Κατηγορητήριο για «στάση» σε 13 Καταλανούς ηγέτες

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας συνέταξε κατηγορητήριο για στάση εις βάρος 13 Καταλανών ηγετών, εξαιτίας της απόφασής τους να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας μετά το δημοψήφισμα. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν και ο Ζόρντι Τουρούλ, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας.

Το κατηγορητήριο επισύρει ποινές έως και 30 χρόνια κάθειρξης.

Ζόρντι Τουρούλ
AP Photo/Francisco Seco

Το κατηγορητήριο ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή της Καταλονίας για την εκλογή νέου προέδρου, με υποψήφιο τον Ζόρντι Τουρούλ, ο οποίος αντικατέστησε τον Ζόρντι Σάνστες, που παραιτήθηκε από την υποψηφιότητα καθώς είναι φυλακισμένος και είχε θέσει υποψηφιότητα μετά την παραίτηση του αυτοεξόριστου στο Βέλγιο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα διεξαχθεί η δίκη για την υπόθεση.

Εκτός των τριών προαναφερόμενων προσώπων, κατηγορούμενοι είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Οριόλ Ζουνκέρας, η πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ, και οι ηγέτες αυτονομιστικών οργανώσεων Ζόρντι Κουιξάρτ και Ζόρντι Σάντσες.

Επίσης, η Μάρτα Ροβίρα, γενική γραμματέας του κόμματος του Ζουνκέρας, η οποία δεν παρέστη στο δικαστήριο διότι έφυγε από τη χώρα. Όπως έγινε γνωστό, πήγε στην Ελβετία, όπου προτίθεται να ζήσει αυτοεξόριστη.

Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για 6

Μετά την απαγγελία κατηγοριών, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου διέταξε τη σύλληψη και κράτηση των κατηγορούμενων πολιτικών χωρίς να έχουν δικαίωμα να πληρώσουν εγγύηση ώστε να αφεθούν εώς ότου οριστεί η δικάσιμος.

Εξ αυτών οι πέντε συνελήφθησαν αμέσως.

Μάρτα Ροβίρα
AP Photo/Paul White, File

 

Ωστόσο επειδή η Μάρτα Ροβίρα πρόλαβε και έφυγε από τη χώρα, ενώ ακόμη πέντε, μαζί με τον Κάρλες Πουτζντεμόν, βρίσκονται στο εξωτερικό, εις βάρος τους εκδόθηκαν ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Νέο πρόσκομμα στο σχηματισμό κυβέρνησης

Η δικαστική απόφαση ήρθε έπειτα από τέσσερις μήνες εισαγγελικής έρευνας για την προσπάθεια της κυβέρνησης του Κάρλες Πουτζντεμόν για απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Η ανακοίνωση του κατηγορητηρίου θέτει ακόμη ένα σοβαρό πρόσκομμα στον σχηματισμό κυβέρνησης στην αυτόνομη περιφέρεια, καθώς ο υποψήφιος για την προεδρία Τουρούλ είναι πλέον υπόδικος.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τα νομικά ζητήματα θα ήταν πολύ δύσκολο να εκλεγεί, καθώς το αριστερό αυτονομιστικό κόμμα CUP, δήλωσε ότι δεν θα τον ψηφίσει, ότι παύει να συμμετέχει στον συνασπισμό των αυτονομιστικών κομμάτων, διότι ο Τουρούλ στην ομιλία όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μίλησε για «διάλογο» με τη Μαδρίτη.

Οι τέσσερις ψήφοι του CUP είναι κρίσιμες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς το αυτονομιστικό κίνημα έχει μεν πλειοψηφία στη Βουλή, ωστόσο είναι οριακή.

Διαδηλώσεις

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και οι φυλακίσεις των αυτονομιστών πολιτικών έχουν ήδη προκαλέσει οργή στην Καταλονία. Πολλοί υποστηρικτές τους μιλούν για «πολιτικούς κρατούμενους», ενώ το αυτονομιστικό κίνημα ANC έχει καλέσει σε πορείες διαμαρτυρίας σε όλες τις πόλεις της αυτόνομης περιφέρειας.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί