Η ομιλία του Μ. Θραψανιώτη στο  νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης τοποθετήθηκε στο νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα, αφού πρώτα αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση των έργων για τον ΒΟΑΚ και το Αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα ανάφερε πως επί ΣΥΡΙΖΑ, έργα που ήταν υπό κατασκευή για δεκαετίες, ολοκληρώθηκαν, όπως και οι συμβάσεις για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, οι οποίες για χρόνια είχαν βαλτώσει. Για άλλη μία φορά επέκρινε το διπλασιασμό του κόστους στον ΒΟΑΚ για το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, από 90 εκ. Ευρώ στα 180 εκ, ενώ δίνονται εξευτελιστικές αποζημιώσεις στους παρόδιους ιδιοκτητες. Αναφέρθηκε και στην καιροσκοπισμό της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα του προγράμματος προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, ο οποίος θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ όπως επεσήμανε από αυτό εδώ το βήμα η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και κακώς περηφανεύεται η Κυβέρνηση της ΝΔ.

Ύστερα προχώρησε στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, θεωρώντας πως αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην προσπάθεια διασφάλισης του δικαιώματος πρόσβασης στις υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας  όσων αντιμετωπίζουν νοσήματα από τα οποία κινδυνεύει η ζωή τους. Βήμα που προϋποθέτει εκτός από νομοθετική ρύθμιση και εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων,  κάτι που δεν φαίνεται να αποτελεί μέριμνα της Κυβέρνησης. Για την ακρίβεια ενώ στα  άρθρα 4 και 5 περιγράφονται οι βασικές αρχές της ανακουφιστικής φροντίδας, αυτές δεν συμβαδίζουν με τη συστηματική υποχρηματοδότηση και την απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας από την παρούσα Κυβέρνηση που στον προϋπολογισμό του 2023 προβλέπει περικοπή των δαπανών για τις δημόσιες δομές κατά 1,5%. Ακόμη η δυνατότητα των δομών ανακουφιστικής φροντίδας να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ εξασθενεί από τη στιγμή που οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για λοιπές παροχές ασθένειας μειώνονται κατά 107 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνέχεια ενδιαφέρθηκε στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στη Νεάπολη στον Νομό Λασιθίου, τη μοναδική δομή του είδους στην Κρήτη, η οποία ξεκίνησε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Αν και από το 2018 έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για δημοπράτηση των μελετών, εδώ και τριάμισι χρόνια η υλοποίησή τους καθυστερεί, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό και ανησυχία σχετικά με το μέλλον του. 

Επιπλέον δεν δίστασε να κατηγορήσει ανοικτά τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη για τις δηλώσεις του πως δεν μπορεί η Κρήτη να έχει οκτώ νοσοκομεία από τα οποία τα τέσσερα να βρίσκονται στο Λασίθι, οι οποίες προεξοφλούν το κλείσιμο τους. Δήλωσε την κατηγορηματική του αντίθεση σε όσους απεργάζονται εφιαλτικά σενάρια  σημειώνοντας πως θα μείνει αταλάντευτα προσηλωμένος στον αγώνα για δημόσια, δωρεάν και αξιοπρεπή υγεία για όλους. Αγώνα που αρχίζει από την άμεση δημοκρατική ανατροπή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να σταματήσει το γρηγορότερο η διάλυση των Νοσοκομείων του Νομού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατέθεσε στα Πρακτικά την κοινή ανακοίνωση των εργαζομένων των τεσσάρων Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για νέες συγχωνεύσεις Νοσοκομείων του Νομού, όπου ρητά αναφέρεται ότι «μετά από τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας και λίγο πριν τις εκλογές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιεί ξανά την περίπτωση των νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου και τον «αόρατο» χάρτη υγείας σε μια έξαρση λαϊκισμού, για να προσπαθήσει να παραπλανήσει την κοινωνία ότι παράγει έργο στον χώρο της δημόσιας υγείας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί