Aπαράδεκτες καθυστερήσεις στην πληρωμή εφημεριών των γιατρών στο νομό Λασιθίου

Ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Ερώτηση με την συνυπογραφή του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Ανδρέα Ξανθού με θέμα τους απλήρωτους ιατρούς του νομού Λασιθίου.

Η Παρακράτηση δεδουλευμένων και απλήρωτων εφημεριών των υγειονομικών έχει γίνει πλέον καθεστώς από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση παραβιάζει συστηματικά και προκλητικά δική της νομοθετική ρύθμιση, την οποία είχε διαφημίσει επικοινωνιακά, προκειμένου να πληρώνονται συγκεκριμένες ειδικότητες με επιπλέον ποσό που θα καταβάλλεται με την μηνιαία αποζημίωση τους.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει τους γιατρούς απλήρωτους, ο φόρτος εργασίας τους συνεχώς αυξάνεται. Οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας με συνεχείς εφημερίες κάτω από άθλιες συνθήκες και  η υποστελέχωση των νοσοκομείων του νομού μας, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εργαζόμενων και πολιτών.

Επειδή η αναλγησία της Κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτο βαθμό για τους ιατρούς, οι οποίοι μοχθούν συνεχώς για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ, για άλλη μία φορά «Αιδώς Αργείοι».

Αναλυτικά η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

Υγείας

Θέμα: «Απλήρωτοι Ιατροί στο νομό Λασιθίου»

Η υπάρχουσα νομολογία (Νόμος 4850/2021 άρθρα 88, 89, 89, ΦΕΚ 28.01.2022, Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 215) προβλέπει:

« Οι ενεργές εφημερίες των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. ειδικότητα αναισθησιολογίας, εσωτερικής παθολογίας και πνευμονολογίας -φυματιολογίας, που υπηρετούν στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., καθώς και των υπηρετούντων  σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., που πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου ανά βαθμό και ζώνη αριθμού ενεργών εφημεριών, αποζημιώνονται  κατά παρέκκλιση  του άρθρου 45 του ν. 3205/2003 (Α’ 297) και καθ’ υπέρβαση της ανά βαθμό προβλεπόμενης ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για ενεργό εφημεριακή απασχόληση με το ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ ανά εφημερία. Η αποζημίωση που προκύπτει από την εφαρμογή της διάταξης του ανωτέρω εδαφίου καταβάλλεται με την μηνιαία αποζημίωση των τακτικών εφημεριών».

Ο συγκεκριμένος νόμος, στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται με αποτέλεσμα να εκκρεμούν απλήρωτες εφημερίες, σε όσους γιατρούς δικαιούνται, από τον Μάιο 2022 του, με το ποσό να ξεπερνά χιλιάδες ευρώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών  Λασιθίου. 

Η μη καταβολή, των 4 επιπλέον εφημεριών, αποτελεί κοροϊδία  για τους γιατρούς που καλούνται να καλύψουν , κενά στα νοσοκομεία αλλά και να κάνουν διακομιδές με “εντέλλεσαι”.

Την ίδια ώρα οι ιατροί  οι Κέντρου Υγείας Ιεράπετρας καταγγέλλουν με επιστολή τους τις άθλιες συνθήκες εφημέριων,  οι οποίες είναι 24ωρες, χωρίς καθόλου διάλειμμα και χωρίς την κάλυψη βασικών ειδικοτήτων για την ασφαλή διεκπεραίωση τους. Σε αυτό το εξαντλητικό πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί και ο θεσμός του προσωπικού ιατρού με 2000 ασθενείς ανά ιατρό, πρόγραμμα το όποιο τρέχει από το Οκτώβριο χωρίς  όμως να έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ στους συγκεκριμένους ιατρούς του ΕΣΥ στην Ιεράπετρα. 

  Επειδή η κατάσταση στα νοσοκομεία του νομού εξυπηρετείται από το υπάρχον προσωπικό με υπερεργασία  λόγω ελλείψεων. 

  Επειδή ο κίνδυνος νέων παραιτήσεων  Ιατρών, με  αυτές τις προϋποθέσεις, είναι υπαρκτός με αποτέλεσμα την παραπέρα αποδυνάμωση των νοσοκομείων.  

  Επειδή η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν μειώσει σοβαρά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

         Ερωτάται  ο  αρμόδιος Υπουργός 

Προτίθενται να σταματήσουν, τις αλχημείες, και  να  διορθώσουν την αδικία ώστε να καταβληθεί  το επιπλέον επίδομα των 250 Ευρώ βάσει  του νόμου 4850/2021;  

Προτίθεται να επιλύσει ΑΜΕΣΑ το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους Ιατρούς του ΕΣΥ στην Ιεράπετρα που εργάζονται και ως προσωπικοί Ιατροί αλλά παραμένουν απλήρωτοι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί