Κατρούγκαλος: Δεν θα επιτρέψουμε οι στρατιωτικοί μας να γίνουν πιόνια στη διπλωματική σκακιέρα (Βίντεο)

Η Ελλάδα μέσω της κυβέρνησής της και του αρχηγού του κράτους, πάντα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο δήλωσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος προσθέτοντας ότι ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση εδαφικής ακεραιότητας οποιουδήποτε κράτους.

Η τακτική της άλλης πλευράς φαίνεται ότι θέλει να κλιμακώνει την ένταση ακριβώς για το λόγο αυτό η δική μας βρίσκεται στον αντίποδα δηλαδή για αποκλιμάκωση της διμερούς έντασης και ανάδειξη των διεθνών πλευρών καθώς και της αναζήτησης διεθνής στήριξης δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ.

Αναμένουμε την τελική διαμόρφωση του κατηγορητηρίου τόνισε ο αν. υπουργός Εξωτερικών και συνέστησε να ακολουθήσουμε όλοι το μάθημα ψυχραιμίας που ακούστηκε από τον πατέρα ενός από τους στρατιωτικούς. «Δεν πρέπει να πέσουμε στο παιχνίδι της Τουρκίας ένα από τα συνήθη μεθοριακά συμβάν να αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο».

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να δει την «πραγματική ποιότητα του γεγονότος για αυτό το λόγο υπήρχαν οι επαφές με τους αρχηγούς των επιτελείων και ενεργοποιήσαμε τους διπλωματικούς διαύλους» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο αν. υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις διπλωματικές κινήσεις που έχουν γίνει. Υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με την ύπατη αρμοστή της Ε.Ε., κ. Μοντερίνι. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς την Τουρκία εξέπεμψε μήνυμα σε πολύ υψηλούς τόνους ότι δηλαδή με κινήσεις που αντιβαίνουν στις σχέσεις καλής γειτονίας και είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο διακυβεύεται η ευρωπαϊκή προοπτικής της Τουρκίας.

Η λύση στο “Μακεδονικό” πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν έπρεπε να αναδειχθεί σε διπλωματικό συμβάν ένα περιστατικό της παραμεθόριου διότι αυτό ήταν η παγίδα της άλλης πλευράς. «Κάθε ενδεχόμενο το παρακολουθούμε με εγρήγορση και όχι φόβο. Κάνουμε την αναγκαία διπλωματική προετοιμασία, ώστε αν θελήσουν να κάνουν τους στρατιωτικούς μας πιόνια στη διπλωματική σκακιέρα θα αντιδράσουμε. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα το κάνει η Τουρκία γιατί θα μετανιώσει είπε διευκρινίζοντας ότι «αυτός που προκαλεί απομονώνεται». «Ένας νευρικός παίκτης όπως η Τουρκία χάνει σε διπλωματικό κεφάλαιο ενώ ένας παίκτης που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και προβάλει την ήπια ισχύ τους κερδίζει».

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ζάεφ, ο αν. υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η αναθεώρηση του Συντάγματος διότι η λύση πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Ο λόγος που ζητάμε την τροποποίηση του άρθρου 49 του Συντάγματος τους είναι γιατί υποκρύπτεται αλυτρωτισμός καθώς μιλάει για “μακεδονικό λαό εκτός επικράτειας”. Η διεθνής σύμβαση θα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή των συνόρων. Το Μακεδονικό έπρεπε να λυθεί από τη δεκαετία του 90 και το θέμα θα είχε λυθεί αν ο κ. Σαμαράς δεν τον είχε ρίξει υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Κατ. Μπρέγιαννη

avgi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί