Οργή για το κυβερνητικό σχέδιο κλεισίματος νοσοκομείων στην Κρήτη

Την οργή των φορέων της Κρήτης προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας για το κλείσιμο νοσοκομείων στο νησί.

Ήδη με ανακοινώσεις τους οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του ΚΚΕ, του ΜΕΡΑ25, αντιδρούν έντονα σε ΄να τέτοιο ενδεχόμενο.

Επίσης εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα καταγγέλλουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Δείτε:

Διαλύει την κοινωνία η κυβέρνηση: Ο Πλεύρης ανακοίνωσε λουκέτο σε νοσοκομεία, με αρχή από την Κρήτη!

Από την Κρήτη ξεκινά η κυβέρνηση τη διάλυση του ΕΣΥ

Το σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τις δηλώσεις Πλεύρη περί κατάργησης νοσοκομείων στην Κρήτη

“Το Νοσοκομείο Ιεράπετρας θα μείνει, αυτοί θα φύγουν”!

Το ΚΚΕ για τις δηλώσεις Πλεύρη περί κατάργησης νοσοκομείων στην Κρήτη

Σε κοινή ανακοίνωση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέες συγχωνεύσεις νοσοκομείων στο νομό Λασιθίου, προχώρησαν οι σύλλογοι εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Νοσοκομείου ΚΥ Σητείας, Νοσοκομείου ΚΥ Ιεράπετρας και του Νοσοκομείου ΚΥ Νεάπολης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «με επιλογές εμμονικών συγχωνεύσεων, ξαναζεσταμένων χαρτών υγείας και προσπάθεια φορτώματος των δαπανών από το κράτος στον ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία του νομού θα χειροτερέψει», σημειώνοντας ότι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού οφείλεται σαφώς στην πολιτική που έχουν ακολουθήσει και ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι σύλλογοι εργαζομένων καλούν τους πολίτες του νομού Λασιθίου και τους φορείς «να εκφράσουν δημόσια την αντίθεση τους στα σχέδια της κυβέρνησης και να σταθούν στο πλευρό μας για υπεράσπιση των νοσοκομείων και της παροχής ποιοτικών δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας».

Η κοινή ανακοίνωση:

«Μετά από 3  1/2 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας και  λίγο πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιεί ξανά την περίπτωση των Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου και τον “αόρατο” χάρτη υγείας σε μια έξαρση λαϊκισμού για να προσπαθήσει να παραπλανήσει  την κοινωνία ότι παράγει έργο στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Η κουβέντα εύκολη και πιασάρικη, ειδικά για πολιτικάντες  που έχουν μάθει να μιλούν χωρίς στοιχεία: ο Νομός Λασιθίου έχει 4 νοσοκομεία, πράγμα αδιανόητο για ένα νομό με 75.000 περίπου πληθυσμό, οπότε η καλή κυβέρνηση δεν θα τα κλείσει, αλλά θα αλλάξει τον προσανατολισμό τους και θα τα αναβαθμίσει, δηλαδή σε απλά Ελληνικά θα τα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο και θα τα φτάσει ένα βήμα πριν το κλείσιμο.

Τα ίδια τα έχουμε ξανακούσει και από άλλους παρόμοιους πολιτικάντες εδώ και δώδεκα χρόνια, όπως από τον πρώην υπουργό υγείας Ανδρ. Λοβέρδο που είχε πει ότι αν δεν ήταν στη μέση πολιτικός παράγοντας του νομού, θα είχε θερίσει τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου.

Τότε, πριν δέκα χρόνια συνένωσαν τα Νοσοκομεία του ν. Λασιθίου σε ένα ΝΠΔΔ για εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού. Τότε εμείς οι “καλοπερασάκηδες” εργαζόμενοι λέγαμε ότι όχι μόνο δεν θα γίνει εξοικονόμηση πόρων από τη συνένωση, αλλά η κατάσταση των Νοσοκομείων του νομού θα χειροτερέψει. Δυστυχώς δέκα χρόνια μετά η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο, αφού η κατάσταση στη δημόσια υγεία του νομού έχει χειροτερέψει κατά πολύ, ενώ δεν υπάρχει καμιά μελέτη ή εργασία που να εξετάζει αν έχει γίνει εξοικονόμηση πόρων από τη συγχώνευση αυτή. Δυστυχώς ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε κάποια ουσιαστική βελτίωση στην κατάσταση ενώ δεν κατάργησε τη συνένωση των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, όπως είχε υποσχεθεί και όπως έκανε στο νομό Ηρακλείου.

Σε γενικές γραμμές αυτός είναι ο τρόπος που έχει επιλεγεί για τη σταδιακή διάλυση της δημόσια υγείας προς όφελος της ιδιωτικής. Συνεχείς αλλαγές και συγχωνεύσεις που ποτέ δεν εξετάζονται από πριν αναλυτικά και ποτέ δεν αξιολογούνται μετά την εφαρμογή τους για το αν πέτυχαν ή απέτυχαν τους όποιους στόχους.

Αυτή η πλήρως αντεπιστημονική και μπακαλίστικη λογική συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση που έχει συγκεκριμένο και σαφή στόχο να αποδυναμώσει πλήρως τα δημόσια Νοσοκομεία προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Οι όποιες αλλαγές έχει κάνει (πρόσφατο σχέδιο νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη)  και εξαγγέλλει η σημερινή κυβέρνηση για την υγεία και τα Νοσοκομεία δεν έχουν στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, αλλά έχουν στόχο να την υποβαθμίσουν για να βγουν κερδισμένες οι ιδιωτικές δομές υγείας.

Αυτά συμβαίνουν και στο νόμό Λασιθίου. Ήδη στην Ιεράπετρα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το άνοιγμα ενός ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου από ιδιωτική εταιρία. Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου λόγω έλλειψης ακτινολόγων δεν γίνονται προγραμματισμένες αξονικές τομογραφίες, ούτε υπέρηχοι, ούτε μαστογραφίες, ενώ στις  μισές εφημερίες του μήνα δεν εφημερεύει ακτινολόγος, ενώ την ίδια στιγμή στον Άγιο Νικόλαο συνεχώς διευρύνεται   ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας. 

Τα ίδια συμβαίνουν και στο θέμα των χειρουργείων. Η κυβέρνηση είχε απαγορέψει για δύο περίπου  χρόνια λόγω covid και υποστελέχωσης να γίνονται τακτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα να στέλνει με αυτό τον τρόπο τους πολίτες που χρειαζόταν χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία του Ηρακλείου, όπου γινόταν κανονικά τακτικά χειρουργεία. Ο κ. Πλεύρης που αναφέρθηκε στους αριθμούς των χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, με τις επιλογές του θα αφήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα το Νοσοκομείο Ιεράπετρας  με μία και μόνη αναισθησιολόγο  και με έναν ορθοπεδικό. Το νοσοκομείο Σητείας διαθέτει μόνο έναν ακτινολόγο και δύο αναισθησιολόγους, πολλές φορές εξυπηρετεί και τα νησιά Κάσο και Κάρπαθο, ενώ το οδικό δίκτυο προς Σητεία είναι  απαρχαιωμένο και δύσκολο. Το νοσοκομείο Νεάπολης δεν έχει ακτινολόγο, έχει μια παθολόγο και οι γενικοί ιατροί του καλύπτουν πολλές εφημερίες στο ΤΕΠ του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, όπου υπάρχουν μεγάλα κενά.

Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού οφείλεται σαφώς στην πολιτική που έχουν ακολουθήσει και ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας και στους λειτουργούς υγείας την τελευταία δεκαετία με υποχρηματοδότηση δομών, μειώσεις μισθών, υπερφορολόγηση και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να προκηρύσσονται συνεχώς θέσεις μόνιμων ιατρών και να μένουν κενές, γιατί οι νέοι ιατροί επιλέγουν είτε να ιδιωτεύουν είτε να βγαίνουν στο εξωτερικό.

Χωρίς να αλλάξει αυτή η πολιτική είναι δεδομένο ότι νέοι ιατροί και υπόλοιποι επιστήμονες δεν θα έρχονται στα Νοσοκομεία της επαρχίας.  Γι΄αυτό ζητούμε να υπάρξει γενναία αύξηση μισθών (όχι η απειροελάχιστη αύξηση που δόθηκε  στους ιατρούς  με το πρόσφατο νομοσχέδιο), μείωση της φορολογίας των εφημεριών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας, έτσι ώστε να σταματήσει η εκροή νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό και προς το ιδιωτικό σύστημα, και έτσι ώστε να μπορέσουν να στελεχωθούν επιτέλους σωστά όλα τα Νοσοκομεία και ειδικά της Περιφέρειας.

Η τοπική κοινωνία του Λασιθίου θα  πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς τα παραπάνω (αύξηση μισθών, μείωση φορολογίας εφημεριών, βελτίωση συνθηκών εργασίας και σημαντική αύξηση των προσλήψεων) και χωρίς μεγάλη  αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα έτσι ώστε να προσεγγιστεί ο  μέσος όρος δημόσιων δαπανών των χωρών της ΕΕ, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας στο νομό Λασιθίου δεν πρόκειται να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν.

Με επιλογές  εμμονικών συγχωνεύσεων,  ξαναζεσταμένων χαρτών υγείας και προσπάθεια φορτώματος των δαπανών από το κράτος στον ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση στα δημόσια Νοσοκομεία του νομού θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο και οι χαμένοι θα είναι οι Αγιονικολιώτες, οι Ιεραπετρίτες, οι Σητειακοί, οι Νεαπολίτες και οι Λασιθιώτες, που ενώ πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, θα είναι υποχρεωμένοι να ξαναπληρώνουν για  υπηρεσίες υγείας, είτε στα ημιδημόσια πλέον νοσοκομεία είτε στις ιδιωτικές μονάδες και κλινικές.

Επίσης από τους άνετα δημοσιολογούντες για το θέμα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η δημογραφική κατανομή του πληθυσμού στο νομό Λασιθίου, που είναι εντελώς διαφορετική από άλλους νομούς, όπως το νομό Ρεθύμνου. Στην πόλη του Ρεθύμνου κατοικεί ο μισός πληθυσμός του νομού. Αντίθετα, στο νομό Λασιθίου έχουμε τρεις πόλεις και τρεις δήμους με σχεδόν ίσο αριθμό πληθυσμού και μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, και μάλιστα 3 τουριστικούς δήμους με υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού την τουριστική περίοδο.  Ακόμη, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι  στο νοσοκομείο Νεάπολης έχει προγραμματιστεί να προστεθεί Κέντρο Αποκατάστασης, το μοναδικό δημόσιο κέντρο στην Κρήτη.

Κλείνοντας καλούμε τους πολίτες του νομού Λασιθίου και τους φορείς που τους εκπροσωπούν να εκφράσουν δημόσια την αντίθεση τους στα σχέδια της κυβέρνησης για “μετεξέλιξη και συγχώνευση”  των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου και να σταθούν στο πλευρό μας για υπεράσπιση των νοσοκομείων και της παροχής ποιοτικών δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί