Δράση καθαρισμού της παραλίας στο Λίντο από τα παιδιά του 40ου και 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου 

Δράση καθαρισμού της παραλίας στο Λίντο από τα παιδιά του 40ου και 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου 

Σύμπραξη Δήμου Ηρακλείου και ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. 

για τη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά 

Την παραλία του Λίντο καθάρισαν το πρωί της Τρίτης 21/5 μαθητές και μαθήτριες του 40ου και 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Γιαλιτάκη, στελεχών του Τμήματος Μελετών, Προγραμματισμού και Ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου καθώς και επιστημονικού προσωπικού του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε..

Κατά τη διάρκεια της δράσης τα παιδιά συνέλεξαν από την παραλία πλαστικά απορρίμματα και κατέγραψαν τους διαφορετικούς τύπους πλαστικών που εντοπίστηκαν. Επίσης, πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ επίδειξη δειγματοληψίας μικροπλαστικών στην ακτή κατά τη οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πόσα “αόρατα” πλαστικά κρύβονται μέσα στην άμμο. Μετά το τέλος της δράσης μοιράστηκαν έπαινοι συμμετοχής και παγουράκια σε όλους τους μαθητές και τις  μαθήτριες που συμμετείχαν. 

Ο καθαρισμός της παραλίας στον οποίο συμμετείχαν 70 μαθητές της Β’ και ΣΤ’ τάξης των δύο Σχολείων, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας από τον Δήμο Ηρακλείου και στοχεύει στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά και για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. 

Σημειώνεται ότι οι δράσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος NAYTILOS, συντονιστής του οποίου για την Ελλάδα είναι το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα NAUTILOS (www.nautilos-h2020.eu) έχει σκοπό να δημιουργήσει μια νέα γενιά οικονομικά αποδοτικών αισθητήρων και δειγματοληπτών για τον προσδιορισμό σημαντικών παραμέτρων και ρυπαντών στην θάλασσα. Η μελέτη της ρύπανσης από τα πλαστικά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών με διάφορες δράσεις αποτελεί ιδιαίτερο στόχο του έργου με σκοπό την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Πλαστικές Ύλες σε μια Κυκλική Οικονομία (ESPCE). Το πρόγραμμα NAUTILOS έχει διάρκεια 4 χρόνια και αποτελείται από ένα μεγάλο εταιρικό σχήμα με 21 εταίρους από 11 Ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί