Πρόεδρος της Αργεντινής ο κεντροαριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες

Από τον πρώτο γύρο εξελέγη χθες πρόεδρος της Αργεντινής ο κεντροαριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες έχοντας στο πλευρό του, στη θέση της αντιπροέδρου την πρώην πρόεδρο Κριστίνα Κίρσνερ.

Με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψηφοδελτίων, ο Φερνάντες συγκέντρωνε 47,79% των ψήφων επικρατώντας του Μαουρίσιο Μάκρι που απέσπασε το 40,71%, ενώ η συμμετοχή πλησίασε το 80%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρώτος διαβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον απερχόμενο κεντροδεξιό πρόεδρο και θα συζητήσει μαζί του σχετικά με την μεταβίβαση της εξουσίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που μαστίζεται από οικονομική κρίση.

Ο Φερνάντες επέμεινε ότι θα συνεργαστεί «με όποιον τρόπο μπορεί» με τον Μάκρι για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της χώρας, ο πληθυσμός της οποίας βρίσκεται αντιμέτωπος με ταχεία άνοδο του πληθωρισμού, ραγδαία αύξηση της  φτώχειας και παράλυση της δραστηριότητας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της νότιας Αμερικής.

Μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, ο Μάκρι συνεχάρη τον Φερνάντες και τόνισε την ανάγκη ομαλής μετάβασης αφού αναγνώρισε την ήττα του που σφραγίστηκε από την κατάσταση της οικονομίας, καθώς η χώρα βρισκόταν σε ύφεση τον τελευταίο χρόνο.

Ο Φερνάντες, προειδοποίησε ότι «οι ημέρες που έχουμε μπροστά μας δεν θα είναι εύκολες», εν μέσω των ηχηρών επευφημιών των υποστηρικτών του, και υπογράμμισε πως η μεγάλη πόλωση των τελευταίων μηνών, «το “εμείς” και “αυτοί”, έχει πλέον τελειώσει».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια κρίση και εξαιτίας αυτού πρέπει να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα αυτό που θα έρθει. Θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε όλοι», είπε νωρίτερα ο Φερνάντες καθώς ψήφιζε στο Μπουένος Άιρες.

Ο ίδιος καλείται να διεξαγάγει τις κρίσιμες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της, που υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, εν μέσω των ανησυχιών των αγορών ότι η Αργεντινή ενδέχεται να κηρύξει στάση πληρωμών, όπως το 2001. 

Η νέα κρίση πυροδοτήθηκε το 2018, όταν η συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο άρχισε να κατρακυλάει και το δημόσιο χρέος διογκώθηκε με τον Μάκρι να φέρνει το ΔΝΤ ζητώντας δανεισμό που έφτασε εν τέλει 57 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί