Λαϊκή Συσπείρωση: Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός της περιφέρειας Κρήτης

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Κρήτης

Καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης για το 2020 (ΠΥ 2020), καταγγέλλοντας ότι είναι συμπλήρωμα της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, εναρμονισμένος με τα τρία μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανουσάκης Νίκος και Μαρινάκης Αλέκος, η περιφερειακή αρχή ακολούθησε πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης (τωρινής και προηγούμενης) για τη σύνταξη του ΠΥ 2020 και πήρε συγχαρητήρια για τη συμμόρφωσή της.

Η περιφ. αρχή αγνόησε τις λαϊκές ανάγκες – ακόμα και για επιβίωση- που αυξήθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Αποδέχτηκε πλήρως τις τεράστιες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, για να διευκολύνει την κυβέρνηση να συγκεντρώσει χρήμα για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Κλονίστηκε το παραμύθι της «φιλολαϊκής» διαχείρισης της περιφ. αρχής, η δήθεν ικανότητά της να φέρνει λεφτά. Έφερε μόνο τα λίγα που της έδωσε κυβέρνηση και ΕΕ, που ήταν προαποφασισμένα από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018 – 2022 και τίποτα παραπάνω. Ούτε διεκδίκησε παραπάνω πόρους, ούτε φωνή διαμαρτυρίας δεν έβγαλε για τα κομμένα κρατικά κονδύλια.

Ακόμη και τα λίγα, τα κομμένα που πήρε, ήταν για πληρωμή συγκεκριμένων υπηρεσιών που ανέλαβε να διεκπεραιώσει για λογαριασμό της κυβέρνησης και όχι για να καλύψει ανάγκες που έχει στην αρμοδιότητά της η Περιφέρεια. Υπηρεσίες όπως η μεταφορά μαθητών και η δακοκτονία, ή έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» (ΠΔΕ) που δε γίνονται αν δεν υπογράψει ο υπουργός. Ή όπως έργα του ΕΣΠΑ, που δεν τα εγκρίνει η ΕΕ αν δεν εξασφαλίζουν κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια στιγμή αγνοήθηκαν οι λαϊκές ανάγκες π.χ για προστασία από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές κα), για τη συντήρηση και ανάπτυξη του οδικού δικτύου που είναι στην ευθύνης της Περιφέρειας, κτλ

Τα αρνητικά αποτελέσματα τέτοιων Προϋπολογισμών φαίνονται στην αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών, όπως π.χ. στις προχθεσινές πλημμύρες στην Κρήτη. Προχωρούν όμως γρήγορα οι παραχωρήσεις σε ιδιώτες αεροδρομίων και λιμανιών, του ΒΟΑΚ, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, δημόσιες εκτάσεις όπως της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών, ακόμα και της κατασκευής σχολικών κτιρίων.

Έτσι, όλα τα βάρη μεταφέρονται στους εργαζόμενους που πληρώνουν συνεχώς, ενώ τα δικαιώματά τους «πάνε περίπατο», με πρώτο το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες. Για τις υπηρεσίες της η περιφ. αρχή όχι μόνο δε διεκδικεί τη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, αλλά και προωθεί την υποβάθμισή τους με στόχο την ιδιωτικοποίηση π.χ με προσλήψεις εταιρειών συμβούλων.

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ όπως και της παράταξης της ΝΔ ψήφισαν τον Προϋπολογισμό, αλλά δήλωσαν υποκριτικά . . . τη δυσαρέσκειά τους για τους λιγοστούς πόρους και ευχήθηκαν του χρόνου να είναι καλύτερος !

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε ότι στο ασφυκτικό πλαίσιο της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης δεν έχει νόημα να κάνει αντιπροτάσεις.

Αντίθετα, κατέθεσε προς τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής, προτάσεις αγωνιστικής αντεπίθεσης, για να φέρουν στο προσκήνιο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και να απαιτήσουν την κάλυψή τους, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Και που για να έχουν κατακτήσεις με μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, προϋπόθεση είναι να πάρουν την εξουσία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί