«Φρένο» των «27» στη Μέι: Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Η δικλείδα ασφαλείας («backstop») για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα εφαρμοστεί «προσωρινά» και «μόνο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο» αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το Brexit, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ζήτησε την Πέμπτη από τους 27 ομολόγους της περισσότερες «νομικές και πολιτικές» εγγυήσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Ωστόσο, αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στην τελική δήλωση είχε μορφή διευκρινήσεων: δεσμεύονται να «εργαστούν γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», προκειμένου «να μη χρησιμοποιηθεί το “backstop”». Εάν όμως αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί, «θα εφαρμοστεί προσωρινά, αν και για όσο δεν υπάρχει μεταγενέστερη συμφωνία» και «αυστηρά για όσο είναι απαραίτητο», εξηγούν στα τελικά συμπεράσματα.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της συνεδρίασης, η ΕΕ πρόσθεσε κάποιες «διευκρινίσεις» αλλά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο «επαναδιαπραγμάτευσης».

«Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι θέλουν, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς. Συχνά βρισκόμαστε σε μια θολή και αόριστη συζήτηση και είναι καιρός να έχουμε σαφήνεια», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δε θα υπάρξουν «καινούργιες, νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για την ΕΕ».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανήγγειλε ότι τη 19η Δεκεμβρίου η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις λεπτομέρειες αναφορικά με τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.

Η αμήχανη Μέι και η ΕΕ που θέλει να βοηθήσει το Λονδίνο, αλλά δεν ξέρει πώς

Μερικές στιγμές η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έπρεπε να υπομείνει στις Βρυξέλλες, σχεδόν εξευτελιστικές καταστάσεις, γράφει η γερμανική Die Zeit. Ο «τολμηρός» πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, ο οποίος είχε βάλει μια καρφίτσα με τη σημαία της ΕΕ στο πέτο στη διάρκεια της συνόδου, εμφανώς ενοχλημένος είπε : «Δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθουμε τα πάντα».

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα παίρνει την Μέι, τη βάζει στο κόκκινο χαλί δίπλα του, δείχνει την καρφίτσα και λέει:«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε». Η Μέι στέκεται λίγο αμήχανη, προσπαθώντας να χαμογελάσει και λεει ένα «ευχαριστώ». Το Λουξεμβούργο των μόλις 600 χιλιάδων κατοίκων, προσπαθεί να βοηθήσει τη Μεγάλη Βρετανία.

FAZ: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη γυναίκα;

Όπως γράφει η γερμανική FAZ η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες αμήχανη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει τους Βρετανούς, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν ξέρει πώς.

Η Μέι ήθελε νέες προσφορές

«Νομική και πολιτική ασφάλεια», αυτό είναι που ήθελε να βγει από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής, η Τερέζα Μέι. Και στην πραγματικότητα, παίρνει ένα σχέδιο πέντε σημείων. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά, το σχέδιο δεν περιέχει τίποτα που να είναι αυτονόητο και τίποτα νέο για τη συμφωνία για το Brexit, παρά μόνο μερικές διπλωματικές συμβουλές. Το σύστημα ασφαλείας πρέπει να ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μόνο μέχρι τη σύναψη συμφωνίας παρακολούθησης η οποία εμποδίζει τη δημιουργία σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας. Στο σημείο 5, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επισημαίνουν εκ νέου ότι πρέπει να προετοιμαστούν σε όλα τα επίπεδα για την έξοδο και για όλα τα πιθανά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.

Τραγικό και επικίνδυνο

Οι περισσότεροι επικριτές της Μέι ασχολούνται με την «λύση της αδράνειας», ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης που θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν η ΕΕ και η Βρετανία, δεν καταφέρουν να υπογράψουν συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια.

Διευκρινίσεις και επαναλήψεις

Τελικά, ο Γιουνκερ είπε σαφως στην Μέι και τους Βρετανούς διαπραγματευτές: «Όταν πρόκειται για μελλοντικές σχέσεις, οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να πουν τι θέλουν αντί να μας ζητήσουν να πούμε τι θέλουμε». Μόλις η βρετανική Βουλή  και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περάσουν το πακέτο για το Brexit, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις, διαβεβαίωσε ο Γιουνκερ.

O Γιουνκερ  επικρίνει τη Βρετανία, η Μέρκελ διακόπτει την Μει

Η Άνγκελα Μέρκελ λέγεται ότι διέκοψε την Τερέζα Μέι αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το Brexit. Ο Γιούνκερ κάλεσε επίσης τους Βρετανούς να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οραματίστηκαν οι μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ όπως γράφει η αοπο την πλευρά της η Die Welt.  Αυτό προκύπτει από τη δήλωση που εξέδωσε το βράδυ η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Η πρωθυπουργός Μέι στις Βρυξέλλες δεσμεύθηκε ότι η συμφωνία εξόδου από την ΕΕ θα ψηφιστεί με πλειοψηφία στην βρετανική Βουλή. Αλλά η ΕΕ θέλει επίσης να προετοιμαστεί καλύτερα για το ενδεχόμενο καταψηφισης . Σε κάθε περίπτωση, η αναμονη θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο. Μόνο τότε το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει.

Η Βρετανία επιθυμεί να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019. Η Μέι ανέβαλε την ψηφοφορία του κοινοβουλίου σχετικά με τη συμφωνία με την ΕΕ αυτή την εβδομάδα επειδή δεν υπήρχε πλειοψηφία. Το κυριότερο ζήτημα είναι το αίτημα της ΕΕ για ανοικτά σύνορα στο ιρλανδικό νησί, το λεγόμενο «backstop». Ο συμφωνημένος κανόνας συναντά την αντίσταση των συνηγορων τους Brexit. Ως εκ τούτου, οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ προετοίμασαν βραχυπρόθεσμα μια δήλωση που πρέπει να αντικρούσει τους φόβους και να βοηθήσει τον Μάιο.

Bολές Φάρατζ στη Μέι για ανικανότητα

Η ανικανότητα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη αποκάλυψε την πλήρη αποτυχία της βρετανικής διπλωματίας, δήλωσε ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ.

“Θεωρώ ότι αυτό που είδατε χθες το βράδυ ήταν η απόλυτη αποτυχία της βρετανικής διαπραγματευτικής θέσης να αποκαλύπτεται”, δήλωσε σήμερα ο ένθερμος υποστηρικτής του Brexit Φάρατζ στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί