Γρεβενά: Σκότωσαν αρκούδα και χρυσαετό με δηλητηριασμένα δολώματα

Άλλη μια αρκούδα βρήκε φρικτό θάνατο μετά από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος.

Η αρκούδα εντοπίστηκε σε προχωρημένη σήψη στην  ευρύτερη περιοχή του χωριού Αβδέλλα στον νομό Γρεβενών, εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν την «Καλλιστώ», Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση καθώς και την Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Οι εικόνες φρίκης δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς εντοπίστηκαν νεκρά ένας χρυσαετός και μικρά θηλαστικά από δηλητηριασμένα δολώματα στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Αετομηλίτσας Ιωαννίνων, ενώ το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στην περιοχή του Ολύμπου από τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ 193 δηλητηριασμένα δολώματα.

Στα δύο πρώτα περιστατικά ενημερώθηκαν η ειδική Μονάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων που διαθέτει το ΕΠ. Β. Πίνδου (ΟΦΥΠΕΚΑ) καθώς και η μικτή Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα (Καλλιστώ/ΕΠ Β. Πίνδου) με σκοπό την άμεση αυτοψία, την συλλογή δειγμάτων για τοξικολογικές αναλύσεις όπως και την συλλογή και καταστροφή άλλων δηλητηριασμένων δολωμάτων που παρέμειναν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Καλλιστώ, «οι καταστροφικές συνέπειες παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχουν πλέον γίνει μία από τις κύριες απειλές για τη βιοποικιλότητα και τα προστατευόμενα είδη. Οι συνέπειες επηρεάζουν τόσο την άγρια ​​ζωή όσο και τα ζώα εργασίας, όπως τα Σκυλιά Φύλαξης Κοπαδιών (ΣΦΚ)».

«Για την πάταξη της παράνομης και ολέθριας αυτής πρακτικής χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που πλήττει τόσο την άγρια πανίδα όσο και την δημόσια υγεία, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς».

Η «Καλλιστώ» στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM παρεμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με άλλους εταίρους του έργου. Στο πλαίσιο του LIFE ARCPROM λειτουργεί μονάδα σκύλων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων ενώ πραγματοποιείται παραγωγή & διάδοση κυτίων πρώτων βοηθειών κατά των δηλητηριάσεων.

Το έργο LIFE ARCPROM έχει σαν στόχο την βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Πρεσπών, Β.Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας (Majella).

Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και χαρακτηρίζεται ως «είδος προτεραιότητας», όντας απόλυτα προστατευόμενο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το καθεστώς διατήρησης του είδους στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύοντα», ενώ το υποείδος της καφέ αρκούδας των Απεννίνων (Ursus arctos marsicanus) που συναντάται στο Εθνικό Πάρκο της Μajella υπάγεται στην κατηγορία «κρισίμως κινδυνεύοντα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί