Θανατική ποινή σε 16 άτομα για τη δολοφονία της 19χρονης Νουσράτ στο Μπαγκλαντές

Την εσχάτη των ποινών επέβαλε σε 16 άτομα δικαστήριο του Μπαγκλαντές, για τη δολοφονίας μιας 19χρονης φοιτήτριας η οποία είχε κατηγορήσει τον καθηγητή της για σεξουαλική παρενόχληση.

Η υπόθεση της Νουσράτ Τζαχάν Ράφι είχε συγκλονίσει τον περασμένο Απρίλιο τη χώρα της νότιας Ασίας και είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατό της. Η φοιτήτρια άφησε την τελευταία της πνοή στο Φένι, μια μικρή πόλη περίπου 160 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Ντάκα.

Ο διευθυντής του εκπαιδευτικού ιδρύματος κατηγορήθηκε για παρενόχληση και δύο συμμαθήτριες της Νουσράτ ήταν μεταξύ των καταδικασθέντων.

Η δίκη ήταν μία από τις πιο γρήγορες σε μια χώρα όπου συνήθως χρειάζονται χρόνια για να καταλήξει το δικαστήριο σε ετυμηγορία σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο εισαγγελέας Χάφεζ Αχμέντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κανείς δεν θα ξεφύγει από δολοφονία στο Μπαγκλαντές», την ώρα που οι συνήγοροι υπεράσπισης τονίζουν πως θα καταθέσουν έφεση.

Η έρευνα για το θάνατο της Νουσράτ αποκάλυψε μια συνωμοσία για να της επιβληθεί σιωπή και σε αυτή ενεπλάκησαν συμμαθήτριες της και ένας αριθμός ισχυρών αντρών από την κοινότητα.

Τρεις καθηγητές, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή Σιράχ Ουντ Ντουλά, που σύμφωνα με την αστυνομία διέταξε τη δολοφονία από τη φυλακή μετά τη σύλληψή του, κρίθηκαν ένοχοι. Άλλοι δύο από τους καταδικασθέντες, οι Ρουχούλ Αμίν και Μακσούντ Αλάμ, είναι τοπικοί αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος της Awami League.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι μέλη της τοπικής αστυνομίας συνεργάστηκαν με εκείνους που καταδικάστηκαν για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών ότι η Νουσράτ είχε αυτοκτονήσει, ωστόσο, δεν ήταν μεταξύ εκείνων που δικάστηκαν για τη δολοφονία της 19χρονης.

Η οικογένεια της Νουσράτ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ετυμηγορία, ζητώντας τη σύντομη εκτέλεση της ποινής. Στο Μπαγκλαντές, η θανατική ποινή εκτελείται διά απαγχονισμού.

Σημειώνεται, πως όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου, ορισμένοι από τους κατηγορούμενους ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ άλλοι φώναζαν ότι τους είχε στερηθεί η δικαιοσύνη, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι στο Μπαγκλαντές, αυτοί που στερούνται δικαιοσύνης είναι πιο συχνά γυναίκες όπως η Νουσράτ.

Το ιστορικό

Στις 6 Απριλίου και μόλις 11 ημέρες μετά την αναφορά για σεξουαλική παρενόχληση, τέσσερα με πέντε άτομα που φορούσαν μπούργκες παρέσυραν τη Νουσράτ στην ταράτσα του σχολείου, πιέζοντάς την να αποσύρει την καταγγελία της και όταν αυτή αρνήθηκε, της έβαλαν φωτιά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ήλπιζαν να το κάνουν να μοιάζει με αυτοκτονία, ωστόσο η 19χρονη κατάφερε να διαφύγει βαριά τραυματισμένη, κάνοντας και μια δήλωση που ο αδελφός της ηχογράφησε στο τηλέφωνό του.

«Ο δάσκαλος με άγγιξε, θα πολεμήσω αυτό το έγκλημα μέχρι την τελευταία μου πνοή», είπε, αναφέροντας μερικούς από αυτούς πους της επιτέθηκαν.

Η Νουσράτ, που είχε υποστεί εγκαύματα στο 80% του σώματός της, πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 10 Απριλίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί