«Ένας χαζός τσαμπουκάς» λένε οι δράστες για τη ρατσιστική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

Απολογήθηκαν ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων Δ. Λιακόπουλου και Χρ. Στεργιόπουλου ενώ η δίκη διεκόπη για την Παρασκευή 22 Μαρτίου [αίθουσα Δ120Γ, 6ος όροφος Εφετείου Αθηνών (Λουκάρεως)], όταν και θα λάβει χώρα η εισαγγελική αγόρευση. Σημειώνεται, πως οι δύο ισοβίτες δικάζονται παράλληλα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Μπορείτε ΕΔΩ να παρακολουθήσετε τη συνεχή ενημέρωση του Omnia tv με τις απολογίες των δύο δραστών

Σημειώνεται ότι έδρα διέκοψε για λίγο τη διαδικασία κατά την έναρξή της, εν μέσω συνθημάτων κατά του φασισμού, όταν κλήθηκε ο πρώτος εκ των δύο κατηγορουμένων. Όπως ανέφερε νωρίτερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», η αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου γέμισε από κόσμο, ενώ έξω από το δικαστήριο πραγματοποιείται αντιφασιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα «να παραμείνει η πρωτόδικη απόφαση για τους δολοφόνους».

Παρόντες είναι  Μάγδα Φύσσα και ο πατέρας του Πακιστανού εργάτη, ο οποίος τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 είχε δεχτεί επτά μαχαιριές στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα, την ώρα που πήγαινε με το ποδήλατό του στη λαϊκή για να πιάσει δουλειά.

Αμετανόητοι και ψέυτες: «Φταίει» το θύμα, καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή

«Κανένα ρατσιστικό κίνητρο. Είχαμε διαπληκτισμό και συμπλοκή με το θύμα γιατί κινήθηκε απειλητικά εναντίον μας», υποστήριξαν και πάλι στις απολογίες τους στο Δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο οι δύο καταδικασμένοι πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη για την εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου εργάτη από το Πακιστάν.

Για τους δύο καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό για πράξη με ρατσιστικό κίνητρο, όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της 17η Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, όταν συνάντησαν τον Λουκμάν να πηγαίνει με το ποδήλατο του στη δουλειά, ήταν «ένα λάθος». Όπως ισχυρίζονται, ο νεαρός εργάτης έπεσε νεκρός μαχαιρωμένος επτά φορές εξαιτίας «ενός χαζού τσαμπουκά» που ξεκίνησε ο Λουκμάν, ο οποίος με το ποδήλατό του έκανε ελιγμούς και τους εμπόδιζε να περάσουν με τη μηχανή.

Αναλυτικότερα, στην απολογία του, ο Διον. Λιακόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε την εθνικότητα του θύματος, ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και ότι τα 117 φυλλάδια της που βρέθηκαν σπίτι του ήταν προεκλογικό υλικό, το οποίο του είχαν δώσει στην πλατεία Νέα Σμύρνης και το κράτησε (!).

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις της έδρας γιατί δεν απέφυγε το μαχαίρωμα, ενώ ήταν δύο άτομα εναντίον ενός άοπλου, ο δράστης επέμεινε στην εκδοχή της συμπλοκής υποστηρίζοντας πως ο Λουκμάν τους έκλεισε τον δρόμο και δεν γινόταν να τον προσπεράσουν με το μηχανάκι.

Στην επισήμανση του εισαγγελέα πως ένας αστυνομικός από εκείνους που επιλήφθησαν της δολοφονίας είπε ότι οι κατηγορούμενοι έλεγαν «καλά του κάναμε, μπαίνουν οι αλλοδαποί στα σπίτια μας», ο Λιακόπουλος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, επικαλούμενος άλλους αστυνομικούς που δεν το αναφέρουν.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Χρ. Στεργιόπουλος, είπε απολογούμενος πως οι τρεις μαχαιριές που κατάφερε στον 27χρονο ήταν για εκφοβισμό γιατί το θύμα είχε πιαστεί στα χέρια με τον Λιακόπουλο. «Ήταν από πάνω από το Λιακόπουλο σκυμμένος. Αφησέ τον, του λέω αλλά δεν τον άφηνε. Βγάζω το μαχαίρι από τη σέλα της μηχανής. Τον ακουμπάω με το μαχαίρι χωρίς καθόλου δύναμη» σημείωσε.

Πρόεδρος: Πώς ερμηνεύετε το συμβάν;

Κατηγορούμενος: Θίχτηκε και παρεξηγήθηκε. Ζητάμε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος. Δεν το είχαμε σχεδιάσει, λάθος μας ήταν.

Πρόεδρος: Με το μαχαίρι τι θέλατε να κάνετε; Γιατί το βγάλατε;

Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να τον τραυματίσω.

Πρόεδρος: Γιατί δεν χρησιμοποιήσατε τα χέρια σας;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω, λάθος μου.

Εισαγγελέας: Πιστεύετε αντέχει ο ισχυρισμός σας; Το θύμα κάνει τσαμπουκά στον δρόμο με βρισιές, ενώ πάει χαράματα για μεροκάματο στη λαϊκή για 20 ευρώ;

Κατηγορούμενος: Θίχτηκε προφανώς… Μας έβρισε.

Οι αντιφάσεις, όπως τις διαπίστωσε η ιστοσελίδα Jailgoldendawn:

Με τα αναφερθέντα στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι υπέπεσαν σε σοβαρές αντιφάσεις τόσο με αυτά που είχαν πει προανακριτικά όσο και με αυτά που κατέθεσαν οι αυτόπτες/αυτήκοοι μάρτυρες. Έτσι, ο Λιακόπουλος εφηύρε “κεφαλοκλείδωμα” του Λουκμάν σε βάρος του, που εξελίχθηκε σε “πάλη”, κάτι που δεν είχε αναφέρει στην πρώτη κατάθεσή του. Ο Στεργιόπουλος από την πλευρά του δήλωσε σήμερα ότι δεν είχε δει την πρώτη μαχαιριά του Λιακόπουλου στην καρδιά, κάτι όμως το οποίο είχε ρητά αναφέρει στην πρώτη κατάθεσή του.

Οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων αντιφάσκουν σε κάθε περίπτωση με τα όσα κατέθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες που σήκωσαν τα παντζούρια του σπιτιού τους και πρόλαβαν να δουν το τέλος της δολοφονικής επίθεσης: το μηχανάκι ήταν τοποθετημένο δίπλα και μπροστά από το ποδήλατο (οι κατηγορούμενοι λένε ότι ήταν πίσω του), ο Λουκμάν κατέληξε στο έδαφος δέκα μέτρα πιο πέρα (οι κατηγορούμενοι λένε ότι όταν έφυγαν ο Λουκμάν ήταν όρθιος), το μηχανάκι είχε πινακίδα που μετέπειτα αφαιρέθηκε (οι κατηγορούμενοι λένε πως εξαρχής δεν είχε πινακίδα). Σύμφωνα με την κατάθεση της μίας μάρτυρος που αναγνώστηκε στο δικαστήριο, η ρόδα του αναποδογυρισμένου ποδηλάτου γύρναγε ακόμα, γεγονός που αποδεικνύει την αιφνιδιαστική και αστραπιαία επίθεση που δέχτηκε ο Λουκμάν, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί συμπλοκής.

 

[Ο Λιακόπουλος (μπροστά) και ο Στεργιόπουλος (πίσω) κατά τη μεταγωγή τους στο πρωτόδικο δικαστήριο]

Η ιστοσελίδα Jailgoldendawn καλούσε μέσω facebook σε μαζική παρουσία αλληλέγγυου κοινού στο πλευρό του πατέρα του Σαχζάτ, Καντίμ Χουσεϊν.

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει και η καμπάνια «Μη μένεις στο σκοτάδι»τονίζοντας μεταξύ άλλων:

Η καταδίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, αλλά και ο χαρακτηρισμός της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης» από το δικαστήριο, θα αποτελέσουν σοβαρά πλήγματα για τη νεοναζιστική συμμορία. Η μάχη κατά του φασισμού, όμως, δεν εξαντλείται στη θεσμική καταδίκη και πρέπει να δίνεται καθημερινά, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Όλοι και όλες οφείλουμε να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις, να στεκόμαστε απέναντι σε φαινόμενα ρατσιστικής βίας και να προτάσσουμε τις αξίες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας, απέναντι στο σκοτάδι του ρατσισμού.

Σε αντιφασιστική συγκέντρωση καλεί και η ΚΕΕΡΦΑ: «Πρέπει να στείλουμε δυνατά το μήνυμα ότι οι δράστες της πιο συγκλονιστικής δολοφονίας από τη Χρυσή Αυγή, πριν απ’ τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν πρέπει να πέσουν στα μαλακά. Η καταδίκη τους παίζει ρόλο και στην μεγάλη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, η υπόθεση έχει ενταχθεί και εκεί».

Μπορείτε να βρείτε όλες τις αναρτήσεις για το τι έλαβε χώρα στις 5 προηγούμενες συνεδριάσεις του Εφετείου εδώ:

Ολόκληρη η πρωτόδικη απόφαση για τη δολοφονία Λουκμάν υπάρχει εδώ: «Με κοινό δόλο, ανθρωποκτόνο πρόθεση και ρατσιστικό μένος».

Ακολουθεί το κόμικ της Αλεξίας Οθωναίου, το οποίο παραχώρησαν στην ιστοσελίδα Jailgoldendawn η Ελένη Τάκου (www.facebook.com/HumanRights360org/), η Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου (https://www.facebook.com/RosaLuxgr/) και το project “Βάλ’τους Χ” (https://valtousx.gr/):

Με πληροφορίες: omniatv.com, news247.gr, efsyn.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί