Κ. Αρβανίτης: Να μην αθωωθεί ο Ναζισμός

Δήλωση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – GUE/NGL Kώστα Αρβανίτη, τακτικού μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) για την εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κρίνει μια δικανική κρίση.

Το Δικαστήριο, για τα πραγματικά ζητήματα, για τα γεγονότα, τις αποδείξεις, αποφαίνεται και κατά συνείδηση. Επομένως προκύπτει μια ανάγκη στο Κράτος Δικαίου, μια εγγύηση ότι – παρά την ανεξαρτησία της γνώμης του – δεν πρόκειται αλλοιώσει εντελώς την πραγματικότητα.

Η βασική εγγύηση στις περιπτώσεις αυτές είναι η Δημοσιότητα.

Συνήθως αφορά μόνο την ύπαρξη ακροατηρίου στο χώρο του Δικαστηρίου και έτσι δεν πρόκειται για ιδιαίτερα αποτελεσματική εγγύηση, αφού όσοι παρακολουθούν τη δίκη είναι λίγοι και χωρίς δυνατότητα επίδρασης στο σύνολο της κοινής γνώμης.

Εδώ όμως είχαμε μια εξαίρεση. Μια δίκη με ευρεία δημοσιότητα, που παρακολούθησαν πολλοί δημοσιογράφοι, πολιτικοί και άλλοι πολίτες, Έλληνες και ξένοι και με ορισμένα στοιχεία τα οποία ήταν ευρύτερα γνωστά στην ελληνική κοινωνία.

Επομένως, στην περίπτωση αυτή με μια δίκη που διήρκησε τεσσεράμισι χρόνια, η δυνατότητα κριτικής ενημέρωσης της κοινής γνώμης έχει όλα τα περιθώρια να είναι αξιόπιστη και βάσιμη.

Με ανησυχία βλέπουμε ότι η εισαγγελική πρόταση προκαλεί όχι μόνο εύλογα ερωτηματικά αλλά και φόβους για το πώς θα αξιοποιηθεί το αποδεικτικό υλικό. Πώς το κράτος δικαίου βλέπει, εξετάζει την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης ΧΑ, και κρίνει ότι δε φταίει ολόκληρη η οργάνωση, φταίει ένας που έδρασε κατά μόνας!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Δικαστήριο θα προσέξει πάρα πολύ τη σχέση που θα έχει η γνώμη, η κρίση του, με τα πραγματικά περιστατικά, γνωστά στο πανελλήνιο. Και δεν θα υιοθετήσει τη γραμμή της υπεράσπισης.

Για να μην αθωωθεί ο ναζισμός!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί