Τι πρέπει να ξέρετε για το αφορολόγητο – πώς κατανέμονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ ζευγαριών

Οι δύο νέοι κωδικοί που κυριαρχούν φέτος στη συζήτηση για τις δηλώσεις είναι αυτοί για τις δαπάνες με κάρτες του υπόχρεου (και σύζυγου εάν υπάρχει, ή του άλλου προσώπου σε ένα Σύμφωνο Συμβίωσης). Εάν επαγγελματίες δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό, τα ποσά που κατατέθηκαν εκεί δεν θα εμφανιστούν ηλεκτρονικά στη δήλωση. Θα μπορούν ωστόσο οι φορολογούμενοι, παρότι είναι προσυμπληρωμένος ο κωδικός των αποδείξεων, να τον αλλάζουν, βλέποντας και έχοντας στα αρχεία τους τα στοιχεία για τις δαπάνες που πράγματι έχουν κάνει με ηλεκτρονικό τρόπο. Έτσι, δεν θα αδικηθεί κάποιος, θα μπορεί να βάλει το πραγματικό ποσό.
Επίσης, θα μπορούν να μεταφερθούν δαπάνες μεταξύ των συζύγων. Εάν οι ηλεκτρονικές δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί από τον έναν, που δεν έχει πλέον ανάγκη το συνολικό ποσό για να χτίσει αφορολόγητο, ενώ το έχει ο άλλος, τότε θα μεταφέρεται. Δεν θα πηγαίνουν χαμένες οι αποδείξεις.

Σημαντικό είναι επίσης ότι κατατέθηκε στη Βουλή ρύθμιση προ ημερών που διευθετεί το πρόβλημα φορολογούμενων με εισόδημα ως και 6.000 ευρώ και έχουν τεκμήρια ως 9.500 ευρώ. Αυτοί και φέτος θα φορολογούνται σαν μισθωτοί, με το ίδιο αφορολόγητο, των 9.500 ευρώ. Προϋπόθεση είναι ότι δεν έχουν κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης, δηλαδή είναι είτε άνεργοι είτε περιστασιακά απασχολούμενοι.

Μερικές κατηγορίες υπόχρεων δεν χρειάζονται ηλεκτρονικές συναλλαγές για να θεμελιώσουν το δικαίωμα στο αφορολόγητο ποσό, αλλά θα χρησιμοποιείται ο παραδοσιακός τρόπος:

  • άτομα άνω των 70 ετών
  • άτομα με αναπηρία 80% και άνω
  • οι δικαιούχοι ΚΕΑ
  • όσοι δεν έχουν καθόλου εισόδημα (εκτός από εισόδημα από κεφάλαιο, δηλαδή τόκους, εισόδημα από πώληση ακινήτου, από υπεραξία μεταβίβασης ακινήτου, κτλ.) και τεκμήρια ως 9.500 ευρώ
  • όσοι κατοικούν σε χωριά με πληθυσμό ως 500 κατοίκους ή σε νησιά ως 3.100 κατοίκων

stokokkino.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί