Συμπληρωματικές πληροφορίες ζητεί από την Τουρκία το Συμβούλιο Εφετών για τον δεύτερο Κούρδο

Συμπληρωματικές πληροφορίες προκειμένου να αποφασίσει για την έκδοση του δεύτερου Τούρκου κουρδικής καταγωγής, ο οποίος είχε συλληφθεί για τρομοκρατία, ζητεί από τις τουρκικές αρχές το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.

Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι τα δύο εντάλματα έκδοσης που έχουν σταλεί από την τουρκική Δικαιοσύνη είναι ασαφή και ζήτησε «συμπληρωματικές πληροφορίες ως προς τα στοιχεία των πράξεων» προτού εκδώσει την απόφασή του, αναβάλλοντας τη διαδικασία έκδοσης για τις 6 Μαρτίου.

Με το ένα ένταλμα ζητείται η έκδοση του 48χρονου για «ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και με το άλλο για «δολοφονία με σχεδιασμό», χωρίς όμως, όπως είπε και η εισαγγελέας, να περιγράφεται ο ακριβής ρόλος του (ηθικός αυτουργός, φυσικός, απλός κλπ) πέρα από τη γενικότερη συμμετοχή του στην οργάνωση.

Οι μάρτυρες που τάχθηκαν υπέρ του 48χρονου Κούρδου ήταν ο πρώην βουλευτής και υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, το μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ – ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ Γεώργιος Χαρίσης, το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Παύλος Αντωνόπουλος και μία γυναίκα από την Τουρκιά, η οποία κατέθεσε ότι παλαιότερα τα αδέλφια της είχαν φυλακιστεί και είχαν υποστεί βασανιστήρια στην Τουρκία.

Όπως είπαν, κατά την εξέτασή τους οι μάρτυρες, οι διώξεις σε βάρος του 48χρονου είναι πολιτικές και πως αν εκδοθεί στην Τουρκία θα υποστεί βασανιστήρια και θα κινδυνεύσει η ζωή του.

Ο Τούρκος κουρδικής καταγωγής υποστήριξε ότι έχει φυλακιστεί για 10 χρόνια στην Τουρκία για την πολιτική δράση του. Όπως είπε κατά την κράτησή του, υπέστη ηλεκτροσόκ, φάλαγγα στα πόδια, εικονικούς πνιγμούς και ξυλοδαρμούς.

Στην Ελλάδα ο 48χρονος ήρθε 10 ημέρες προτού συλληφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών να εκδοθεί ο πρώτος από τους εννέα, ο 60χρονος Μεχμέτ Ντογκάν, καθώς ήδη είχε χαρακτηριστεί πολιτικός πρόσφυγας από τη Γαλλία, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης του 1951.

Οι δικαστές που υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση, έκριναν ότι εάν εκδοθεί στην Τουρκία  ενδέχεται να υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση, καθώς οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα.

naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί