Αντιστέκονται οι Κούρδοι στην τουρκική εισβολή

Στρατιώτες των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) επανακατέλαβαν τη μεθοριακή πόλη Ρας αλ Άιν αποτρέποντας τους Τούρκους και τους συμμάχους τους να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής

Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η εμπόλεμη κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία με τους Κούρδους μαχητές να ξεκινούν την αντεπίθεση τους έχοντας στο πλευρό τους το συριακό στρατό.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στρατιώτες των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) επανακατέλαβαν τη μεθοριακή πόλη Ρας αλ Άιν αποτρέποντας τους Τούρκους και τους συμμάχους τους να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής.

Tουρκικές δυνάμεις και Σύροι σουνίτες μισθοφόροι (μεταξύ αυτών και πολλοί πρώην τζιχαντιστές) που υποστηρίζονται από την Άγκυρα ξεκίνησαν στις 9 Οκτωβρίου επιχείρηση στη βόρεια Συρία όμως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), «εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ρας αλ Άιν», σημείωσε το Παρατηρητήριο.

Δυνάμεις του συριακού στρατού στη βόρεια ΣυρίαAP Photo

Στη διάρκεια των επτά πρώτων ημερών της τουρκικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 70 άμαχοι και 135 μαχητές των SDF, σύμφωνα με Συριακό Παρατηρητήριο. Από τις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί 120 φιλοτούρκοι μαχητές, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 160.000 εκτοπισμένους. Περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, ανακοινώθηκε από την υπό τους Κούρδους αρχή.

Στο μεταξύ πιο δυτικά συγκρούσεις μαίνονταν στη διάρκεια της νύκτας και στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου έχουν αναπτυχθεί συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση Ikhbariya.

Η Δαμασκός ανακοίνωσε την αποστολή του συριακού στρατού στη Μάνμπιτζ μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την Κυριακή με τους Κούρδους προκειμένου να ανασχέσουν την προέλαση του τουρκικού στρατού.

Να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα επιχειρεί ο Ερντογάν

Presidential Press Service via AP, Pool

Εν μέσω της τουρκικής εισβολής, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η χώρα του θα εμποδίσει τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να φύγουν από τη βορειοανατολική Συρία.

«Θα εξασφαλίσουμε ότι κανένας μαχητής του ΙΚ δεν θα μπορέσει να φύγει από τη βορειοανατολική Συρία», γράφει ο Τούρκος πρόεδρος στο άρθρο αυτό που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο Ερντογάν επιδιώκει ξεκάθαρα να κατευνάσει τις ανησυχίες των Δυτικών, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη ανάκαμψη του ΙΚ και για φυγή των μαχητών του που κρατούνται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία είναι ο στόχος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και τις διεθνείς οργανώσεις για την αποκατάσταση των γυναικών και των παιδιών ξένων τρομοκρατών μαχητών», πρόσθεσε.

Στο άρθρο του, ο Ερντογάν επικρίνει εξάλλου τις δυτικές χώρες οι οποίες «δίνουν σήμερα μαθήματα στην Τουρκία για τις αρετές της καταπολέμησης του ΙΚ αφού απέτυχαν να σταματήσουν τη ροή ξένων μαχητών το 2014 και το 2015».

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε εν είδει παραδείγματος πως ο υπήκοος μιας ευρωπαϊκής χώρας, την οποία δεν κατονόμασε, είχε φθάσει το 2014 στην Κωνσταντινούπολη «με πυρομαχικά μέσα στην αποσκευή που είχε παραδώσει».

Ο Ερντογάν καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας επειδή ανέστειλε την πώληση στην Τουρκία όπλων που μπορεί να χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.

Οι προσπάθειες του προέδρου της Τουρκίας να δείξει «καλό πρόσωπο» δεν φαίνεται να πείθουν τον ΟΗΕ που δεν αποκλείει η Άγκυρα «να θεωρηθεί υπεύθυνη» για συνοπτικές εκτελέσεις κούρδων μαχητών.

Στο παρασκήνιο 

Παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είπε χθες (14/10) ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πρόεδρος [Τραμπ] εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να «βάλει τέλος στην αιματοχυσία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ απαίτησε από τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «τερματίσει την εισβολή» και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης με τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», ανέφερε ο Πενς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο και ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη»AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File

Διπλωματικός πυρετός

Η Ευρώπη, που κρατά αποστάσεις διστάζοντας να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, προσπαθεί να παρέμβει πυροσβεστικά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι είναι «απόλυτη ανάγκη να αποτραπεί η επανεμφάνιση» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο γάλλος πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ιρακινό ομόλογό του Μπαρχάμ Σάλεχ νωρίτερα χθες, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζουν φόβους ότι πολλά μέλη του ΙΚ που κράταγαν οι Κούρδοι μπόρεσαν να αποδράσουν και ότι η τζιχαντιστική οργάνωση θα ωφεληθεί από το χάος στο πεδίο για να ανασυνταχθεί.

Η συζήτηση του Μακρόν με τον Ερντογάν «επιβεβαίωσε τη μεγάλη απόκλιση των απόψεών τους για τις προβλεπόμενες συνέπειες της τουρκικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία», ανέφερε το Ελιζέ. Κατά την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τη συνδιάλεξη αυτή, ο Ερντογάν «εξήγησε» στον Μακρόν τους «σκοπούς της επιχείρησης» και «επέστησε την προσοχή στην απειλή που εγείρουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις Νταές και YPG για την ασφάλεια της Τουρκίας και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση στη Συρία και να «επανέλθει στον ορθό δρόμο».

Άλλα λέει ο Τραμπ, άλλα λέει ο Έσπερ 

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ καταδίκασε με έντονο τρόπο την «απαράδεκτη» τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, καταγγέλλοντας ιδίως το ότι είχε αποτέλεσμα την «απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων», που ανήκουν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η Ουάσινγκτον θα απαιτήσει από το NATO να λάβει «μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας, η οποία «υπονομεύει» την αποστολή του διεθνούς συνασπισμού που δρα στη Συρία εναντίον του ΙΚ, πρόσθεσε ο Έσπερ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του Άσπερ περί τουρκικών ευθυνών ως προς την απελεύθέρωση τζιχαντιστών όταν λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ είχε αφήσει αιχμές προς την Κουρδική πλευρά για εργαλοιοποίηση των μαχητών του ΙΚ με σκοπό την εμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία. 

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί