Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ: Οι δημοσκοπήσεις για τον ξυλοδαρμό Κωστόπουλου απενοχοποιούν τη βαρβαρότητα

Παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ αναφορικά με τη στάση των ΜΜΕ όσον αφορά την υπόθεση του βάναυσου ξυλοδαρμού και θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου. Η Ένωση υπενθυμίζει στους δημοσιογράφους την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν σφαιρικά και χωρίς προκαταλήψεις, ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι διάφορες διαδικτυακές δημοσκοπήσεις αναφορικά με το «λιντσάρισμα» του Ζακ Κωστόπουλου προκαλούν, έχοντας ως στόχο «να απενοχοποιήσουν τη βαρβαρότητα, τη χρήση βίας έξω από οποιοδήποτε πλαίσιο δικαιοσύνης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον βάναυσο ξυλοδαρμό και το θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου και υπενθυμίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να μεταδίδει την είδηση και να προσπαθεί να ενημερώνει σφαιρικά και χωρίς προκαταλήψεις.

Άλλωστε, στο άρθρο 1 εδ. ε’ των Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος ρητά αναφέρεται ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει».

Τέλος, δηλώνουμε ότι η δημιουργία «δημοσκοπήσεων» σε τηλεοπτικές εκπομπές και ιστοσελίδες δεν έχουν ουδεμία σχέση με την ενημέρωση ή με την έρευνα των τάσεων της κοινής γνώμης. Αντίθετα, προκαλούν και στόχο έχουν να απενοχοποιήσουν τη βαρβαρότητα, τη χρήση βίας έξω από οποιοδήποτε πλαίσιο δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη δημοσιογραφική λειτουργία.

topontiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί