Το σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τις δηλώσεις Πλεύρη περί κατάργησης νοσοκομείων στην Κρήτη

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Δείτε:

Διαλύει την κοινωνία η κυβέρνηση: Ο Πλεύρης ανακοίνωσε λουκέτο σε νοσοκομεία, με αρχή από την Κρήτη!

Αποφασισμένη να προχωρήσει περαιτέρω την υλοποίηση των σχεδίων της για το νέο ΕΣΥ φαίνεται η κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που εμβαθύνει την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στο πανελλήνιο συνέδριο για τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας 2022, ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε μετακύληση του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων από το κράτος στους ασφαλισμένους, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και περικοπή στις υγειονομικές παροχές, στοχοποιώντας μάλιστα τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Σκοπός, όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός, είναι τα νοσοκομεία να μη στηρίζονται πλέον στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά στον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, δήλωσε ότι η «αυτονόμηση» των νοσοκομείων θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από την 7η ΥΠΕ το 2023, αξιοποιώντας το σύστημα Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων (DRG), το οποίο επίσης άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά από το ΠΑΓΝΗ. Δηλαδή, το ύψος της αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων θα καθορίζεται από την κοστολόγηση των κωδικοποιημένων διαγνώσεων, και όχι από τις πραγματικές ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών. Εξάλλου, και η απόφαση για εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων, όπως και άλλα μέτρα και νόμοι της κυβέρνησης, εξυπηρετούν την επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως αυτοτελείς επιχειρήσεις, την «απεξάρτησή» τους από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης και την «εξάρτησή» τους από τις άμεσες και έμμεσες (μέσω ασφαλιστικών εισφορών) πληρωμές των ίδιων των ασθενών.

Την εξοικονόμηση δαπανών εξυπηρετεί και ο νέος «χάρτης υγείας», που περιλαμβάνει υποβάθμιση και συγχώνευση νοσοκομείων με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση ή την πληρότητα (σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του υπουργείου). Όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός, «η λογική δεν είναι να σπαταλούνται πόροι σε υποστελεχωμένες δομές», θεωρείται δηλαδή αναίτια σπατάλη η στελέχωση μικρών περιφερικών νοσοκομείων, αφού καταναλώνουν κονδύλια χωρίς να φέρνουν ικανοποιητικά έσοδα (π.χ. από την ολοήμερη λειτουργία). Σύμφωνα με τον κο Πλεύρη, «δεν μπορεί η Κρήτη να έχει 8 νοσοκομεία από τα οποία τα 4 να βρίσκονται στο Λασίθι» και «όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, άλλα τόσα να γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά πηγαίνουν στο ΠΑΓΝΗ». Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία Σητείας, Ιεράπετρας και Νεάπολης κρίνονται (από το υπουργείο) κοστοβόρα και δεν αξίζει να διατεθούν κονδύλια για την ενίσχυσή τους, άρα τα χειρουργεία, κλινικές και άλλα τμήματά τους πιθανότατα θα κλείσουν. 

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στους «κόφτες» του ΕΟΠΥΥ. Όπως είπε, «το ότι μια θεραπεία μπορεί να θεραπεύει 19 ενδείξεις καρκίνου δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποζημιώνεται για 19». Άρα δεν θα αποζημιώνονται οι θεραπείες για όλες τις κακοήθειες, ακόμη κι αν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένο όφελος, αλλά θα πετσοκόβονται με κριτήριο τη μείωση του κόστους, αφήνοντας έτσι αναξιοποίητα τα επιτεύγματα της έρευνας και τις εξελίξεις της επιστήμης και στερώντας από χιλιάδες ασθενείς σύγχρονες θεραπείες. Άλλωστε, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για παροχές Υγείας κατά 36% (σε σχέση με το 2022), με μείωση της κρατικής χρηματοδότησής του κατά 149 εκατ. € και αύξηση των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,33%.

Η χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους ασφαλισμένους, ο νέος «χάρτης υγείας», το πετσόκομμα στις παροχές περίθαλψης εξυπηρετούν τον περιορισμό της ευθύνης του κράτους στην κάλυψη στοιχειωδών μόνο αναγκών και την παράλληλη αύξηση της ατομικής ευθύνης, την επιβάρυνση του ίδιου του λαού με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους για σύγχρονες υπηρεσίες υγείας. Ολοένα βαθύτερα θα αναγκάζονται οι ασθενείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να ξεπεράσουν τις τεράστιες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία και με την εφαρμογή του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας υποχρηματοδοτείται και απαξιώνεται, οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας κάνουν χρυσές δουλειές, συμπράττοντας με το υποβαθμισμένο δημόσιο και αντλώντας πελατεία εκμεταλλευόμενοι τις χρόνιες ελλείψεις του.

Απορρίπτουμε τα σχέδια για την κρατική υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μονάδων υγείας. Απορρίπτουμε τις συγχωνεύσεις και την υποβάθμιση νοσοκομείων. Διεκδικούμε αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία και πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Διεκδικούμε την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα και άλλες θεραπείες. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα λειτουργεί με κριτήριο την καθολική ικανοποίηση των αναγκών, αξιοποιώντας πλήρως τις εξελίξεις της επιστήμης προς όφελος των ασθενών. 

Για το Δ.Σ.
Ο ΠρόεδροςΟ Αναπλ. Γραμματέας
Βρύσαλης Δημήτρης Φραντζέσκος Γιώργος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί