός στη συμβολή των οδών Παξών και Κυψέλης, σύλληψη και ξυλοδαρμός στην οδό Παξών, καταδίωξη στην οδό Τήνου, σύλληψη στη Φωκίωνος Νέγρη, ξυλοδαρμός στη συμβολή των οδών Κυψέλης και Κεφαλληνίας, σύλληψη στην Αγίας Ζώνης, σύλληψη στη Δροσοπούλου και Σύρου, απώθηση αλληλέγγυων έξω από τη ΓΑΔΑ.

! Μπορείς να στείλεις τη μαρτυρία σου στο info@repressionwatch.gr

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί