“Καμπανάκι” του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης για τις δασικές πυρκαγιές

Ανακοίνωση εξέδωσε το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέσω της οποίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δασικές πυρκαγιές, με αφορμή την τραγωδία της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και την συμπαράστασή του στους δεκάδες τραυματίες και στους χιλιάδες πληγέντες που έχασαν τις περιουσίες τους στις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές της Αττικής.

Οι δραματικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στις 23/07 στην Αττική, κατά τη διάρκεια Δασικής Πυρκαγιάς, μεσαίας κατηγορίας ως προς την έκταση, μας υποχρεώνει να ενσκύψουμε πάνω από τα οικοσυστήματα και να εκφράσουμε την άποψη μας, προσεγγίζοντας το θέμα χωρίς πανικό αλλά με επιστημονική πληρότητα.

To Γεωτεχνικό Επιμελητηρίου Ελλάδος, έγκαιρα σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 2-8-2018 παρενέβη με τις απόψεις του στην πολιτεία, και τις δημοσιοποίησε με το δελτίο τύπου:
https://www.geotee.gr/MainNewsDetail.aspx?CatID=1&RefID=21658

Η περιοχή της Κρήτης, όπως όλη η Ελλάδα, έχει πολλούς τόπους δασών με πολύ μεγάλη δημοφιλία και άρα είναι εν δυνάμει σε κίνδυνο. Κορυφαίο παράδειγμα ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς.

Δεδομένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο για την ζωή τους δάσους ειδικά στην Κρήτη είναι ένα:
 Η φωτιά, για τα Μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα είναι φυσικό φαινόμενο και είναι μέρος και τρόπος αναγέννησης τους.
 Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις είναι χωρίς καμία διαχείριση, καμία καλλιέργεια και κανένα δασοκομικό χειρισμό εδώ και δεκαετίες.
Για την μείωση των κινδύνων, δεδομένου ότι εξάλειψη δεν θα υπάρξει ποτέ, προτείνουμε:
 Επιστροφή στη διαχείριση των δασών που έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και δυο δεκαετίες.Δεν μπορεί να συνεχίσει το μοντέλο της Ελληνικής Πολιτείας να είναι«Καταστολή και Αποκατάσταση».  Μετά από είκοσι χρόνια εφαρμογής αυτής της ατελέσφορης προσέγγισης, το μοντέλο αυτό φαίνεται πλέον ως χρεοκοπημένο, όπως το είχε επισημάνει από τότε (1997) ο κλάδος των Δασολόγων.

 Παράλληλα είναι μεγάλη ανάγκη να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η κατάρτιση επιτέλους του Δασικού χάρτη, και εν συνέχεια του Δασολογίου για να παύσουν οι ανταγωνιστικές χρήσεις, οι σφετερισμοί δημόσιων δασικών και δασωδών εκτάσεων και η ταλαιπωρία των πολιτών.
 Αντιμετώπιση με επιστημονικό κι εμπεριστατωμένο τρόπο θεμάτων, όπως οι επιτρεπτές επεμβάσεις, η εκτός σχεδίου δόμηση, ο δημόσιος και ο κοινόχρηστος χώρος, οι χώροι διημέρευσης, για να μπορούν να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες για ζωή και λειτουργία εντός του δάσους με ασφάλεια ζωής αλλά και ασφάλεια δικαίου.

Το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ υποστηρίζει την ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης και παρεμβάσεις με βάση το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής της Βουλής και ταυτόχρονα καλεί σε υιοθέτηση και εφαρμογή του μοντέλου:«Πρόληψη – καταστολή»

Αυτό σημαίνει ενεργός ρόλος και ισχυρή χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας για να παραχθεί πλούτος σε υλική (δασικά προϊόντα, λήμμα, δευτερογενείς καρπώσεις κλπ) και άυλη (νερό, χώμα, αέρας, τοπίο και αναψυχή, προστασία της βιοποικιλότητας κλπ) μορφή.

Το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου διατίθεται να συμβάλλει, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό των μελών του, στους τρόπους και στην εξεύρεση λύσεων για πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και της γενικότερης Πολιτικής Προστασίας,με υποστήριξη στην:

 Κατάλληλη επιλογή των φυτικών ειδών και της θέσης φύτευσης αστικού πρασίνου των δημόσιων κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων.
 Κατάρτιση τοπικών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας με τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται σε αυτή, αποσαφήνιση του ρόλου που έχει ο κάθε φορέας και επαρκής εκπαίδευση ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτούς.
 Ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές, τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και κατά την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί