Π. Σκουρλέτης: Το 2019 χρονιά ανανέωσης της λαϊκής εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση τις σκέψεις που υπάρχουν θα είναι με μία μόνο κίνηση αντίστοιχη αυτή που στην Πορτογαλία έγινε σε δύο-τρία χρόνια, ενώ πραγματοποιούνται όλα όσα παρουσιάσαμε στην ΔΕΘ, είπε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Όπως εκτίμησε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, είναι «πάνω από βέβαιο» ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί με τουλάχιστον 151 ψήφους, ή και παραπάνω, σημειώνοντας ότι οι αντιδράσεις των ΑΝΕΛ δεν πρέπει να ακυρώσουν την πορεία της κυβέρνησης που από το 2015 έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται πλέον χαρακτηρίζεται από προγραμματική αντιπαράθεση και μεγαλύτερη «κανονικότητα», όπως σημείωσε, ενώ ειδικά σε Δήμους και Περιφέρειες οι εκλογές με απλή αναλογική θα οδηγήσουν σε πιο ριζοσπαστική και αυθεντικά αυτοδιοικητική αντίληψη.

Ο κ. Σκουρλέτης ξεκίνησε σημειώνοντας ότι πλέον «βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας νέας φάσης. Το τέλος του 2018 δεν προσφέρεται μόνο για απολογισμό του έτους 2018 αλλά για τετραετή απολογισμό για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 και μετά, μία δύσκολη και αντιφατική περιόδο όπου μπορέσαμε και πετύχαμε πράγματα, σε κάποια όχι όλους τους στόχους μας. Το βέβαιο είναι ότι η νέα χρονιά μπορεί, βάσιμα πια, να ξεκινάει με περισσότερες ελπίδες, μεγαλύτερες προοπτικές, συγκεκριμένα πράγματα που έχει φανεί ότι αλλάζουν. Το 2019 θα είναι χρονιά ανανέωσης της λαϊκής εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του. Έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται όλα όσα μας δόθηκε η δυνατότητα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος να παρουσιάσουμε, στην τελευταία ΔΕΘ, συγκεκριμένα μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν και σε μεγάλο βαθμό ήδη ολοκληρώθηκαν με την ψήφιση του προϋπολογισμού … δεν είναι λίγα, αποτυπώθηκε και στο κλίμα την περίοδο των εορτών, με βάση τους δείκτες αλλά και το αίσθημα αισιοδοξίας που εισπράξαμε όλοι από τον κόσμο αυτές τις ημέρες. Πέραν όσων ήδη ψηφίστηκαν, έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού, που πέραν της πρακτικής έχουν και τεράστια συμβολική σημασία».

Ειδικά για τον κατώτατο μισθό, με βάση «τις σκέψεις που υπάρχουν για το ύψος της αύξησης, μιλάμε για αύξηση που ενώ στην Πορτογαλία έγινε σε δύο-τρία χρόνια, εδώ θα γίνει με μία μόνο αύξηση», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ «υπάρχουν επίσης όλα αυτά για την ανακούφιση των μεσαίων στρωμάτων, με τις 120 δόσεις για χρέη προς τα Ταμεία, τις Εφορίες κτλ., που θα συμβάλουν στην βελτίωση της ζωής συγκεκριμένων ανθρώπων και συνολικά στο κλίμα της οικονομίας. Θα μας δοθεί αυτή την περίοδο η δυνατότητα να προχωρήσουμε πράγματα που δεν είχαμε την άνεση να κάνουμε λόγω του προγράμματος, ακόμη και σε θεσμικό επίπεδο».

Για την διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ στο ελληνικό πολιτικό τοπίο, όπως είπε, «με βάση τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων, θεωρώ πάνω από βέβαιο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί με τουλάχιστον 151 ψήφους, ή και παραπάνω. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την σημερινή συγκυρία για το αποφασιστικό βήμα που θα οδηγήσει σε μία νέα σχέση της βόρειας Ελλάδας με τα Βαλκάνια, δίνοντας νέες δυνατότητες στην χώρα συνολικά. Είναι μία ιστορική στιγμή, που θα συνδεθεί με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και θα γίνει πράξη παρά τις ενστάσεις και αντιρρήσεις. Με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότεροι θα αντιλαμβάνονται το μέγεθος και τις θετικές επιδράσεις αυτής της κίνησης».

Για την επίδραση αυτής της διαδικασίας στο κοινοβουλευτικό τοπίο και ειδικά ως προς την συμμετοχή των ΑΝΕΛ στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «πρέπει να δούμε πώς εννοεί τελικά ο χώρος των ΑΝΕΛ, ποια στάση θα επιλέξει με βάση την διαφωνία ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών. Όχι μόνο για την μη ψήφιση, αλλά την επίδραση της διαφωνίας στην στάση των ΑΝΕΛ απέναντι στην κυβέρνηση συνολικότερα. Έχουν ακουστεί πολλά, έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες, έχουν γίνει πολλές δηλώσεις. Θα είναι καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό κύρος και την βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Θεωρώ πως -αντιλαμβανόμενος την μεγάλη διαφωνία που έχουν στο συγκεκριμένο ζήτημα- δεν πρέπει τελικά να υιοθετηθεί μία στάση τέτοια που να ακυρώσει αυτή την πορεία της κυβέρνησης, που ξεκίνησε από κοινού το 2015 και έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν αξίζει αυτό ούτε στους ΑΝΕΛ ούτε στην κυβέρνηση συνολικότερα».

Όσον αφορά τους ευρύτερους μετασχηματισμούς στο πολιτικό τοπίο, όπως σημείωσε, «το 2019 κλείνουν πολλοί κύκλοι. Κλείνει εκ των πραγμάτων ο κύκλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τυπικά. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος δημιουργούνται νέα δεδομένα, ένα νέο έδαφος πάνω στο οποίο θα δημιουργηθούν και νέες συγκλίσεις, ένα έδαφος που θα χαρακτηρίζεται πλέον από την προγραμματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον προοδευτικό, αριστερό πόλο και τον νεοφιλελεύθερο πόλο. Είναι κάτι που τέμνει όλες τις αντιθέσεις το επόμενο διάστημα, εκεί θα διαμορφωθεί μία μεγαλύτερη “κανονικότητα” στην πολιτική αντιπαράθεση. Άρα, τόσο πριν όσο και μετά τις επόμενες εκλογές, ανάλογα και με το αποτέλεσμα, θα έχουμε ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς με ακρίβεια, αλλά νομίζω ότι στην βάση αυτών των χαρακτηριστικών και νέων μεταμνημονιακών διαχωριστικών γραμμών, θα διαμορφωθούν και οι νέες πολιτικές συμμαχίες. Ο ένας πόλος θα έχει ως κορμό την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να ακολουθηθεί ένας δρόμος έξω από τα όρια της πολιτικής λιτότητας που χαρακτήρισε την πορεία της χώρας από το 2010 και μετά, που ταυτόχρονα θα υψώνει τείχη στην ακροδεξιά ρητορική και λογική».

Ενδεχόμενες αλλαγές στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, λόγω και αποχωρήσεων σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, «δεν είναι αυτές που θα χαρακτηρίσουν την επόμενη περίοδο», ξεκαθάρισε ο ίδιος. «Θα είναι η αποτύπωση ενός νέου πολιτικού χάρτη που προκύπτει από το νέο πολιτικό τοπίο, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και με βάση τα γενικότερα χαρακτηριστικά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Συμπράξεις, συμμαχίες, συνεργασίες εντός του σημερινού Κοινοβουλίου έχουν την αξία τους, αλλά αφορούν μία περίοδο που ούτως ή άλλως ολοκληρώνεται».

Για την εκλογική αναμέτρηση στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες, που έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για ένα εντελώς νέο σκηνικό στον αυτοδιοικητικό χάρτη. Για πρώτη φορά μετά το 1974, είναι εκλογές που γίνονται μετά την ψήφιση απλής αναλογικής, που δημιουργεί νέο πολιτικό περιβάλλον και εκ των πραγμάτων ωθεί στην λογική των προγραμματικών συγκλίσεων και των συνεργασιών. Άρα, θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες, να ηττηθούν δημαρχοκεντρικές λογικές, να δοθεί περισσότερη έμφαση στην συνεργασία, στην συλλογικότητα στις αποφάσεις. Αυτό δημιουργεί εκ των πραγμάτων μία μεγάλη αντιπαράθεση … είναι κάτι καινούργιο και πολύ ενδιαφέρον. Ο δικός μας χώρος στην πλειοψηφία των δήμων και περιφερειών έχει συμπράξει και συμβάλει στη διαμόρφωση ευρύτερων σχημάτων συνεργασίας, που έχουν τις προϋποθέσεις να είναι νικηφόρα και ταυτόχρονα να αναδείξουν μία διαφορετική προγραμματική αντίληψη στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Θεωρώ ότι μετά τον Μάιο ο αυτοδιοικητικός χάρτης θα είναι διαμορφωμένος στη βάση μίας πιο ριζοσπαστικής και αυθεντικά αυτοδιοικητικής αντίληψης, με θετικότερη προοπτική για τις περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες».

Σχολιάζοντας τέλος τις «προβλέψεις» Σημίτη περί νέου δανεισμού της χώρας από τον ESM, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε ότι «ο κ. Σημίτης παρουσιάζει χαρακτηριστικά πολιτικής μνησικακίας … αντί να αξιολογήσει πρώτα από όλα την πορεία από το 2010 μέχρι τώρα και την έξοδο από το πρόγραμμα, αντί να βγάλει συμπεράσματα, να μιλήσει και για δικές του ευθύνες, για το παραγωγικό μοντέλο της περιόδου Σημίτη … ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την υπαγωγή στα μνημόνια, την υπονόμευση της οικονομίας της χώρας που οδήγησε στο καθεστώς των μνημονίων το 2010».

«Αντί να αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει αυτοκριτικά για το γεγονός ότι επί δικής του πρωθυπουργίας μία σειρά πρώτων κυβερνητικών στελεχών αποδεδειγμένα πια είχαν εμπλοκή σε μεγάλα σκάνδαλα, έρχεται να μας πει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο. Θεωρώ αυτή την τοποθέτηση συμπλεγματική εκ μέρους του, που δεν έχει να προσφέρει τίποτε αυτή την στιγμή», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί