Μια άλλη πολιτική αντίληψη και πράξη για την ύδρευση στο Νομό Ηρακλείου, με χρηματοδοτήσεις 32 εκατ. €

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό δίνει την ευκαιρία να σκύψουμε πάνω στη σημασία του κοινωνικού αγαθού του νερού ως δικαίωμα που κανείς στον πλανήτη  δεν θα πρέπει να στερείται. Να μην πάμε όμως και πολύ μακριά.

Αν και διανύουμε το 1ο τέταρτο του 21ου αιώνα, στην πόλη του Ηρακλείου, οι οικιακές δεξαμενές παραμένουν στις ταράτσες των σπιτιών μας ως «λύση» απέναντι στην εκτεταμένη λειψυδρία και τη σοβαρή έλλειψη υποδομών.

Επί πολλά χρόνια τεράστια ποσά δαπανήθηκαν για έργα βιτρίνας ή για έργα χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα, ενώ «μπαλώματα» γίνονταν για το πιο σοβαρό θέμα, αυτό της ύδρευσης σε μια από τις πιο τουριστικές πόλεις της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις μελέτες για τα έργα της αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης το καλοκαίρι του 2015 τις βρήκαμε «θαμμένες» και στα «συρτάρια» των αρμοδίων.

Με βάση όλα τα διαθέσιμα και επικαιροποιημένα στοιχεία, από το 2016 μέχρι και τον Μάρτιο του 2019, από το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν δοθεί προς τους δήμους του Νομού Ηρακλείου πολύ σημαντικά ποσά αποκλειστικά για θέματα ύδρευσης.

Αθροιστικά και αποκλειστικά για θέματα ύδρευσης οι πόροι από το Υπουργείο Εσωτερικών ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια – χωρίς να υπολογίζουμε τα περίπου 12 εκατομμύρια που είναι να προστεθούν στο υπό εξέλιξη έργο της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Ηρακλείου.

Σε αυτά τα ποσά για όλο το Νομό μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τα εξής: την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Μοιρών (2,997,369.25 €), την προμήθεια, εγκατάσταση συστήματος για ανίχνευση διαρροών προς τους Δήμους Αρχανών-Αστερουσίων (ύψους 3,695,966.51 €), Γόρτυνας (3,714,017.00 €) και Μαλεβιζίου (2,892,885.00 €),  την αντικατάσταση του δικτύου διανομής ύδατος στον οικισμό Γουρνών του Δήμου Χερσονήσου (2,571,200.00 €), ενώ αποκλειστικά για θέματα λειψυδρίας προς όλους τους δήμους έχουν δοθεί κοντά 2 εκ €.

Ιδιαίτερη συμβολική και πραγματική αξία όμως έχει το έργο της αντικατάστασης-επέκτασης των δικτύων ύδρευσης για την πόλη του Ηρακλείου. Μόνο το 2018 από το Υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνονται προς τη ΔΕΥΑ συνολικά 7.333.639,67 ευρώ για την ύδρευση, από τα οποία τα 2.997.000,00 € αφορούν αποκλειστικά την αντικατάσταση-επέκταση των δικτύων ύδρευσης στην περιοχή της Ηλιούπολης (Τμήμα 1 και 2). Για το ίδιο έτος, από το Υπουργείο Οικονομίας διασφαλίζονται 1.848.880,00 ευρώ για την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στις περιοχές Δειλινά, Ακαδημία, Αλικαρνασσός.

Συνολικά δηλαδή, εγκρίνονται μέσα στο 2018 και από τα 2 Υπουργεία κοντά 10 εκατ. ευρώ για τα ζητήματα της ύδρευσης και αποχέτευσης. Σήμερα, ο πολίτης του Ηρακλείου βλέπει ήδη τα έργα αυτά να εκτελούνται και σε ορισμένα σημεία να μειώνονται αισθητά οι διαρροές.

Βεβαίως, έχουν δρομολογηθεί τα 12 εκατομμύρια που απαιτούν οι μελέτες που είχαμε συζητήσει από την πρώτη στιγμή (2016) με την ΔΕΥΑΗ, για να γίνει η επέκταση και στις περιοχές Κορώνη Μαγαρά, Αγ. Αικατερίνη, Δημοκρατίας–Κηπούπολη, Αλικαρνασσός και Δυτικά Προάστια (Τρεις Βαγιές, Σταυρωμένος, Λίντο), δηλαδή περίπου 150 χιλιόμετρα δικτύων και για την αντικατάσταση-επέκταση ενός πολύ σημαντικού τμήματος της πόλης.

Φυσικά, το ζήτημα της ύδρευσης δεν είναι μονοδιάστατο. Απαιτεί σήμερα μια συνολική λύση και διαχείριση των υδάτινων πόρων σε όλη την Κρήτη, αλλά και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του θέματος «ενέργεια και νερό» σε όλα τα νησιά, από την Κρήτη που είναι το μεγαλύτερο μέχρι το πιο μικρό νησί της πατρίδας μας, ώστε να είναι διασφαλισμένη τόσο η ενεργειακή αυτάρκεια όσο και η πρόσβαση όλων των πολιτών στο νερό.

Ωστόσο, τα παραπάνω ποσά και έργα -που δρομολογήθηκαν από τη σημερινή Κυβέρνηση και σε συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες- αποτελούν μια σοβαρή ένδειξη για αποφασιστική στροφή προς τη λύση απέναντι στη λειψυδρία και προς μια ουσιαστική παρέμβαση σ’ ένα ζήτημα που ταλανίζει δεκαετίες το Ηράκλειο.

Μ’ ένα τρόπο, η πολιτική αυτή δείχνει και μια άλλη αντίληψη: «Ξεκλειδώνουμε» -σε αγαστή συνεργασία με τους δήμους- πόρους τους οποίους κατευθύνουμε στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Εν προκειμένω, στην ουσιαστική ενίσχυση της πρόσβασης όλων των πολιτών του Ηρακλείου στο νερό. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε χρέος να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας.

*Βουλευτής Ν. Ηρακλείου – ΣΥΡΙΖΑ

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί